|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Jakie szczotki |
Autor |
Wiadomość |
mirek
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 04-02-2008, 09:12 Jakie szczotki
|
|
|
Mam zamiar w wolnej chwili przejrzeć rozrusznik i mam pytanko. szczotki w rozruszniku są standardowo lutowane i nie występują jako część zamienna. czy ktoś wie jakie szczotki tzn. od jakiego innego samochodu pasują do Tipo 1.4 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 04-02-2008, 09:21
|
|
|
A chcesz koniecznie szczotki przelutować? Regulator ze szczotkami kosztuje około 30zł (oczywiście zamiennik). |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-02-2008, 09:55
|
|
|
mirek napisał/a: | czy ktoś wie jakie szczotki tzn. od jakiego innego samochodu pasują do Tipo 1.4 |
a po co kupowac od innego auta szczotki do tipo? miszko regulator w rozruszniku? w alternatorze to tak,ale o regulatorze w rozruszniku nie słyszałem,chyba,ze o czyms nie wiem |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
mirek
|
Wysłany: 04-02-2008, 10:08
|
|
|
z tym się zgadzam i potwierdza sie stara zasada, że jak się kupuje starsze auto to akumulator, alternator i rozrusznik są do przeglądu, parę dni temu kompletnie rozładował mi sie akumulator i okazało się że szczotek na alternatorze nie było prawie wcale wymieniłem cały regulator koszt 38 zł oryginał MM, a ponieważ jest trochę znośniejsza pogoda mam zamiar wyciągnąć rozrusznik mam zastrzeżenia do bendixa i szkoda mi psuć nowy akumulator gdyby się okazało że trochę zwierają szczotki a kto wie może też już ich tam wcale nie ma - wymiana to i tak taniej niż kupno nowego akumulatora. w jakimś poście na forum ktoś wspominał o zamiennikach szczotek do 1.4 ale nie mogę znaleść. |
|
|
|
|
opti
Pomógł: 29 razy Wiek: 41 Dołączył: 10 Kwi 2007 Posty: 1621 Skąd: Podkarpacie
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 04-02-2008, 10:22
|
|
|
ego, miszko mial na mysli szczotkotrzymacz pewno |
_________________ Tipo 1.9TD 90KM Granturismo
Nuova Bravo 1.9 16v mj 190KM Sport |
|
|
|
|
mirek
|
Wysłany: 04-02-2008, 10:42
|
|
|
to byłaby całkiem interesująca kwota jak za casły szczotkotrzymacz, o którym wspomina miszko, tylko gdzie można go kupić, ja już na wszelki wypadek zaopatrzyłem się w niezbędne narzędzia do wlutowania nowych szczotek gdyby w grę wchodziła tylko taka opcja |
|
|
|
|
opti
|
Wysłany: 04-02-2008, 11:04
|
|
|
mirek, widze ze z Lublina jestes, w Rzeszowie masz firme Bendix, zajmuje sie rozrusznikami i alternatorami tam to bez najmniejszych problemow dostaniesz |
|
|
|
|
mirek
|
Wysłany: 04-02-2008, 12:36
|
|
|
dodzwoniłem się do sklepu jest cały szczotkotrzymacz zwany regulatorem rozrusznika - czyli tak jak pisał miszko cena 42 zł do modelu 1.4, wcale nie tak mało ale nie wiem czy będę kombinował z dobieraniem szczotek, przerażają mnie tylko ceny oryginalnych bendixów, ale jakby co to są przecież zamienniki. |
|
|
|
|
opti
|
Wysłany: 04-02-2008, 12:44
|
|
|
mirek, stemot czy jak tam to sie pisalo robi bendixy polaska firma, magnetti marelli tez ma nie glupie ceny na bendixy, bo bosch juz drogi wiadomo.. masz pare firm do wyboru, niech Ci tam lebki poszukaja dobrze na sklepie i tyle |
|
|
|
|
mirek
|
Wysłany: 04-02-2008, 13:02
|
|
|
masz rację nie zamierzam przesadzać z kosztem naprawy bo w końcu możnaby kupić sprawną używkę poza faktem że to co dobrze naprawione daje poczucie pewności |
|
|
|
|
opti
|
Wysłany: 04-02-2008, 13:05
|
|
|
odrazu sobie tulejki sprawdz w rozruszniku jak bedziesz mial go wyjetego.. wymien klamoty ktore sie wypracowaly i smigaj dalej sprawnym rozrusznikiem |
|
|
|
|
mirek
|
Wysłany: 04-02-2008, 13:53
|
|
|
Jasne nie mam zamiaru go wyciągać ponownie za pare tygodni
** Dodano: 05-02-2008, 11:17 **
obyło się bez większych wydatków, rozrusznik był naprawiany przez poprzednika - bendix - ok, szczotki - ok, a problem z zawieszanie i zgrzytami lub buczeniem - to taki cienki czerwony kabelek do elektromagnesu, a własciwie elektromagnes bo po rozebraniu okazało się że jego trzpień ma już lekkie luzy - tego poprzednik nie wymieniał - są dostępne elektromagnesy na allegro - ale ja zdecydowałem ze zostawiam stary - był on wcześniej lekko przesmarowany, ale smar się zużył i przypominał czarną lepką maź która zamiast ułatwiać stawiała większy opór i elekromagnes nie dociągał bendixa odpowiednio szybko. ot i cała sprawa, a czerwony kabelek też miał wsuwkę zaśniedziałą i luźną więc chyba wszystko razem. Ale teren rozpoznany następnym razem już wiem gdzie szukać częsci i na co zwrócić uwagę. kończę temat. cześć. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|