|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Co to jest zawieszenie o zmiennej sztywności |
Autor |
Wiadomość |
wojcioo
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 30-06-2007, 12:09 Co to jest zawieszenie o zmiennej sztywności
|
|
|
Mam temprę kombi 1.9 tds sw. W skrzynce bezpieczników mam bezpiecznik (masło maślane) do jakiegoś chyba czujnika odpowiadającego za zmienną sztywność zawieszenia. Gdzie jest ten czujnik jeżeli takowy wogóle jest za co on odpowiada? Czy ktoś już przerabiał ten temat? |
_________________ wojcioo |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 30-06-2007, 12:17
|
|
|
Kiedyś o czymś takim słyszałem, ale wątpię, że po tylu latach to nadal u Ciebie działa. Polegało to chyba na hydraulicznych pompach, które w zależności od obciążenia regulowały zawieszke. |
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 30-06-2007, 20:21
|
|
|
wojcioo, jeżeli masz coś takiego to powinieneś jeszcze mieć przyciski na desce do regulacji.Ale tak jak pisze kolega,wątpię czy po tylu latach urządzenie jest sprawne.
|
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
|
Wysłany: 30-06-2007, 21:30
|
|
|
Jeśli hydrauliczne to działać mechanicznie napewno będzie, raczej bym sie prędzej spodziewał usterki elektryki.
Inna sprawa to taka że bezpiecznik jeszcze nie świadczy o tym ze auto jest wyposażone w taki system. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 30-06-2007, 22:02
|
|
|
No i to było montowane tylko w kombiakach, a wojcioo, kombi ma |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 01-07-2007, 08:29
|
|
|
Tak z ciekawości spytam czy w każdym egzemplarzu czy jako wyposażenie dodtakowe ? ;] |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 01-07-2007, 09:15
|
|
|
Jako wyposażenie dodatkowe. Mało tego jeździ, ale były takie tempry. To tak samo jak 4x elektryczne szyby, mało tego jest, ale występują takie wersje.
Sławny Erewan który dostał bana na forum, miał taką Temprę, kombi i miał włąśnie 4x elektryczne szyby. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
techno323
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 17-10-2007, 01:55
|
|
|
No niestety jestem posiadaczem takiego zawieszenia. Jest to pneumatyczne zawieszenie i zamiast sprężyn są poduszki, które w miarę potrzeby i obciążenia auta podnoszą je na odpowiednią wysokość, komputer robi to automatycznie (zamontowane czujniki). Jest to fajny bajer auto mimo dużego załadowania podnosi się na odpowiednią wysokość, pozwala lepiej się trzymać drogi.
Mam teraz pytanie związane z tym zawieszeniem czy posiada ktoś takie, bo u mnie chyba poszła poduszka i autko po dłuższym postoju przechyla się na jedną stronę ( schodzi powietrze z jednej poduszki). Ciężko jest dostać taką poduszkę a wręcz nie możliwe ( nawet brak w Fiacie). Zastanawiam się nad wstawieniem sprężyn ale czy jest tam gdzie je zamontować, może robił już ktoś taką przeróbkę. |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 17-10-2007, 06:49
|
|
|
techno323, opadanie podczas postoju może być spowodowane nieszczelnością jakiegoś zaworka. Jakby poduszka była uszkodzona to nawet w czasie jazdy auto by było padnięte jedną stroną.
Jeśli wszystko jest w porządku podczas normalnej eksloatacji to nie ma co kombinować tylko jeździć.
Zmiana na sprężyny wiązałaby się zapewne ze koniecznością dodania takich miseczek które trzymają sprężyne bo poduszki mają płaskie podstawy i sa przykręcane. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
keves
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 09 Kwi 2006 Posty: 104 Skąd: Gdynia/Reda
|
Wysłany: 17-10-2007, 11:17
|
|
|
techno323 napisał/a: | No niestety jestem posiadaczem takiego zawieszenia. Jest to pneumatyczne zawieszenie i zamiast sprężyn są poduszki, które w miarę potrzeby i obciążenia auta podnoszą je na odpowiednią wysokość, komputer robi to automatycznie (zamontowane czujniki). Jest to fajny bajer auto mimo dużego załadowania podnosi się na odpowiednią wysokość, pozwala lepiej się trzymać drogi.
Mam teraz pytanie związane z tym zawieszeniem czy posiada ktoś takie, bo u mnie chyba poszła poduszka i autko po dłuższym postoju przechyla się na jedną stronę ( schodzi powietrze z jednej poduszki). Ciężko jest dostać taką poduszkę a wręcz nie możliwe ( nawet brak w Fiacie). Zastanawiam się nad wstawieniem sprężyn ale czy jest tam gdzie je zamontować, może robił już ktoś taką przeróbkę. | W mojej Temprze było takie zawieszenie...zostało przerobione na sprężyny. Będę wieczorem na gg ...możemy pogadać o szczegółach. |
_________________ Gdynia-Miasto z Morza i Marzeń .Tempra 1,8ie SW +LPG http://www.skiforum.pl/ |
|
|
|
|
techno323
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 17-10-2007, 20:00
|
|
|
No właśnie że podczas jazdy autko też opada i cały czas co kilka minut sie dopompowuje. Jak jade 3 kilometry to nie ma problemu alejak jade 200 km to już zaczynają się schody, bo wkońcu sprężarka się wykończy, mam nadzieję zę to zaworek a nie poduszka bo to łatwiej wymienić ale może być też poduszeczka i wtedy bedzę musiał przerobić na sprężynki moją temprolinkę. |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
|
Wysłany: 18-10-2007, 14:13
|
|
|
Taka zawiecha fajna, jak w citroenie czy samochód pusty czy naładowany na maxa stoi zawsze na tej samej wysokości. U mnie w mieście jeżdżą autobusy volvo z hydraulicznym zawieszeniem i ciągle oddychaja tak co 20 sekund pssssssssss do góry i opada, pssssssssss do góry i opada... Nie chciałbym tego w autku... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|