Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
alternator
Autor Wiadomość
Dani 

Wysłany: 04-06-2007, 18:47   alternator

pali się kontrolka ładowania akum. mimo ze jest ladowanie.Co może byc.?

wymieniałem dzisiaj mostek prostowniczy bo wczesniej żarzyla mi sie kontrolka ladowania a teraz sie swieci mimo ze jest ladowanie

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 04-06-2007, 18:54   

sprawdz styka kableka, oczysc koncowke i sprawdz czy bedzie swiecic dalej.. bo moze tylko kabelek nie laczy

YaSIu 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 04-06-2007, 22:20   

Przede wszytkim przeczyść kable masy - to najczęstszy powód żarzenia się kontrolki. Jak to nie pomoże to sprawdź wszystko wewnątrz alternatora - u mnie pomogło poprawienie wszystkich lutów i od tej pory kontrolka się nie żarzy.

maro 

Wysłany: 06-06-2007, 12:47   

Ja miałem podobny problem. Też mi się świeciła kontrolka (różnie, raz mocno, raz słabo a to mrógała itp) aż w końcu w zeszłym tygodniu pierwszy raz bez kabli rozruchowych się nie obeszło. Pomimo że przy wielu pomiarach wychodziło że ładuje :sciana:
Tak więc w sobotę macha w górę i naprawa. Wymieniłem regulator napięcia, szczotki i brak efektów. Potem przeczesałem całą instalacje elektryczną (nie mówiąc jużo trywialnym czyszczeniu wszelkich styków). Nawet czyściłem elegancko cały alternator. Zajęło mi to całą sobotę i brak efektów :sciana: wk.....em się bo ile można grzebać więc kupiłem cały alternator (sprawną używkę) i po nocnym montażu problem jak ręką odjął - zniknął. Szczerze mówiąc mógłby ktoś powiedzieć że jeszcze diody mi do wymiany zostały ale ich koszt sięgał prawie całego alternatora więc po sobotnich zmaganiach nie miałem ochoty już próbować. :red_kartka: wydaje mi się że gorzej niż u mnie nie mogło być tak więc trzymam kciuki Dani żebyś szybciej wyeliminował awarię niż ja ;D

darek1252 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 18-08-2007, 18:23   

Miałem to samo!!! I działałem tak samo. Kupno alternatora pomogło, choć wcześniej "elektrofachowiec" mówił że to napewno instalacja.

Carol 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 04-09-2007, 22:46   

Ja miałem duzo akcji z alternatorem. Kontrolka swieci sie wtedy kiedy jest spalony stojan (uzwojenie) alternatora. Na wolnych obrotach świeci się, a na wysokich żarzy. Jeszcze miałem taką akcje, że nie świecila się a alternator nie ładował. To wtedy pękła obudowa alternatora (przy śrubach skręcających alternator) i wirnik dotykał stojanu wtedy chodził na zwarciu i rozładowywał akumulator. Z alternatorem mam akcje średnio raz w roku :sciana: Teraz też popadał deszcz i troszkę za duzo przyszalałem na kałużach i znowu myslę że stojan sie przepalił :sciana: Tylko teraz coś wyje w alternatorze. Sam nie słyszałem po jutrze tata przyjedzie to zobacze co jest. :sciana:
Jak kontrolka sie świeci to może być:
1. kabel od pobudzenia alternatora spadł (ten ciecki na wsówkę)
2. Spalił sie stojan.
3. Poszedł regulator napięcia (szczotkotrzymacz)
Nasze Fiaciki maja własnie wadę z alternatorem jest za nisko!!! I woda z pod kół leci prosto na rozgrzany alternator :sciana: Muszę zrobic jakiś patent na to jakaś osłona czy co bo mam dosyć cwiczenia z alternatorem :D
     Moneta

seba2020 

Wysłany: 29-10-2007, 10:38   

Witam miałem podobny problem w trakcie jazdy świeciła mi sie kontrolka ładowania. Pierwsze co myle alternator poszedł :sciana: ale ładowanie mam. dobra da sie jezdzic to jeżdze... Następnego dnia juz nie pojechałem :sciana: ratował mnie kumpel z kabelkami... to trzeba troszke w takim razie pogrzebac pod machą... Przeczyściłem styki, sprawdziłem nieszczęsną MASE wszystko sie wydaje ok. a kontrolka dalej świeci... a gdy wkoncu sprawdziłem akumulatorek to sie okazało ze ma 10V i swoje juz wysłużył. założłem nowy i po problemie. tak więc przestroga dla wszystkich: Sprawdzcie najpierw stan swojego akumulatorka. POZDRAWIAM

Odpowiedz do tematu