|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Krótkie pytanie dotyczace naprawy |
Autor |
Wiadomość |
Łucio
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 05-06-2008, 14:18 Krótkie pytanie dotyczace naprawy
|
|
|
Witam. Mam taki problem, ze mi autko (Fiat Tipo 1.4 na gaźniku) nie przeszlo przegladu. Pan diagnosta stwierdził ze musze wymienic wahacz przedni prawy, końcówki drążka kierownicy, uszczelke pod głowicą i przewody hamulcowe elastyczne z przodu.
Jako że z mechaniki jestem ciemniejszy niż noc polarna, chciałbym się zapytać ile taka naprawa może kosztować u mechanika. Po prostu nie chciałbym się sfrajerzyć.
Przy okazji mógłby ktoś polecić mi jakiegoś dobrego i uczciwego mechanika we Wrocławiu, który mógłby taką naprawe przeprowadzić?
Pozdrawiam! |
_________________ Początkujący kierowca i dumny właściciel Tipolota |
|
|
|
|
latarnia
Pomógł: 3 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Cze 2007 Posty: 164 Skąd: Częstochowa
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-06-2008, 20:49
|
|
|
w takim wypadku musisz się liczyć z kosztem około 600 zł
a może podjedź do innej diagnostyki, bo może koleś chciał abyś u niego auto robił i dlatego tak szukał |
_________________ był fiat uno 1,0
czekana ostatnią podróż tempra 1,6 SW + LPG
jest Lancia Lybra SW 2,0 + LPG
www.aleswiatlo.pl dla ttt zniżki |
|
|
|
|
dcfan
Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-06-2008, 20:57
|
|
|
wszystko okej, bywa, ale nie wiem jak zbadał przewody elastyczne bez zdejmowania koła i co gorsza uszczelkę pod głowicą... bierze ci płyn chłodniczy, na biało dymi, zostawiasz po sobie ślady? |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 05-06-2008, 20:59
|
|
|
Łucio napisał/a: | diagnosta stwierdził ze musze wymienic wahacz przedni prawy | ok 50 zł za robote,jak więcej to szukaj innego mechanika...
Łucio napisał/a: | końcówki drążka kierownicy | ok 25 zł za stronę...
Łucio napisał/a: | uszczelke pod głowicą | tego akurat nie wiem dokładnie,ale nie więcej jak 100 zł... to jest taka mocno naciągnieta górna granica...
Łucio napisał/a: | przewody hamulcowe elastyczne z przodu. | to akurat sie wiąże z odpowietrzaniem całego układu hamulcowego... nie wiem ile za to biorą "mechanicy"... ale napewno jak będzie chciał więcej jak 100 zł to szukaj innego....
Ceny są oczywiście za samą robotę,do tego musisz doliczyc koszt klamotów... wahacz ok 100 zł,uszczelka max 50 zł (powinna kosztować ok 30 zł), końcówki drążków ok 25 zł za sztuke...
dcfan napisał/a: | ale nie wiem jak zbadał przewody elastyczne bez zdejmowania koła | do tego nie trzeba ściągac koła,widac to równiez z kanału.... |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
Łucio
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 05-06-2008, 22:01
|
|
|
ego napisał/a: | do tego nie trzeba ściągac koła,widac to równiez z kanału.... |
Dokladnie na tej podstawie stwierdzil ze sa pekniete.
dcfan napisał/a: | wszystko okej, bywa, ale nie wiem jak zbadał przewody elastyczne bez zdejmowania koła i co gorsza uszczelkę pod głowicą... bierze ci płyn chłodniczy, na biało dymi, zostawiasz po sobie ślady? |
Po prostu cieknie przez nia olej.
Wielkie dzięki za odpowiedzi. Szczególnie ego, Naprawde bardzo mi pomogły. |
_________________ Początkujący kierowca i dumny właściciel Tipolota |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 06-06-2008, 07:10
|
|
|
Cytat: | Po prostu cieknie przez nia olej. |
Czy aby napewno spod uszczelki pomiędzy głowicą a blokiem czy może spod uszczelki od pokrywy zaworów ? bo akurat zwykle powodem wycieku oleju jest ta druga . |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
dcfan
Pomógł: 5 razy Wiek: 36 Dołączył: 28 Paź 2007 Posty: 660 Skąd: Reda
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 06-06-2008, 14:33
|
|
|
Spod uszczelki pod głowicą to by nieźle tryskało i to w obie storny czyli do komory spalania i na zewnatrz. Najlepiej weź szmatą powycieraj blok i potem popatrz co się dzieje. I dociągnij pokrywę zaworów jak się da i głowicę.
Co do przewodów elastycznych, jakby był pęknięty to by hamulca nie było a płyn by na drodze został. Z kanału widać, ale nie wszystko i nie tak dokładnie koledzy więc jak dla mnie czepił się. |
_________________ Tipo 1.6 + skrzynia 1.4 '89 DGT gaźnik + Digiplex2 + LPG Fotele Recaro, boczki Sedicivalvole, MOMO
Daewoo Nubira kombi '99 1.6 16V 110KM |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|