Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
abs
Autor Wiadomość
wieś 
witamy nowego

Województwo: Opolskie
Wysłany: 30-01-2007, 21:43   abs

Witam,mam temprę SW combi1.6 benzyna,gaz,1992 rok od pewnego czasu szwankują mi abs raz działają a raz nie. Gdy kontrolka się pali to nie działają ale wystarczy zgasić auto i powtórnie zapalić nawet w czasie jazdy i jest na jakiś czas ok kontrolka wtedy się nie pali.Byłem u mechanika i mówił że prawdopodobnie czujniki ale boi się ich ruszać po są zapieczone ,a może coś innego? dzięki za pomoc.

moley 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 30-01-2007, 21:52   

sprawdź czy czujniki mają całe kable. nieraz wystarczy żeby jeden czujnik nie działał i cały układ się pierdzieli. a może sterownik abs-u padł??

wieś 
witamy nowego

Województwo: Opolskie
Wysłany: 30-01-2007, 22:01   

przewody są dobre bo mechanik sprawdzał muszę sprawdzić gdzie jest ten sterownik ijak go sprawdzić dam znać ,dzięki

Radke 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 30-01-2007, 22:52   

Jesli dobrze pamiętam to sterownik od ABS-u powinien być pod kanapą z tyłu...a dokładniej pod siedziskiem pasażera za kierowcą.

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

mig 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 22-06-2007, 17:06   

Po wymianie zrotnicy mam podobny problem. Po uruchomieniu silnika i osiągnięciu 15-20 km/godz. kontrolka gaśnie (ABS działa) a po zatrzymaniu się i po ponownym ruszeniu kontrolka się zapala (ABS nie działa) . Jeżeli to również wina sterownika to na czym polega jego sprawdzenie.

MiKuS 

Wysłany: 22-06-2007, 17:26   

A spróbuj moze zresetować kompa i ten sterownik, odłacz na noc aku i zobacz rano, bo gdyby była trwała usterka to nie powinno wcale działać a takie losowanie, tym bardziej że mówisz, iz po ponownym uruchomieniu bywa ok ...

mig 

Wysłany: 24-06-2007, 12:42   

Reset kompa był dokonany lecz żadnego efektu nie dał (nadal ABS działa do pierwszego zatrzymania a dalsza jazda jużbez ABS-u).

miki 

Wysłany: 25-06-2007, 19:37   

Miałem też podobny problem:
ABS działał około 10min od startu, następnie zapałał się kontolka ABS i wiadomo co dalej.
Zaczynał dziwnie działć gdy padał deszcz [wilgoć].
Co się okazało uszkodzony przwód od czujnika ABS przy jednym z kół.
Proponuję dokładnie sprwdzić elektro złącza, oaz czy nie ma uszkodzonych kabli.

chudy1.6s 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 26-07-2007, 19:42   

ja mam taki problem,podczas jazdy mruga kontrolka od abs-u to wiadomo ze teraz abs nie dziala a co zatym idzie nie moge wlonczyc swiatel krutkich jak wloncze na postoju to pszygasaja kontrolki i swiatla ,,,a podczas jazdy jak wloncze krutkie to mrugaja swiatla wraz z kontrolka abs-u i temperatura skacze moze ktos zna jakąs MAGIE w tej sprawie

Radke 

Wysłany: 26-07-2007, 19:45   

chudy1.6s napisał/a:
ja mam taki problem,podczas jazdy mruga kontrolka od abs-u to wiadomo ze teraz abs nie dziala a co zatym idzie nie moge wlonczyc swiatel krutkich jak wloncze na postoju to pszygasaja kontrolki i swiatla ,,,a podczas jazdy jak wloncze krutkie to mrugaja swiatla wraz z kontrolka abs-u i temperatura skacze moze ktos zna jakąs MAGIE w tej sprawie

Dobry człowieku!
Tego się czytać nie da!
Popraw błędy!!!
:zolta:

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

chudy1.6s 

Wysłany: 26-07-2007, 19:53   

kolego za dużo wypiłem i nie dam rady inaczej postanowiłem przepic tego TIPOLOTA :sciana:

akj3 

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-07-2007, 19:56   

chudy1.6s napisał/a:
kolego za dużo wypiłem

piłeś? nie jedź! piłeś? nie pisz! :lalala:

Hipo 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 26-07-2007, 19:56   

chudy1.6s napisał/a:
kolego za dużo wypiłem i nie dam rady inaczej postanowiłem przepic tego TIPOLOTA :sciana:

To wypij jeszcze, prześpij się a rano napiszesz posta jak Pan Bóg przykazał i wtedy ktoś Ci pomoze 8)

JCB 3CX Contraktor

chudy1.6s 

Wysłany: 26-07-2007, 20:09   

a znasz jakąś magie do tej sprawy z ABS-em [to może warto poprawic te błędy] POZDRAWIAM :lol:

moley 

Wysłany: 28-07-2007, 00:23   

ja bym obstawiał elektrykę. zaśniedziałe kable styki złączki minusy. sprawdź wszystko.

Jeśli ABS działą na początku a później zaczynają się jakieś jaja to znaczy chyba że elektryke szlag trafił bo nie pompę.

unknown 

Wysłany: 28-07-2007, 13:33   

w tego typu jajach z ABSem albo padają styk/kontakty na wtyczkach, między kabelkami albo czujniki prędkości kół (w zasadzie takie jak czujnik położenia wału na przyklad) i czujniki te mogą ot tak przerywać więc i ABS szwankuje; ale często to tylko elektryka, ew przekaźnik jakiś... kable i czujniki są najczęstsze z tego co widziałem i czytałem;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

chudy1.6s 

Wysłany: 31-07-2007, 14:54   

wszystkie styki mam OK![chyba], ABS od 2 dni zaczoł działac i swiatła normalnie swiecą ...mam spokój na jakis tydzień,bo po tygodniu zawsze wraca jakby to było zaprogramowane ,,taki mój TIPOLOT!!!

** Dodano: 31-07-2007, 18:27 **
tylko nie wiem dlaczego przygasają światła i temperatura skacze w rytm migającej kontrolki ABS-u ...ktoś miał już taki problem w swojej fiacinie ??... :idea: :idea: :sciana:

unknown 

Wysłany: 01-08-2007, 23:57   

ogólnie wariacje elektrykie tego typu,m w tym możliwe abs-u biorą początki w braku dobrej masy-złącza msy do nadkola *jeśli teraz po piwkach nie pomyliłem), skrzyni, pod akumulatorem etc... zły kontakt, zaśniedziały styk etc....
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

chudy1.6s 

Wysłany: 02-08-2007, 13:19   

może masz racje,podczas jazdy po dziurach wygląda na to jakby coś nie łonczyło (ale gdzie???)kabel masowy mam nowy i co możliwe poczyściłem i nic,jeszce raz lukne pod mache,,,,,,,,dzienki pozdrawiam :lol:

** Dodano: 02-08-2007, 20:57 **
znalazłem wade,była to wąska kabli która jest przykręcona wraz z minusowym do ramy,,jeden kabelek nie trzymał sie zacisku,;
wyrwałem go - jade kontrolka mruga-
połączyłem- jade nie mruga
że ja tego wczesniej nie wylukałem!!koniec sprawy;dzienki pozdrawiam :D :D :D :D

** Dodano: 02-08-2007, 20:58 **

Odpowiedz do tematu