jak podłączyć komputer pod telewizor LCD |
Autor |
Wiadomość |
Kalwi89
Wiek: 35 Dołączył: 05 Gru 2007 Posty: 45 Skąd: Boguszów-Gorce
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 27-10-2008, 00:17 jak podłączyć komputer pod telewizor LCD
|
|
|
Kupiłem jakiś czas temu TV LCD Samsung 32' full HD LE32A552.
Chciałem jakoś podłączyć swojego staruszka pod ową machinę ... i tu się rodzi problem -.-
mianowicie nie znam się na tym ni w ząb :/ gdzieś na innych forach wyczytałem że potrzeba kupić jakiś kabel ( chyba SuB-DuB). Na innym forum cos wspominali o jakiś przejściówkach -,-
Jeśli ktoś się na tym zna,może mógł by mi wytłumaczyć łopatologicznie co kupić i co gdzie podłączyć ?
PS. parametry mojego zabytku : Procek 1700 athlon, grafika GF2 MX 64 ,ram 256
PS.. moja ex kobieta ma dużo starszy komputer i u Niej wszystko śmiga ( niestety nie mogę się z Nią skontaktować z powodów dość osobistych :/ )
Z góry dzięki za wszelką pomoc =) |
|
|
ubek
Pomógł: 50 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Sie 2007 Posty: 3790 Skąd: Heilbronn
Województwo: Other
|
Wysłany: 27-10-2008, 00:24
|
|
|
Kalwi89, sprawdź jakie masz wyjścia w karcie graficznej i taki kup kabelek. W większości LCD są praktycznie wszystkie gniazda. Po podpięciu kabla we właściwościach ekranu ustawiasz 2 monitor i w TV przełączasz po kanałach złączy. |
_________________ K.W.A. - Kamikaze Wariaty Alkoholicy
Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Kalwi89
|
Wysłany: 27-10-2008, 00:38
|
|
|
komputer wygląda tak
http://www.fotosik.pl/pok...90ee6001ef.html
i domyślam się, że muszę kupić ten niebieski kabelek z niebieską wtyczką na samym dole ...
( wiem wiem - jestem inteligentny ;] ) |
|
|
ubek
|
Wysłany: 27-10-2008, 00:41
|
|
|
Kalwi89 napisał/a: | i domyślam się, że muszę kupić ten niebieski kabelek z niebieską wtyczką na samym dole ... |
NIE
Masz kupić kabelek do tego żółtego gniazda co jest koło tego niebieskiego kabelka
W TV masz takie samo gniazdo ( powinno być - tzn... ja mam a mam też samsunga )
** Dodano: 27-10-2008, 00:45 **
http://www.allegro.pl/ite..._2_5m_gold.html
O takie coś, kabel s-video podpinany do gniazda komponent w TV |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Kalwi89
|
Wysłany: 27-10-2008, 01:04
|
|
|
Dzięki bardzo =)
Jesteś moim Bogiem ! ;] |
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 27-10-2008, 09:14
|
|
|
Kalwi89, tylko, że przez ten kabel będziesz miał tylko obraz. Jeszcze Ci pozostał dźwięk pociągnąć do czegoś, no chyba, że na głośniki czy coś.
P.S. to jest złącze analogowe więc spodziewaj się, że na LCD trochę słabo to wyjdzie. Najlepiej byłoby przez złącze cyfrowe (w kompie nie masz, ale może w LCD porównaj - takie białe prostokątne.) |
|
|
Kalwi89
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 27-10-2008, 11:58
|
|
|
Nic nie musisz kombinować!
Jak byk widać, że masz wejście VGA w swoim telewizorze.
Poprostu odkręć kabel od swojego monitora i przepnij pod TV.
Od tyle, zero kombinowania.
Jak nie możesz odpiąc kabla od monitora to kup w sklepie.
Złącze VGA to jest to niebieskie na pierwszej fotce. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 27-10-2008, 21:29
|
|
|
miszko, tylko wtedy ma albo TV albo monitor prawda?
mrk69 napisał/a: | Kalwi89, tylko, że przez ten kabel będziesz miał tylko obraz. Jeszcze Ci pozostał dźwięk pociągnąć do czegoś, no chyba, że na głośniki czy coś. |
A przyglądnij się dokładne, bo ja widzę jacka do audio i wtyczkę do obrazu w ty kablu
** Dodano: 27-10-2008, 21:32 **
Kod: | Kabel zakończony jest z jednej strony wtykami: SVHS(S-VIDEO 4pin)(wizja) i MAŁYM JACKIEM (dźwięk), a z drugiej strony są trzy wtyki RCA (CHINC) żółty -wizja, czerwony i biały-fonia. Kabel jest bardzo porządnie wykonany w wersji z pozłacanymi końcówkami co nawet przy dłuższych odległościach (15m) gwarantuje jakość obrazu. |
Dodatkowo miszko nie widzi mi się przepinanie kabli to raz, a dwa kable vga są z zasady krótkie więc musiał by kompa ustawić przy TV. A jak można wyczytać na aukcji gość sprzedaje kable do 15 metrów. |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
mrk69
Pomógł: 31 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 27-10-2008, 21:39
|
|
|
ubek, przyznaję się...nie patrzałem na ten kabel wcale |
|
|
ubek
|
Wysłany: 27-10-2008, 21:42
|
|
|
mrk69 napisał/a: | ubek, przyznaję się...nie patrzałem na ten kabel wcale |
oj nie ładnie, nie popatrzyłeś co proponuje a podważasz moje zdanie |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 28-10-2008, 20:00
|
|
|
Prezes ma racje ;-) hehe napisalbym jak zwykle
Jakby nie kombinowac to RGB (D-SUB) ma jedna duza zalete nad S-VIDEO potrafi wyrzucic rozdzielczosc natywna na TV co ma ogromny wplyw na jakosc obrazu.
Kable nie sa krotkie spokojnie można kupic do 5m w prawie kazdym komputerowym.
Co do pracy na 2 urzadzeniach jednoczesnie to zadko kiedy sie tego naprawde uzywa. |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Tipo-14000
Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 13 Lip 2006 Posty: 197 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 29-10-2008, 15:50
|
|
|
Kalwi , od Siebie dodam ,że spalisz tą karte szybciej niż Ja napisze tego posta , podłączając GF2 do 32' LCDka . Poprostu ją zagotujesz , nastepnie zaczną się pojawiac dziwne pasy raz na kilka godzin , potem raz na kilka minut , sekund i koniec .
Bezpieczne podłączanie Komputera/Laptopa do telewizora zaczyna się wtedy kiedy masz w telewizorku takie samo wejscie jak w monitorze . Wtedy poprawnie skonfigurowany komputer z telewizorem pozwala na dlugotrwałe działanie karty graficznej .
Oczywiscie , jesli chcesz tylko oglądnąc film to nie ma problemu , ale jeśli chcesz np grac , projektowac itp ( cos co bedzie powodowalo użycie karty przez dłuższy czas i tym samym jej dodatkowe obciażenie ) to odradzam całkowiecie , nawet ,że strata finansowa jest znikoma .
Dawid
PS . Teraz zobaczyłem fotke twojego telewizora . Podepnij karte normalnym kablem monitorowym do tego niebieskiego wejścia z tyłu w telewizorze .
Oczywiscie dobierz najbardziej optymalna rozdzielczośc na karcie ( zapewne 800/600 ) |
_________________ Black Alfa 146 2.0 16v TS '97 |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 29-10-2008, 18:05
|
|
|
A ja bym to podłączył poprostu za pomocą np >> TAKIEGO << kabla s-video i po sprawie!
Tipo-14000 napisał/a: | Kalwi , od Siebie dodam ,że spalisz tą karte szybciej niż Ja napisze tego posta , podłączając GF2 do 32' LCDka |
A co to ma do rzeczy? Przecież tv pobiera poprostu sygnał, który każda karta graficzna i inne urządzenie daje zawsze na tym samym poziomie. Chyba że sie myle? |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
MupiK
|
Wysłany: 29-10-2008, 19:28
|
|
|
Tipo-14000 jak nie znacie tematu to sie nie wypowiadać towarzyszu albo przed odpowiedzią się dokształcamy;-)
Daje możliwość poprawy:
prosze znaleźć koledze w jakiej rozdzielczości ma ustawić karte zeby na 32" TV mu obraz dobrze wyglądał |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
Tipo-14000
Pomógł: 1 raz Wiek: 40 Dołączył: 13 Lip 2006 Posty: 197 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 29-10-2008, 20:29
|
|
|
Cóż mupik , jesli jesteś lepiej wykształcony w dziedzinie informatyki , to nie śmiem się wtrącac , nie wspominając już o twoim doswiadczenu i serwisowaniu wszelakiego sprzetu komputerowego i wiedzy o przyczynach ich uszkodzeń
Kalwi , poprawka , cyfrowy telewizorek - 1024/768 oczywiście
Pozdrawiam
Dawid |
_________________ Black Alfa 146 2.0 16v TS '97 |
|
|
|
|
Kalwi89
|
Wysłany: 30-10-2008, 18:55
|
|
|
Dzięki Panowie bardzo
Jako człowiek niecierpliwy kupiłem kabel z aukcji która zaproponował mi ubek próbowałem podłączyć ale tylko czarny obraz widzę
a co do tego kabla który wychodzi od monitora - też próbowałem i ... penis :/ to samo -,-
próbowałem kombinować coś z ustawieniami TV i komputera, ale rezultat był mizerny ( mój w%$# ) .
a chciałem podłączyć PC pod TV bo zawsze to lepiej filmy oglądać na 32' niż 19 ...
a co myślicie jak bym kupił jakaś karcioche z wyjściem HDMI ( czy jakoś tak ) ? |
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 30-10-2008, 18:59
|
|
|
Kalwi89 napisał/a: | a co myślicie jak bym kupił jakaś karcioche z wyjściem HDMI ( czy jakoś tak ) ? |
to by było mistrzostwo świata.... |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
ubek
|
Wysłany: 30-10-2008, 19:21
|
|
|
Kalwi89 napisał/a: | próbowałem podłączyć ale tylko czarny obraz widzę
a co do tego kabla który wychodzi od monitora - też próbowałem |
a przestawiłeś TV na tryb PC bo taki musi być na kablu VGA.
Natomiast co do kabla z aukcji on chyba będzie chodził w zwykłym trybie AV tylko trzeba w ustawieniach karty włączyć drugi odbiornik. |
www.tomekmichalik.pl |
|
|
|
|
Kalwi89
|
Wysłany: 30-10-2008, 21:55
|
|
|
ubek napisał/a: |
a przestawiłeś TV na tryb PC bo taki musi być na kablu VGA.
Natomiast co do kabla z aukcji on chyba będzie chodził w zwykłym trybie AV tylko trzeba w ustawieniach karty włączyć drugi odbiornik. |
przestawiłem =) doczytałem się w książeczce o nazwie "instrukcja obsługi" ( grubość porównywalna do biblii ) ze jest taka opcja - skorzystałem,ale nic :/
W sumie problem wygląda tak :
gdy nie podłączam kabla z PC do TV to nie mogę zmienić w ustawieniach TV trybu "PC",gdy zaś podłącze to moge włączyć ten tryb - ale jest napisane "brak sygnału" wnioskuje z tego, że muszę coś pokombinować z moim zabytkiem ...
PS. z tym kablem z Allegro jest podobnie - tylko wlancza mi sie tryb "AV" |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 31-10-2008, 00:16
|
|
|
Kup taki kabel http://allegro.pl/item463...5m_15m_10m.html (pierwsza znaleziona aukcja).
Podłącz pod wyjście z karty graficznej od monitora, drugą końcówkę kabla włóż do złącza VGA (tego niebieskiego) w LCD.
Zapewne komputer wykryje jakiś nowy monitor i powinień dostosować rozdzielczość do maksymalnej rozdzielczości LCD, a jest nią 1920 x 1080 w Twoim przypadku. Oczywiście o ile ta karta wyciągnie tą rozdzielczość (zależy od RAMDAC - taki układ na karcie graf.).
Taki telewizor to jest nic innego jak najzwyklejszy LCD od komputera tylko z pilotem i tunerem TV.
Nic nie kombinuje z euro złączami, S-Video. Podłącz to VGA-VGA. Będziesz miał najlepszą jakość.
Radzę też zmniejszyć rozdzielczość ekranu do jak najniższej wartości dla filmów (chyba, że swoje filmy masz w jakości HD).
Bo zwykłe filmy w jakości DivX 700MB posiadają rozdzielczości około 624 x 352 (dla 16:9). |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
|
Kalwi89
|
Wysłany: 31-10-2008, 19:03
|
|
|
Oki - zrobię jak mówisz a jak się uda, to zapraszam wszystkich do Wałbrzycha na bilardzik i piwko =) |
|
|
MupiK
|
Wysłany: 31-10-2008, 20:49
|
|
|
Tipo-14000 nie wiem jak to powiedzieć brakuje mi słowa cóż nie jestem polonista:/
Jeśli nawet www.google.com ci sie nie chciało odpalić to nie wprowadzaj w bład czytelników tego forum.
LCD o rozdzielczości Full HD czyli 1920x1080 i jest to obecnie najwyższa uzyskiwana rozdzielczość w telewizorach nie przemysłowych.
Przepraszam może sie czepiam i jestem upierdliwy ale nie lubie jak lataja bajki na forach a potem 5 ludzi to przeczyta powiem następnym i mamy bajke. |
|
|
|
|
|