|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
|
Fiat Linea |
| Autor |
Wiadomość |
rosama

Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 09-07-2007, 16:24 Fiat Linea
|
|
|
Wczoraj miałem okazję przejechać się fiatem linea z silnikiem Diesla Multijet 1.3 i obejrzeć go sobie wewnątrz. Auto z zewnątrz robi dobre wrażenie, ale po zajęciu fotela kierowcy czuje się ciasnotę - oczywiście w porównaniu z temprą :-). Prowadzi się bardzo fajnie (jak to nowe auto), ale trzeba do oporu wciskać pedał gazu w podłogę, żeby auto było żwawe. Ale jak na tą pojemność całkiem, całkiem. Wygodny fotel i kierownica, komputer pokładowy, przepastny bagażnik (naprawdę wielki!). No ale ja nie jestem kruszyną... Póki go nie zobaczyłem w środku, był potencjalnym następcą temperki, ale teraz już wiem, że tak nie będzie. Już prędzej marea albo stilo (o tak!) oczywiście w wersji kombi.
Moja ślubna, zamiast linei wybrałaby... doblo! Auto jest wielkie jak stodoła!
Aha, po jeździe próbnej, jak usiadłem w moim 12-letnim autku, poczułem się... doskonale! Dużo lepiej niż w NOWEJ linei!
Na koniec uwaga ogólna: te dzisiejsze nowe auta sa wszystkie takie... plastikowe...
Też tak czujecie?...
Aha, czy wie może ktoś ile kosztowała tempra w salonie (z jakim wyposażeniem itd.) w 94 albo 95 roku? |
| |
|
|
|
 |
gepard

Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 21 Sty 2006 Posty: 306 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 09-07-2007, 16:33
|
|
|
| rosama napisał/a: | Na koniec uwaga ogólna: te dzisiejsze nowe auta sa wszystkie takie... plastikowe...
Też tak czujecie?... |
rosama, zgadzam się z w 100%. W nowych samochodach sam plastik. Jestem ciekaw jak to wszystko będzie pięknie trzeszczeć za parę latek. |
_________________ Moja duma: Tipo 1.9 TD-sprzedane
Coupe 2.0 16V+, Audi A3 1.6 też
Jest Czarne A6 1.8T i tego się trzymamy
http://forum.tempra.org/t...ard-vt11007.htm |
|
|
|
 |
miszko

Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 09-07-2007, 18:32
|
|
|
Też oglądałem tego nowego Fiata. Tempra obszerniejsza, bez dwóch zdań.
Po względem wykoniana jednak Bravo mi się troche bardziej podoba od środka.
Nie miałem okazji prowadzić, to się nie wypowiadam.
| rosama napisał/a: | | Auto jest wielkie jak stodoła! |
Duże auto i widoczność we wszystkie strony. Jak na rodzinne wypady, czy do pracy to idealne auto. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
 |
Hipo

Pomógł: 30 razy Wiek: 43 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 09-07-2007, 20:58
|
|
|
| Niestety ale teraz plastyk rządzi, tani, łatwy z formowaniu, no i gwarancje wytrzyma. NIkt nie przewiduje auta na 15lat wiec jest jak jest. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
 |
gomez

Wiek: 40 Dołączył: 09 Maj 2007 Posty: 57 Skąd: Bolesławiec/Wrocław
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 09-07-2007, 21:29
|
|
|
Linea jest piękna Mogę wypowiedzieć się tylko na temat wyglądu bo nie jeżdziłem ani nawet nie siedziałem jeszcze w środku. |
|
|
|
 |
miszko

|
Wysłany: 09-07-2007, 21:35
|
|
|
| Ładna jest, ale Bravo mi bardziej wpada w oko. |
|
|
|
 |
mrk69

Pomógł: 31 razy Wiek: 38 Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 1884 Skąd: Kwidzyn
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 10-07-2007, 13:30
|
|
|
| miszko napisał/a: | | Bravo mi bardziej wpada w oko | a mi jeszcze bardziej Bravo GT |
|
 |
rosama

|
Wysłany: 11-07-2007, 20:44
|
|
|
Miszko, zdaje się Ty masz temperówkę od nowości... Wiesz ile kosztowała tempra w salonie (z jakim wyposażeniem itd.) w 94 albo 95 roku?
Tak żeby porównać z nowym modelem fiata... |
|
|
|
 |
miszko

|
Wysłany: 11-07-2007, 21:02
|
|
|
280 milinów złotych.
Jeżeli dobrzę piszę, czyli tak jak dzisiaj na "nasze" 28tys. złotych.
Fiat Tempra 1.6 gaźnik - kupiliśmy ją 10 maja 1994 roku, złożona była tuż przed kupnem, często na jakiś częściach np. na fotelach są metki z datami.
- wspomaganie
- welur
- lakier metalic + lakierowane zderzaki
- obrotomierz
- koła stalowe 14'
Na listwie z boku pod kierunkiem - oznaczenie wyposażenia - S |
|
|
|
 |
Wujek

Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 12-07-2007, 19:17
|
|
|
| Byłem w salonie Fiata i oglądałem nowego sedana fiata. Auto jest bardzo ładne zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz . Nie zgodze się z twierdzeniem że 14-nasto letnia Tempra jest lepsza i ładniejsza od nowego fiata. Chociażby sam poziom bezpieczeństwa jest o te "naście " lat lepszy od naszych autek. Jestem głębokim fanatykiem Tempry, ale tym razem muszę uznać wyższość nowego dziecka Fiata. |
_________________ ....Tempra 1.4 i.e...ma nowego właściciela |
|
|
|
 |
miszko

|
Wysłany: 12-07-2007, 20:38
|
|
|
Co do bezpieczeństwa to wiadomo. W T/T była 1 poduszka i to nie zawsze.
Jeśli jednak porównywać obydwa auta pod względem przestronności to T/T wygrywa |
|
|
|
 |
marlej108

Wiek: 47 Dołączył: 26 Paź 2005 Posty: 23 Skąd: Poland, Gdansk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 12-07-2007, 21:09 Fiat Linea - ładny ale....
|
|
|
Czesc,
bylem dzis w salonie Fiata w Gdansku na Hallera obejrzec Fiata Linea.
Oto moje wrazenia:
1. bardzo ladny i zgrabny sedan z zewnatrz... ale przed salonem i wewnatrz sa tylko bogatsze wersje (z chromowanymi listwami, jedna z welurowa tapicerka itp), wiec tak naprawde nie wiem jak wyglada podstawowa (i pewnie najbardziej popularna) wersja tego modelu - sadze ze nieco gorzej....
2. w srodku juz troche gorzej... dlaczego? Coz - po pierwsze potwierdzam to co ktos napisal powyzej - po prostu plastikowo. Z tym, ze akurat wiekszosc aut w tej cenie ma takie same a nawet gorsze plastiki. Widac takie czasy. Po drugie mniej miejsca niz w Temperowce. Akurat oboje z zona jestesmy szczupli, wiec moze to tak nie przeszkadza, ale osoby z wieksza masa moga czuc sie juz nieco ciasnawo.
3. Bagaznik - pojemnosc taka sama zdaje sie jak w Temprze - czyli 500 litrow - jednak otwor zaladunkowy jest dosc waski - zas bagaznik jest dosc gleboki wiec troche siegnac moze byc trudniej do konca niz w Temprze.
4. Cena - jezeli dorzuciliby klime za te 40.000 zl to byloby super. A tak to nie do konca jestem przekonany czy gdybym mial tyle pieniedzy do wydania to kupilbym to auto, czy tez za mniej wiecej 25.000 nie wolalbym Stilo 3d i 15.000 zostawic na koncie :-)
5. Ogolna moja ocena w skali od 1 - 6 to 4+. Jezeli byloby z klima to 5 :-)
6. Po obejrzeniu auta wsiadlem do auta - i stwierdzilem ze jednak w Temprze siedzi mi sie wygodnie (tam mnie cos w fotelu na wysokosci ramion piło...), mam wiecej miejsca no i moj pojazd kosztuje niemal 10 razy mniej od Linei :-)
Obok jest salon Hondy - korzystajac z okazji wszedlem obejrzec model City jako potencjalnego konkurenta dla Linei. Coz City jest brzydsze, ma brzydsze wnetrze ktore naprawde wyglada w wielu miejscach bardzo tanio, ale ma za to fenomenalne siedzenia tylne gdzie mozna skladac same siedziska, oraz oparcia - i jest calkowicie plaska podloga gdzie na upartego mozna sie przespac! Ale... choc w cenniku jest najtansza wersja za 43.000 to.... jej nie ma!!!! Ponoc jesli sie uprzec to moga zamowic, ale trwa to ponad 4 miesiace !!!!! Co za absurd - czyli zostaje wersja za 48.500 + (uwaga!!!!) lakier metalik za 1600 zł (bo podstawowe sa tylko w cenniku ale ich nie mozna za bardzo zamowic wedle pana z salonu!!!!) i tak nam wychodzi 50.100 zl za Honde City - musialbym zwariowac zeby za tyle to kupic. Wolalbym Linee z klimatyzacja, albo Kia c'eed.....
Co do Linei to irytujace jest tez to ze trzeba sporo doplacic za radio CD..... bezsensowana oszczednosc - a chytry traci dwa razy :-)
Pozdrawiam Temprowiczow |
_________________ Mówisz, że możesz, to możesz.
Mówiesz, że nie możesz, to nie możesz.
Więc sobie wybierz.
Mistrz Zen
Seung Sahn |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|