|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Zacisk hamulcowy fiat tempra 93 rok |
Autor |
Wiadomość |
depeche77
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 18-07-2007, 14:47 Zacisk hamulcowy fiat tempra 93 rok
|
|
|
Witam prosze o porade Posiadam fiata tempre 1,6poj. 93rok
mam problem z zaciskami hamulca tylnego juz 4 raz sie zapiekły,Chiałem kupic nowe ale nigdzie nie moge znaleść obszukałem juz prawie wszystko
wiec prosze o prade gdzie kupic nowe lub firme która zajmuje sie regeneracją zacisków
lub gdzie kupic zestaw naprawczy Pozdrawiam |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 19-07-2007, 11:55
|
|
|
Zestaw naprawczy kupisz w pierwszym lepszym sklepie z cześciami do fiata. Ważna jest znajomość średnicy cylinderka hamulcowego. Jesli masz trochę zdolności manualnych to zacisk samemu mozesz rozebrać i "zregenerowac". Trzeba bo po rozebraniu dokładnie wyczyscić bo powodem zapiekania sie przeważnie są brudy które dostają cię pod tą gumkę ochornna na tłoczku. Czysty zacisk składasz w kolejności odwrotnej do rozbiórki, pamietaj tylko o tym żeby np tłoczek i uczelniacz posmarować płynem hamulcowym przed złozeniem bo inaczej na sucho raczej nie da się go wcisnąć. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
piepter
witamy nowego
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 31-07-2007, 22:51
|
|
|
nie wiem jaki rodzaj zacisku hamulcowego jest u ciebie /Luas lub Bendix/. ja niemożliwe kłopoty miałem ze znalezieniem zacisku do Tempry 2.0 8V 92r. bez ABS /Bendix/
Problem z tym zaciskiem polega na tym, że nie da się wyjąć tłoczka z zacisku, bez rozbicia zacisku na pół. Żeby rozbić, trzeba wcisnąć zabezpiecznie (otwór u góry zacisku ok. 3mm) średnicy), najlepiej więc na kilka dni przez planowanym rozbiciem zlewać zacisk środkiem penetrującym, bo inaczej raczej nie puści, zwłaszcza gdy zacisk się przegrzewał.
U mnie problem pojawaił się zwykle corocznie, czyszczenie i wymiana gumek. Niestety po kilku rozbiciach zacisku obydwie jego cześci zaczynały względem siebie "luźno" chodzić, co przestało mi się podobać i sprawaiło wrażenie że może rozjechać sie w czasie jazdy.
Pozostaje tylko szukanie u ludzi którzy handlują używką do włoskich aut, ja akurat dostałem taki zacisk w dobrym stanie za kilkadziesiąt złotych od gościa handlującego na Allegro - http://moto.allegro.pl/my_page.php?uid=2414604
z Lucasem jest mniejszy problem z dostaniem, z Bendixem wiekszy.
nowy zacisk - nawet gdyby był dostępny poza serwisem - kupa fosy |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 31-07-2007, 23:08
|
|
|
Italauto Jacacenty się kłania. To nasz długoletni klubowicz. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|