Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Opinia proszę o małą pomoc
Autor Wiadomość
RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-09-2009, 12:03   Opinia proszę o małą pomoc

Witam, jako, że nadszedł czas śmierci technologicznej mojego kompa, szykuję się do nabycia jego następcy.
W serwisie z którego zawsze korzystam zaproponowno mi tką konfigurację:
PŁYTA GŁÓWNA:

ASUS M3N78-VM Ge-Force 8200 dual DDR2-1066,SATA2,RAID GBLAN,VGA,mATX

PROCESOR:

AMD Phenom II X3 Triple core 720 Black edition Socket AM3 95W 45nm SOI box
(2,8Ghz)
I o co chodzi że ma odblokowane mnożniki, gdzieś wyczytałem że można go podkrecic do 3,25GHZ i to programem dołączonym do procka...Inny cwaniaczek odblokował 4 rdzeń...
I wszystko za zgoda producenta...Czyli co? gwarancji nie tracę?
KARTA GRAFIKI:

ASUS ENGTS520 DK Ge-Force GTS 250 CUDA 1GB DDR3 (256bit) HDMIx2 Dual IDVI

ZASILACZ:

Tracer + Zasilacz forton fsp500-60 APN 500W actywne PFC bulk
do tego oczywiściew dysk twardy W D CAWIAR blue 500AAKS 500GB serial ATA 300 7200RPM 16mb casche

do tego oczywiście napęd DVD czytnik Kart i obudowa....

Komp ma służyć wyłącznie do gier, do pracy mam swojego lapka, I moje pytanie czy ta konfiguracje jest faktycznie wydajna?
Bo niby każdy element z osobna jest super...
Ale razem? tego nie wiem .. a na to pytanie google już odpowiedzi nie zna....
Dzięki za pomoc.

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 01-09-2009, 19:34   

RobertWroc, sprzęt jest nawet spoko tylko nie wiem kto poleca pod AMD płytę na chipie Nvidii i do tego daje podstawkę AM2+ pod Phenoma II.Polecam:
Gigabyte
Jeśli chodzi o procka to zaproponowano Ci bardzo dobry model i jest to bardzo dobry procesor na obecną chwilę i dobrze nadaje się do gier:
Phenom II A gwarancji nie stracisz przy odblokowaniu bo robi się to w biosie płyty ,więc producent nawet nie będzie wiedział o tym.Tylko żeby odblokować czwarty rdzeń musi być on sprawny więc trzeba trafić na sprawny procesor ;D
Do tego w zupełności wystarczy taki ram:
GoodRam
Jeśli chodzi o grafę to nie wiem ile masz kasy na sprzęt,więc:
taniej:PowerColor
drożej:Palit
Wyrób zasilaczo-podobny firmy Tracer unikaj szerokim łukiem :!: Bierz tego Fortrona:
Fortron
Mogę polecić obudowę Cooler Master z serii ELITE np ten model:
ELITE 330
Jest z grubej blachy,dobrze przewiewna i fajnie wykończona.
Co do dysku to WD z serii AAKS są bardzo dobre tylko nie wiem czy są jeszcze dostępne.Jeżeli możesz go jeszcze kupić to bierz,a jeżeli nie to:
Samsung
A co do napędu to posiadam Samsung SH-S223B i śmiga bez problemów:
Samsung
Czytnik kart to już jaki Ci spasuje.
     assistance   Moneta

MupiK 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 01-09-2009, 19:55   

poszlo PW
GeneralnieZielonyTBG, dobrze prawi :-) ma dobry gust
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 01-09-2009, 20:03   

ZielonyTBG, dzięki, włąśnie siedzę nad tym co napisałeś....
Z płytą główną mały zgrzyt..w/g tego co jest pod tym ;linkiem
http://www.esc.pl/product...oducts_id=13933
ona jest pod AMD...
Zależy mi na karcie Nvidii..teraz mam ATI i ciągle jakiś kłopot...
no i ta moja ma już kartę nfidii gf 8200, więc współpracując (chyba ) z moją GTS da lepsze parametry w grach.
Chyba że one nie współpracują...

Ale jestem zielony, tak naprawdę poza wyglądem zewnętzrnym i dwoma wiatrakami nie widzę żadnej róznicy..ale jestem ;laikiem i dlatego szukam pomocy...

Fakt facet serwisuje cały mój sprzęt(czyli 1 komp i dwa lapki), kupuje od niego wszystko, tak wiec jak zamawiałem dzieciakowi klawiaturę Logitecha za prawie 400 nawet zaliczki nie wziął....
Raczej mam zaufanie do niego ale pod względem finansowym wiem że duzo mnie nie orżnie...bo że zarobi to jasne,w koncu z tego żyje....

Ale chodzi o to że każdy ma włąsna koncepcję dobrego sprzętu.
Moje życzenie było cena do 2500 i ma pójśc GTA na high...
Bo wbrew pierwotnym załozeniom komp nie służy do nauki, itp...tylko przede wszystkim gier....
Oczywiście 2500 to czysty komp,bez monitora klawiatury i OS

Ale nie jest nieomylny, i mógł o czymś nie pomyśleć..naprzykłąd o tym pallicie...
A moze jak widać w zestawieniu ma słabośc do Asusdów, wsadził płytę i kartę z Asusa, albo ma na to specjalny rabat.;)

jeszcze raz dzięki za pomoc, teraz czytam i analizuje Twoją propozycję
A tracer to obudówa zasilacz Forton....:)

Moneta

ZielonyTBG 

Wysłany: 01-09-2009, 20:15   

MupiK, dzięki za dobre słowa. 8) Sam bym się przesiadł na to bo teraz mam E5200+ Abit IP35-E+4GB OCZ+4850+Seagate 250+Cieftec 650W :mrgreen: i najładniejsze-Cooler Master Dominator RC-690 z oknem ale kurcze za mało uzyskam kasy ze sprzedaży płyty proca i ramu więc nie dam rady :| A szkoda bo chciał bym powrócić do AMD-ATI :bambam: :bambam:

EDIT:Słuchaj kartę graficzną możesz włożyć Nvidii i nie będzie problemu.Chodzi mi o to że nie daje się płyty głównej z chipem Nvidii do płyty z prockiem AMD.Ta firma ma na prawdę bardzo dobre układy,A problemy z kartą Ati nie powinny występować,ale wiadomo jak ma paść to padnie.Czy to Nvidia czy Ati.Na tą płytę Gigabyte co podałem wyżej śmiało możesz włożyć kartę Nvidii i będzie śmigać,a karta zintegrowana nie pracuje razem z zamontowaną w złączu PCI-E.

A zielony to JA :!: ;D
     assistance   Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 01-09-2009, 20:31   

ok siedzę i myślę...już kiedyś przymierzałem sie do zmiany kompa..ale finansowo nie wyszło więc jedynie dostał nową kartę grafiki
tak więc obecnie mam:
płyta główna???
procesor intel pentium IV 3 Ghz HT
grafa Ati radeon AH 3650
ram 1,5 kingstona
120 GB dysk twardy..
i już nie ma co ukrywać zabytek technologiczny,a że szykuję sie większa premia, to obiecany już od jakiegoś czasu nowy komp musi byc.
i tak młody nie narzeka....co mu sie chwali....

ZielonyTBG 

Wysłany: 01-09-2009, 20:48   

RobertWroc, na prawdę nie kupuj tej płyty Asus-a.
Jeśli chodzi o złącze na karty graficzne czyli obecnie PCI-E x16 a ten Gigabyte takie posiada,to montujesz tam każdą kartę graficzną która jest pod to złącze zrobiona.Nie ważne czy to ATI-AMD,NVIDIA czy może MATROX.Co włozysz to ma działać.

Co do ATI-AMD to poprzednia moja karta była z serii 3 czyli ASUS 3850 i byłem z niej bardzo zadowolony.Teraz mam serię 4 czyli 4850 od Asus-a i na prawdę bardzo sobie chwalę.Pod koniec roku zapowiadają wyjście serii 5 i też będę chciał zmienić kartę tylko na ATI-AMD.

Więc kup tą płytę Gigabyte na chipie ATI-AMD a kartę jaką chcesz.Ten Gigabyte ma podstawkę AM3 i dobre jak na taką płytę i w tej cenie sekcję zasilania procka.Tego ASUSA stanowczo odradzam :!:

EDIT:
Skoro piszesz że masz Pentium 4 to na pewno masz płytę na złączu AGP.Układ 3650 został wyprodukowany pod złącze PCI-E i aby to pracowało na AGP był na karcie specjalny układ który tłumaczył instrukcję pod to złącze i nie było to zbyt ciekawe rozwiązanie,więc może przez to te problemy miałeś.

assistance   Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 01-09-2009, 20:51   

i stanowczo się z tobą zgazam,
Twoja propozycja ma lepsze częstotliwosci szyny...
I faktycznie..jesty lepsza nawet dla mnie...
teraz rozgryzam różnicę pomiędzy grafami
znalazłem w esc moją
http://www.esc.pl/product...oducts_id=18183
i szukam różnic,ale tutaj coś mi wychodzi że moja jest lepsza..wyższe częstotliwości pamięci i jeszcze czegoś tam....
A co do katr Ati, problem z nimi jest taki że wiele firm poprostu w jakis sposób sabotuję ATI i gry mają z nią problemy.
Np w Hellgate w która gram obecnie na moim lapku mam ATI i w niektórych lokacjach są problemy z grafą, jakich nie mają posiadacze katr Nvidii. odpowiedź supportu...ATI jest tak żadkie ze nie ma pilnej potrzeby optymalizacji pod t.ę kartę.
No inna sprawa zę serwery stojąw ...koreii.

Do nvidii przekonuje mnie też jej interakcja z grami, szybkie aktualizacje sterów pod nowe tytuły, czego nie mam w ATI

ZielonyTBG 

Wysłany: 01-09-2009, 21:13   

RobertWroc, chodzi o cena/możliwości.4850 jest tańsza niż 250.Skoro masz na GTS-a250 540 zeta to mogę Ci polecić Sapphire .1 gb pamięci w tych kartach jest średnio potrzebne a 4870 jest dużo szybsze niż GTS250 od Nvidii.
Tutaj możesz mniej więcej porównać sobie wydajność kart graficznych.

EDIT:Stery do ATI-AMD wydawane są raz w miesiącu i są one dużo lepszej jakości niż było to kiedyś.Wzięli się za robotę goście i efektem jest wzrost udziału w rynku o 2% na korzyść ATI-AMD.A co do sabotowania to można to odczuć że tak powiem.
Ale jaki będzie producent to już Twoja sprawa.
     assistance   Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 01-09-2009, 21:21   

dzięki ale jakos nie wiem, moze nieuzasadnione, ot stereotyp, ale nie mam przekonania do Ati...przede wszystkim razi mnie rzadka, praktycznie nie występująca aktualizacja sterów,
NVidia jednak jakoś stara się na bierzaco reagować i dostosowywać kart do gier
w lapku spokojnie wystarcza mi karta ATi radeon 3470, a i tak stery do niej są z 2006 roku, żadnych zmian do dzis...
Do tego, oprogramowanie, jakieś dziwne.
Wiem uraz,, jakieś moze nieuzasadnione opory ale mam zaufanie do NVidii

ZielonyTBG 

Wysłany: 01-09-2009, 21:58   

RobertWroc, jeśli to laptop to sterów chyba trzeba szukać na stronie producenta lapka.A sterowniki do kart ATI są wydawane zawsze raz w miesiącu.

Skoro chcesz Nvidię to może znajdziesz parę groszy i dołożysz do GTS 260+.Tylko układ musi mieć 216 procesorów strumieniowych i być wykonany w technologii 0.55 nm.Bo były takie same karty tylko układ był robiony w starej technologii i miały tylko 192 procesory strumieniowe.Były wolniejsze i bardziej się grzały.
     assistance   Moneta

RobertWroc 

Wysłany: 01-09-2009, 22:04   

no włąsnie to jest Asus, na stronie nie ma żadnych aktualizacji, a tych ze strony ATi nawet dedykowanych nie umienm zainstalować, tworzy jedynie pusty folder i twierdzi że jest ok...
Specyfikacja:procesor intel core duo t 5750 2.0, grafa ati HD 3470, 3gb ramu, jakoś do pisania i gierki tej w która gram wystarcza....
za pomysł karty dzięki , idę jej szukać , na szczęscie kasa będzie za jakieś 3 tyg, więc mam czas na analizy, nie chciał bym wtopić, i potem załować...w sumie dość poważny wydatek....

edit
ekhem no patrzac na ceny to juz więcej niż trochę.....:)

** Dodano: 08-09-2009, 15:04 **
No i stało się zamówiony do 48 godzin będzie....
Stanęło finalnie na karcie
Gigabayte MA770 T czyli tej polecanej przez ZielonyTBG.
No drobny szczegół.....ta karta jest pod DDR 3więc poszła też zmiana pamięci Jasne 100,- więcej za RAM...
Procek bez zmian AMD phenom II X3 Triple Core Black Edition
Grafa...no tutaj cena GTX 260 core 216 lekko dobiła więc idzie
PALIT GF CUDA GTX 260 Sonic
dysk twardy 500GB cawiar
Oczywiście większy zasilacz 700W Forton
czytnik kart obudowa ,nagrywarka DVD..

** Dodano: 20-09-2009, 02:13 **
No i odebrana maszyna, dwa dni instalowania i kurcze szok..... no nie daje jej sie zajechać....
Call of Duty Modern warfare na extra i najmniejszej ścinki ...chodzi jak brzytwa...

GTA IV gra która kładzie wszystkie kompy na high...
A tak na marginesie , jak odbierałem kompa rozmawiałem z gosciem z serwisu...wspominał że jak weszła to ludzie przynosili kompy do serwisu bo "cos się popsuło..nibyh wymagania spełnia a gra nie idzie"
A na dodatek wyszło że dałem jakiś czas temu ponad 150 plnów za śmiecioa bez użyutku...gra działa tylko pod windows live..aktywować się da ale grać w multi już nie. Jak na początku dało się podać że mieszkasz w Angli tak teraz sprawdza IP i d....
"usługa windows live nie jest świadczona w Polsce...
Zresztą pamiętam ja na początku UOKIK wydał nawet komunikat że gra ma jest niezgodna itp..i sprzedawca musi ją przyjąc..otawrtą nawet...i odesłać wydawcy, bo ten wiedział ze my nie pogramy w nią....

Dzięki wszystkim za pomoc złożyłem dokładnie jak poradziliście i jestem zadowolony, no chociaż ja nie tyle co syn....
Ja w końcu tylko płacę....

Odpowiedz do tematu