Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Do wymiany akumulator czy rozrusznik
Autor Wiadomość
wojcioo 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 27-10-2007, 22:31   Do wymiany akumulator czy rozrusznik

Jestem zielony w temacie elektryki więc napiszę jak dokładnie było. Wiedziałem że mój akumulator jest do wymiany ale jakoś nigdy nie było kasy. Z rana samochód odpaliłem normalnie bez żadnego problemu. Zajeżdzam pod sklep wyłączam silnik robię zakupy wracam przekręcam kluczyk i żadnej reakcji. Nic to podłączam się kablami do samochodu kolesia, nic nawet nie zakręci rozrusznikiem. Wszystkie kontrolki na desce zagasły. Przekaźnik do rozrusznika jeżeli takowy jest-tyka.popych. Pięknie ładnie. Wyjedżam samochodem na obwodnicę robię parę ładnych kilometrów jazda na wysokich obrotach aby się akumulator naładował. Podjeżdżam pod dom gaszę silnik, i za chwilę próbuję go znowu odpalić. I jest jak na wstępie. Gdzie szukać problemu? Akumulator, rozrusznik , alternator? Ja ruszam z rana to trochę piszczy mi pasek ale po 100 metrach jest wszytko ok. Proszęo jakieś sugestie. Z góry dziękuję

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 27-10-2007, 23:18   

Na początek radze dokładnie przeglądnąć klemy na akumulatorze,bo wygląda na to że nie masz na nich dobrego styku.
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-10-2007, 00:38   

dokładnie, to najbardziej pasuje do tego;
ewentualnie padałby akku, ale prędzej do klem pasuje; bo zwarcie w rozrusznbiku to rzadki i najczarnijeszy scenariusz, choć koszt rozrusznika podobny jak akumulatora...

zdejmij klemy zaciski i dokładnie okrągłym drobnoziarnistym pilnikiem wyczyść, podobnie opiłuj klemy w akumulatorze; zobaczysz sam różnicę;
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

wojcioo 

Wysłany: 28-10-2007, 09:39   

Ale ja noc zabrałem akumulator do domu. Ładowałem go na prostowniku przez 14 godzin włożyłem z rana do samochodu przekręcam kluczyk a tu nic w momencie przekręcenia kluczyka wszystkie kontrolki zgasły i żadnej reakcji ze strony samochodu, nawet nie zakręcił rozrusznikiem.

konikks 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-10-2007, 09:41   

wojcioo, koledzy ci piszą żebyś przeczyścił klemy! zobacz http://forum.tempra.org/t...znik-vt9049.htm

w moim przypadku to było to...

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-10-2007, 17:05   

heh, naprawdę spróbuj z klemami! to b. częste i aż czasem trudno uwierzyć! to nie jest taki wielki wysiłek wziąść pilnik okrągły do obejm-klem i prosty pilnik do akku... akku jak bierzesz to w domu możesz nawet opiłować dokładnie, a klemy w aucie z kolei okrąglakiem pilnikiem też Ci długo nie zajmą. SPRÓBUJ nim znów będziesz szukać przyczyny problemu... naprawdę!
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

wojcioo 

Wysłany: 28-10-2007, 21:32   

Tak też zrobiłem i muszę szcerze Wam wszystkim podziękować to było to. Brudne klemy i zasyfione obejmy. Jeszcze raz dzięki.

Odpowiedz do tematu