|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
znowu rozrusznik |
Autor |
Wiadomość |
mario 63
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 11-12-2009, 09:36 znowu rozrusznik
|
|
|
witam wszystkich
mój problem to rozrusznik w starym rozruszniku była pęknięta głowiczka i co jakiś czas nie mogłem go odpalić słychać było jedynie kliknięcie jakby bendyks nie łapał wymieniłem go na taki sam tyle że nowszy parę dni pojeżdził bez zarzutu cyk i odpalał a potem nagle cisza przekręcam kluczyk i nic żadnej reakcji nawet kliknięcia jak w poprzednim zmieniłem rozrusznik z powrotem na stary na tym przynajmniej kręci się śruba więc przełożyłem obudowę z nowego na stary i znowu nic głucha cisza co jest grane , posprawdzałem chyba wszystko gaz jest prąd dochodzi aku załadowany co jeszcze może być jeśli nowy rozrusznik by padł to chociaż stary na nowej obudowie powinien kręcić ...
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 11-12-2009, 09:49
|
|
|
mario 63, trudno na odległość ocenić co mu jest.Jeżeli masz włożony rozrusznik do auta,to jak wiesz są do niego podpięte dwa przewody.Gruby i cienki.Musisz skombinować przewód z wsuwką aby dostał do klemy plusowej.Zostaw auto na luzie,podepnij ten przewód i dotknij do plusa akumulatora.Rozrusznik musi zakręcić tak jak byś przekręcał kluczyk w stacyjce.Napisz co się dzieje.
Można też sprawdzić czy sam silnik rozrusznika jest sprawny.Z elektromagnesu wystają dwie śruby M8 i do jednej z nich przykręcony jest gruby przewód plusowy od akumulatora.Jeśli zewrzesz obie śruby musi ruszyć sam silnik.Dzięki temu można zobaczyć która część rozrusznika jest sprawna.Ale nie musisz tego robić i ja nie biorę odpowiedzialności za ewentualne usterki. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
mario 63
|
Wysłany: 11-12-2009, 09:55
|
|
|
sprawdzałem pod aku nie kręci ale co dziwne stary kręcił a jak przełożyłem obudowę z nowego to i stary nie kręci a co do sprawdzenia samego rozrusznika nie bierzesz odpowiedzialności za co za rozrusznik czy za mnie kto jest bardziej narażony |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 11-12-2009, 10:15
|
|
|
Za Ciebie,aku i rozrusznik.Nie chciał byś zobaczyć co się dzieje z akumulatorem pod czas sporego zwarcia.
A skoro przekładałeś obudowę i takie tam no to musisz wszystko sprawdzić od podstaw.Sprawdź szczotki,stojan,wirnik,elektromagnes i czy aby obudowa była na pewno taka sama.Najlepiej zmierz oby dwie suwmiarką. |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
mario 63
|
Wysłany: 11-12-2009, 10:33
|
|
|
ok. dzięki sprawdzę wszystko od podstaw jak to nic nie da to się jeszcze odezwę w temacie
** Dodano: 14-12-2009, 17:47 **
Witam ponownie nadal problem tym razem to juz nie rozrusznik, ponieważ po dokładnym sprawdzeniu okazał sie ok. teraz problem z odpaleniem tipko polega na tym... po przekręceniu stacyjki rozrusznik kręci ale ślizga się po kole zębatym
macie jakieś pomysły jak rozwiązac ten problem |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|