Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nielegalne Oprogramowanie
Autor Wiadomość
ciechu 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 24-10-2009, 19:56   

Co grozi za nielegalne ściąganie plików - KLIK

Szczególnie ciekawy i dający do myślenia ma tekst w pogrubieniu. A każdy i tak zrobi jak uważa.
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

egon 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 25-10-2009, 08:57   

ciechu, szczerze to niema tam nic o czym bym nie wiedział ;)
Jestes jednym z nielicznych (bardzo nielicznych) co podchodzi tak powaznie do sprawy, tez sie kiedys nad tym zastanawiałem, ale to juz chyba uzaleznienie :roll: Jest jeszcze sposób (moze nie do konca dobry).... sciągnąc plik (film) nagrac na płyte i wywalic z dysku :roll:

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

ciechu 

Wysłany: 25-10-2009, 10:49   

egon. napisał/a:
Jestes jednym z nielicznych (bardzo nielicznych) co podchodzi tak powaznie do sprawy,
bo znam kilka osób które z tego powodu mają lub mieli problemy.

egon. napisał/a:
Jest jeszcze sposób (moze nie do konca dobry).... sciągnąc plik (film) nagrac na płyte i wywalic z dysku :roll:
musiałbyś dysk twardy za każdym razem wymieniać :P Lub (jeśli to możliwe) nielegalnie ściągnięte pliki zapisywać bezpośrednio na pendrive'ach lub po prostu na dyskach przenośnych. Nigdy na stacjonarnym dysku na którym trzymamy 'legalny' system ;) . Ale co z tego, że nie znajdą tego u Ciebie w domu, skoro mogą śledzić Twoje IP. Co, skąd i kiedy ściągasz i wysyłasz.
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 25-10-2009, 12:57   

ciechu napisał/a:
musiałbyś dysk twardy za każdym razem wymieniać

dysk twardy to pikuś, można go sobie wkładać i wyjmować 15 razy dziennie, najistotniejsze dla policji jest (tak jak napisałeś) IP ;) no bo przecież skąd policja może wiedzieć że ktoś ściąga za dużo? przecież nie chodzą po domach i nie pytają: "dzień dobry, ile pan/pani ściąga? przekroczył pan juz limit?" KAŻDE IP jest śledzone/monitorowane i to które ściąga za dużo jest śledzone wnikliwiej.
     assistance   Moneta

Psotnik 

Województwo: Other
Wysłany: 25-10-2009, 13:46   

Panikujecie chlopaki... jakby tak mieli kazdego zatrzymywac za sciaganie plikow czy posiadanie nielegal. oprog. to by polowa polakow siedziala.

Gość wisisz mi piwo!
     assistance

Świstak 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 25-10-2009, 15:19   

Psotnik, każdego nie zatrzymają, ale nigdy nie wiesz kiedy do Ciebie ktoś z nakazem nie zapuka ;) więc zgodnie z zasadą RWD (Ratuj Własną Dupę) lepiej nie szaleć ze ściąganiem.
     assistance   Moneta

ciechu 

Wysłany: 25-10-2009, 20:20   

Psotnik napisał/a:
Panikujecie chlopaki...
ale kto tu panikuje? Ja jestem pewien, że przy moim wkładzie w piractwo organy ścigania nie zainteresują się moją skromną osobą. Ty też możesz tak powiedzieć? Wiem jak niewiele potrzeba, żeby mieć problemy. Przynajmniej wg tego co opisywał kumpel z mojego rodzinnego osiedla. Wyrok w zawieszeniu za ściąganie filmów, muzyki, gier, programów. Wykorzystywał wówczas mega szybki internet 4Mb/s do pobierania plików prawie non stop. Po dwóch miesiącach miał najazd na chatę. Fakt, że znaleźli u niego masę płyt z nielegalnymi kopiami. Ale nie czerpał z tego korzyści materialnych. Po prostu lubił sobie kolekcjonować to co ściągał.

Niby nic (wg nieuświadomionych) takiego nie zrobił, ale w papierach ma już nabazgrane.
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM
     assistance   Moneta

egon 

Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 25-10-2009, 20:31   

ciechu napisał/a:
Ja jestem pewien, że przy moim wkładzie w piractwo organy ścigania nie zainteresują się moją skromną osobą.

Ja tez tak moge powiedziec, ale ci których złapano tez tak mysleli :P

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

balwanekbuli 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 25-10-2009, 20:48   

Świstak napisał/a:
najistotniejsze dla policji jest (tak jak napisałeś) IP

No a co z użytkownikami neostrady czy net24?? Tam jest IP zmiennie automatycznie co 24h lub co restart routera/modemu. Jak będe chciał to moge mięc co 10minut inne IP ;)
I co wtedy?

sivo 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 25-10-2009, 21:12   

to że tobie zmienia się IP to wcale nie oznacza, że TPsa nie loguje sobie wszystkich takich zmian.... jak policja się ładnie do nich uśmiechnie z odpowiednim papierkiem to dadzą im historie kiedy jakie IP miałeś... tylko troche więcej z tym roboty ;)

kazik 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 26-10-2009, 19:12   

dziś wyskoczyło mi takie powiadomienie o oryginalności windows

i nie wiem czy zlekceważyc to czy zainstalować jakiegoś innego XP-ka

Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 26-10-2009, 19:26   

zależy czy masz legalny windows ;)
jeśli tak to możesz naisać/zadzwonić do pomocy technicznej i ci pomogą, tak dla spokoju...
a hipotetycznie, jeśli byś nie miał legalnego a chciał z ciekawości na nim pracować to możesz to zignorować, a powiadomienia o legalności da się usunąć/odkręcić, choć zależnie od wersji powiadomienia innym sposobem, nie usuniesz ot tak w panelu sterowania, ale da się dość łatwo; poszukaj jaką to masz 'aktualizację' (numer) którą jest to powiadomienie i pogoogluj jak to usunąć ; zazwyczaj zabicie procesów, usunięcie wybranych exe i kluczy rejestru, a gdy zachce się pobrać na nowo to nie pobieraj i zaznacz 'nie powiadamiaj mnie ponownie o tej aktualizacji'; co prawda bez sprawdzenia legalności jakiś drobne łatki mogą ci niby nie przychodzić od microsoftu, ale póki co przychodzą, a krytyczne zawsze przechodzą bo muszą dotrzeć do użytkowników którzy cenią sobie prywatność a windę mają legalną.

to tak hipotetycznie wszystko.
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu