Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Z cyklu 'Jakie głośniki'?
Autor Wiadomość
Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 08-03-2007, 14:02   Z cyklu 'Jakie głośniki'?

Z zakupów grupowych nic nie wyszło, więc zebrałem się, zakasałem rękawy i rzeźbię panele pod głośniki o takiej średnicy. :dance:

Ale problem się pojawił taki iż nie mam jeszcze co do nich wsadzić (bez skojarzeń :fufu: ) :yawinkle:

Na sprzęcie grającym się nie znam, więc proszę o poradę. Jakie głośniki tam wsadzić? Powiedzmy do 200zł :roll: i bez buszmenów i alfardów ;)

Aha i muzyka mieszana :piwko:
     Moneta

GrzesiekK. 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 08-03-2007, 14:16   

Napisz czy masz wzmacniacz oprócz samego radia bo to duzo zmienia, zdecydowana większość dobrych glosnikow o srednicy okolo 160mm nie zagra dobrze pod radiem [chodzi mi glownie o problem ze slabym i niekontrolowanym basem]

Ze swojej strony radzilbym jesli juz masz wydac 200zl na miernote to wstrzymaj sie chwilke i doloz trochedo tego zakupu, głosniki moge polecic ci Helixy Blue MK2 jest to zestaw odseparowany juz ze zwrotnica, wiec niskosredniotonowce na dol w panele i do tego wytlumic drzwi z czasem jakimis matami bitumicznymi, wysokie albo w slupki albo na trojkaty lusterek tak jak mam u siebie. Zestawik gra naprawde czysto i ma bardzo dobre srednie tony dzieki czemu wokale itp brzmia bardzo dobrze, kupisz je za okolo 250-260zł i w tej cenie nic lepszgo nie bedzie od Helixów. Z czasem kupisz sobie np. na allegro uzywany wzmacniaczyk jakis 2 kanałowy, np. blaupunkty tanio mozna dorwac i bedziesz mial naprawde przyzwoicie grajacy przód.

ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]

ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy :D
     assistance

Raku 

Wysłany: 08-03-2007, 14:40   

Nie, wzmacniacza nie ma ;D No i raczej nie chce odseparowanego zestawu, tylko jakieś 3 drożne
     Moneta

GrzesiekK. 

Wysłany: 08-03-2007, 14:49   

Raku napisał/a:
No i raczej nie chce odseparowanego zestawu, tylko jakieś 3 drożne

Oj widze ze raczej nie wiesz co czynisz ;]

assistance

Raku 

Wysłany: 08-03-2007, 15:01   

Czyli ze nie ma żadnych głośników 16.5cm, które by sobie całkiem całkiem grały pod samym radiem?

Nie jestem wybrednym słuchaczem, a sprzęt w samochodzie używam raczej jako 'przeszkadzajki'.
Co w takim przypadku? 8)
     Moneta

Matizz 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 08-03-2007, 15:20   

Dodam swoje 3 grosze, ja mam u siebie zestaw odseparowany Magnat Car Fit216 Uniwersal i podzielę się nie tylko moimi odczuciami bo mogą wydawać się mało obiektywne ale ludzi który słyszeli jak to u mnie gra. Ja mam również zrobione panele boczne. Drzwi wygłuszone matami z warstwą aluminiową (zakupione na allegro). Tweetery razem z zwrotnicami które znajdowały się w zestawie umieściłem w miejscu na głośniki 6x9 na podszybiu. Radio które obsługuje ten zestaw to kaseciak Sony 4x 40 W i powiem tak ze gra bardzo fajnie, jestem bardzo zadowolony, każdy kto słyszał jak to gra dziwi się że na tych 4 głośnikach jest taki efekt. Innych zestawów nie znam ale na pewno mogę ten polecić. I jeszcze jedno bardzo ważne są przewody, ja przez pewien okres korzystałem z oryginalnych fiatoskich połączonych z tymi które były w zestawie, i grało tak średnio, ale w momencie gdy zmieniałem oryginalna kostkę fiatoską, na ISO to przeciągnąłem nowe przewody i wtedy EUREKA, zestaw jakby nabrał oddechu w płuca, Teraz gra super, a ja przymierzam się na wiosnę żeby w tylnych drzwiach również zamontować sobie taki zestawik, oraz oczywiście do wymiany radia.

Pozdro.

assistance   Moneta

GrzesiekK. 

Wysłany: 08-03-2007, 17:00   

Raku napisał/a:
Czyli ze nie ma żadnych głośników 16.5cm, które by sobie całkiem całkiem grały pod samym radiem?

Nie jestem wybrednym słuchaczem, a sprzęt w samochodzie używam raczej jako 'przeszkadzajki'.
Co w takim przypadku? 8)

Nie o to mi akurat chodzilo ;] Moj tekst odnosil sie do tego ze chcesz wsadzic wspolosiowy 3 drozny glosnik,szkoda kasy, to co uzyskasz to bedzie zero srodka, mocno podbite wysokie tony.

Mam jeszcze cos w zanadrzu, ale musisz wczesniej wyrazic swoja opinie na temat seryjnego audio w montowanego w Skodach Octaviach, lub Golfach od modelu IV w gorejesli miales okazje slyszec ;] a wedy zdradze Ci maly sekret odnosnie tego jakie glosniki w nich siedza ;]

assistance

Raku 

Wysłany: 08-03-2007, 19:15   

Nie słyszałem ;(

No dobra, skoro nie 3 drozny, to moze byc odseparowany zestaw, troszke wiecej bedzie z nim zabawy... :)

Tylko jaki, zeby radio pociągnęło, tylko przód.
     Moneta

Matizz 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 08-03-2007, 19:44   

Jak już wcześniej pisałem Magnat Car Fit216 Uniwersal , u mnie gra bez wzmacniacza, na słabym radyjku, i ja jestem bardzo zadowolony w wakacje dałem za ten zestawik na allegro jakieś 230zł, z pewnością na lepszym radyjku będzie grało jeszcze lepiej. To tyle z mojej strony.
Pozdro.

GrzesiekK. 

Wysłany: 08-03-2007, 22:02   

Raku napisał/a:
Nie słyszałem ;(

Szkoda, jeśli masz jednak mozliwosc gdzies posluchac to sprobuj, chocby w salonie skody, dla ciekawskich powiem ze siedza tam niskosredniotonowce TVM ARX165 czyli czeskie tesle popularnie i wysokotonowce Philipsa skladane na ukrainie, calosc gra niezle, wiekszosc ludzi bawiacych sie w car audio twierdzi ze te czeskie glosniki duzo lepiej brzmia niz np. Hertz ESK165 i takie jest rowniez moje zdanie, wysokotonowki mozna dorwanac na allegro za okolo 20zl komplet a wspomniane ARX165 kosztuja kolo 35zł sztuka, wiec jesli szukasz budzetowek do auta majacych grac tyko pod radiem to smigaj do salonu skody i moze sie to okac cos zaspokoi twoje potrzeby niskim kosztem.

ARX 165
wysokotonowe Philips

assistance

Raku 

Wysłany: 11-03-2007, 13:24   

I co? Nikt więcej się w temacie nie wypowie? Tylko Grzesiek i Matiz mają coś do powiedzenia?
Dzięki za rady. TAk czy siak, jestem w kropce ;) czyli nie wiem nic ;)
     Moneta

GrzesiekK. 

Wysłany: 11-03-2007, 22:36   

Raku napisał/a:
I co? Nikt więcej się w temacie nie wypowie? Tylko Grzesiek i Matiz mają coś do powiedzenia?
Dzięki za rady. TAk czy siak, jestem w kropce ;) czyli nie wiem nic ;)

Zerknij np. na www.diyaudio.pl tam jest duzo napisane juz przez wielu autorow na temat audio do auta.

assistance

avenger85 

Województwo: Świętokrzyskie
Ostrzeżeń:
 10/3/5
Wysłany: 09-04-2007, 12:12   

GrzesiekK. napisał/a:
Napisz czy masz wzmacniacz oprócz samego radia bo to duzo zmienia, zdecydowana większość dobrych glosnikow o srednicy okolo 160mm nie zagra dobrze pod radiem [chodzi mi glownie o problem ze slabym i niekontrolowanym basem]

wow wzmacniacz pod 16-stki ? nie wiem jaki ty masz wzmacniacz na myśli chyba chodzi o jakąś zabawkę z allegro za 50zl bo każdy inny dobry wzmacniacz by po prostu rozerwał głośnik takich gabarytów ....owszem są niskotonowe 16-stki dużej mocy przystosowane do pracy ze wzmacniacz ale magnes przy takich głośnikach sprawia że można je włożyć tylko w półkę lub skrzynie basową bo o drzwiach można zapomnieć chyba że ktoś chce wycinać dziury w zewnętrznych blachach drzwi :lol:

tak czy siak chcesz dobre 16-stki pod samo radio mocy ok 4x40 ( oczywiście mocy muzycznej :P ) załóż np blaupunkt gtx 172, magnat carfit 162, alpine sxe 172 , osobiście polecam pyle pl63bl mam je od ponad roku i jestem bardzo zadowolony

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 09-04-2007, 14:26   

dobre za nie duże pieniądze są helix blue 62 dostaniesz nawet za 230
a jakieś ładne grajko to Jbl gto 6507 też odseparowane,- ale do tych to piecyk by się przydal.
jeszczedobre i tanie są pioneer ts 1785 - czy cos takiego, niepamietam teraz
a syczki od zestawu wsadzasz w deskę(orginalne miejsce) czy na obudowe lusterek wrzucasz?

GrzesiekK. 

Wysłany: 09-04-2007, 17:55   

avenger85 napisał/a:
wow wzmacniacz pod 16-stki ? nie wiem jaki ty masz wzmacniacz na myśli chyba chodzi o jakąś zabawkę z allegro za 50zl bo każdy inny dobry wzmacniacz by po prostu rozerwał głośnik takich gabarytów ....owszem są niskotonowe 16-stki dużej mocy przystosowane do pracy ze wzmacniacz ale magnes przy takich głośnikach sprawia że można je włożyć tylko w półkę lub skrzynie basową bo o drzwiach można zapomnieć chyba że ktoś chce wycinać dziury w zewnętrznych blachach drzwi :lol:

tak czy siak chcesz dobre 16-stki pod samo radio mocy ok 4x40 ( oczywiście mocy muzycznej :P ) załóż np blaupunkt gtx 172, magnat carfit 162, alpine sxe 172 , osobiście polecam pyle pl63bl mam je od ponad roku i jestem bardzo zadowolony

Doucz się trochę zanim zaczniesz znowu glupoty pisać i się osmieszać, bo widze ze z prawdziwym car audio nie miales do czynienia. Podjedz do porzadnej firmy robiacej naglosnienia audio w autach a sie dowiesz ze w kazdym dobrej klasy zestawie przednie glosniki tez sa napedzane wzmacniaczem i nie kupowata koncowka z radia. Dobra 16tka pod radiem nie zagra jak nalezy, niestety to co podaja producenci na radiach to mocno zawyzona moc muzyczna, faktycznie bez przetwornicy podwyzszajacej zasilanie nie uda sie wydusic w aucie wiecej jak 12-18W RMS.
Zastanow sie tez po co wzmacniacze car audio sa wyposazone w filtry pasmowo przepustowe ;]

assistance

Odpowiedz do tematu