|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Nieoznakowane radiowozy ITD. Na takie auta uważaj! |
Autor |
Wiadomość |
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 28-08-2012, 22:58 Nieoznakowane radiowozy ITD. Na takie auta uważaj!
|
|
|
We wrześniu na drogach pojawią się samochody Inspekcji Transportu Drogowego z fotoradarami. Będą podczas jazdy robić zdjęcia autom przekraczającym prędkość.
Inspekcja Transportu Drogowego szykuje nowy bat na kierowców. Dotychczas tylko policja kontrolowała prędkość pojazdów w ruchu. Wkrótce się to zmieni za sprawą nieoznakowanych radiowozów ITD.
Inspektorzy planują przy tym inną strategię działań od stosowanej przez drogówkę. Jeśli policjant nagra wyczyny kierowcy na drodze (zwykle jest to przekroczenie prędkości), zatrzymuje go i wypisuje mandat. ITD, które do dyspozycji będzie mieć w sumie 35 aut, chce uwieczniać kierowców jeżdżących zbyt szybko, ale używając do tego nie wideorejestratorów jak drogówka, lecz fotoradarów działających także podczas ruchu radiowozu.
Ponadto inspektorzy - poza wyjątkami dotyczącymi obcokrajowców i osób stwarzających szczególne zagrożenie - nie planują nikogo zatrzymywać na drodze. Nie oznacza to, że kierowca zostanie bezkarny. Zdjęcie wprost z radiowozu trafi przez bezprzewodowy internet do siedziby ITD. Tam dalsza procedura nie będzie różniła się od tej stosowanej przy zdjęciach ze stacjonarnych fotoradarów. Po sprawdzeniu do kogo należy samochód, właścicielowi pojazdu zostanie przesłana korespondencja informująca o wykroczeniu wraz ze specjalnym formularzem do wypełnienia. Dopiero w tym momencie dowie się, że został uwieczniony przez mobilny fotoradar ITD.
Użycie fotoradaru wyklucza potrzebę ścigania zbyt szybko jadącego kierowcy - wystarczy, że ten będzie wyprzedzał lub wymijał nieoznakowany pojazd ITD, aby została mu wykonana fotografia.
Poniżej prezentujemy auta ITD, które będą fotografować kierowców.
Fotoradary w radiowozach ITD
Do Fordów i Peugeotów (w sumie 29 sztuk), został już zakupiony sprzęt do kontroli prędkości. Jest to czeski fotoradar Ramer AD 9C. Potrafi on mierzyć prędkość nie tylko podczas postoju, ale także w trakcie jazdy. W dodatku może kontrolować pojazdy zarówno odjeżdżające, jak i nadjeżdżające (poruszające się z prędkością od 5 do 250 km/h) nawet na trzech pasach ruchu. Pomiar może się odbywać z odległości maksimum 60 m. Dzięki zastosowaniu radaru nie ma potrzeby ścigania kontrolowanego pojazdu, tak jak ma to miejsce w przypadku policyjnych aut z wideorejestratorem.
Fotoradar może mierzyć prędkość punktowo w danej chwili. Podczas pomiaru prędkości na postoju, inspektorzy będą mogli zainstalować na aucie lampę błyskową, aby np. w nocy doświetlić fotografowane pojazdy. Do 6 radiowozów (Opli Astra i Insignia), ma dopiero zostać ogłoszony przetarg na fotoradary.
źródło: http://motoryzacja.interia.pl |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
meter30
Pomógł: 26 razy Wiek: 36 Dołączył: 26 Paź 2007 Posty: 904 Skąd: Jędrzejów
Województwo: Świętokrzyskie
|
Wysłany: 29-08-2012, 08:08
|
|
|
Lepiej niech ci prześladowcy już wszystkich kierowców poślą za kratki, albo do piekła. Państwowy aparat ucisku na społeczeństwo rośnie w siłę. Ciekawe kiedy będzie ten moment, że lud się zbuntuje... A wszystko pod pretekstem bezpieczeństwa - tak tak, bezpieczeństwo jest najważniejsze na naszych dziurawych jak ser drogach |
_________________ Był Tipo 1.4 i.e. 3D TURBO LPG 1994r (MANIA)
Był Bravo 1,6 16V LPG 1997r (Bobek)
Był Citroen Xsara 1.4 8V LPG 1998r zmarł śmiercią tragiczną...
Był JAGUAR X-TYPE 2.0D 2005r
Jest Octavia 1.2 TSI 2011r |
|
|
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 29-08-2012, 11:43
|
|
|
pocieszyć się można tym, że jest "tylko" 29 sztuk i że raczej na pewno będą jeździć tylko po autostradach i głównych drogach szybkiego ruchu... Co nie zmienia faktu że ktoś zgłupiał do reszty. |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
manieek133
Pomógł: 5 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Sty 2009 Posty: 233 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 29-08-2012, 12:13
|
|
|
KrzychuB napisał/a: | Luczu napisał/a: | Co nie zmienia faktu że ktoś zgłupiał do reszty. |
Państwo policyjne |
Nie wiem o co tyle krzyku,przecież nikt wam nie każe zapie.... po 200km/h.Przecież nie będą robić fotek komuś kto przekroczy prędkość o pare kilometrów,ale może przynajmniej niektórym noga zejdzie z pedału gazu,bo nie będą wiedzieć gdzie i kiedy kogoś z fotografują.
Ale i tak najlepiej się oburzyć że państwo policyjne,według co niektórych wnioskuję że najlepiej jakby nikt nie kontrolował poczyniań kierowców. |
_________________ "Nie jestem Pinokio, żebym się pier**ł z pajacami" |
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
manieek133
|
Wysłany: 29-08-2012, 12:20
|
|
|
KrzychuB napisał/a: | manieek133, obyś nie trafił na nich skoro tak przepisowo jeździsz |
Gdzie ja napisałem że jeżdżę przepisowo,napisałem że jak zwykle wielkie oburzenie.Niejednokrotnie przytuliłem mandat,lub pamiątkę z wakacji w postaci fotek,ale nie mam do nikogo żalu,sam zawiniłem i dostałem za swoje. |
|
|
|
|
KrzychuB
|
Wysłany: 29-08-2012, 12:21
|
|
|
manieek133 napisał/a: | Gdzie ja napisałem że jeżdżę przepisowo |
Twoja wypowiedź tak zabrzmiała nie ważne Ważne że czas uzbroic się w CB na trasy, bo nieraz na prawdę trzeba szybciej pojechac |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
Luczu
|
Wysłany: 29-08-2012, 17:06
|
|
|
manieek133 napisał/a: | Nie wiem o co tyle krzyku,przecież nikt wam nie każe zapie.... po 200km/h.Przecież nie będą robić fotek komuś kto przekroczy prędkość o pare kilometrów |
tylko żeby nie było tak jak w przypadku D@WIDSA . . . |
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
maciek_wk
Pomógł: 9 razy Wiek: 41 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 568 Skąd: Chorzów/Katowice
|
Wysłany: 29-08-2012, 20:52
|
|
|
KrzychuB napisał/a: | manieek133 napisał/a: | Gdzie ja napisałem że jeżdżę przepisowo |
Twoja wypowiedź tak zabrzmiała nie ważne Ważne że czas uzbroic się w CB na trasy, bo nieraz na prawdę trzeba szybciej pojechac |
uzbrój się, uzbrój...tylko, żeby reszta użytkowników CB była w miarę w porządku...bo ostatnio jak leciałem w trasie to miało być "czysto".... :/ ...nie ukrywam, że moja wina, ale policjanci też cwaniaczki, bo dwa domy na krzyż i juz teren zabudowany ...i na pewno nie ustawili się 5 min wcześniej, bo już w niezłej kolejce stałem |
_________________ jest...BRAVO 1.6 jtd Dynamic ...mojej kobiety
jakieś służbowe toczydło Renault Megane Grand Tour 1.5 dci |
|
|
|
|
vego21
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Mar 2012 Posty: 452 Skąd: Żyrardów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-08-2012, 21:33
|
|
|
Niech się za drogi wezmą, a nie... |
|
|
|
|
lukasz16v
Wiek: 30 Dołączył: 24 Kwi 2012 Posty: 55 Skąd: Wielkolas/LLB/LPU/LU
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 30-08-2012, 08:16
|
|
|
vego21 napisał/a: | Niech się za drogi wezmą, a nie... |
Eee noo koło mnie położyli już asfalt nówkę sztuke choć stara droga nie była taka zła:D i tak na odcinku dobre 3 km:D tak że ja już się nie czepiam że w PL są ujowe drogi bo w moich okolicach sporo zrobili nowych dróg..nie wiem jak w innych regionach..... |
_________________ Auto: FIAT TEMPRA 1.6 i.e SEDAN 1994r.-26.09.....sprzedana...;( Poszła do sąsiadów ze wschodu...na części... |
|
|
|
|
manieek133
|
Wysłany: 30-08-2012, 09:35
|
|
|
lukasz16v napisał/a: | bo w moich okolicach sporo zrobili nowych dróg..nie wiem jak w innych regionach..... |
w moim pięknym Jaworznie cały czas trwa projekt związany z obwodnicą ,ale mamy porządne drogi jak na tak nieduże miasto. |
|
|
|
|
camp21
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Sie 2012 Posty: 68 Skąd: Landsberg
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 30-08-2012, 11:20
|
|
|
Jeszcze tylko w fotoradary uzbroić strażaków, listonoszy, straż miejska i będzie "bezpiecznie" |
_________________ www.irekmo.pl
Rover 75 2.5 V6 |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 31-08-2012, 02:35
|
|
|
manieek133 napisał/a: | bo nie będą wiedzieć gdzie i kiedy kogoś z fotografują |
Jak lecisz 200 po trasie np e7 to raczej mało obchodzi Cię gdzie radar stoi bo po pierwsze i tak go nie zauwarzysz, a nawet jak zauważysz to nie zdążysz zwolnić do 90. Więc to nie jest postrach na piratów.
Nie mów mi że to nie jest państwo policyjne bo jest
Mandat możesz dostać na każdym kroku, za wszystko i od każdego przedstawiciela władzy,
Za picie piwa, za USIŁOWANIE PICIA piwa, za palenie papierosa, za przekroczenie prędkości, za złe parkowanie, za jazdę na rolkach po ulicy osiedlowej gdzie jedzie 1 samochód na godzinę. Dosłownie za wszystko. mandat wlepi Ci straż miejska, policja albo właśnie ITD.
Niedługo za pierdnięcie na ulicy dostaniesz mandat, bo pluć już publicznie nie możesz.
To jest państwo policyjne.
Krajem rządzą idioci to wiadomo nie od dziś, bo nie sztuką jest wywalić miliony na sprzęt i nowy projekt ustawy, sztuką jest wdrożyć w życie przepisy i je EGZEKWOWAĆ?? Dziś jeździliśmy z kumplem po Piotrkowskiej. Wiesz ile tam radiowozów było? Jeden za drugi niemalże, a wiesz co robili?
Spisywali gówniarzy którzy byli ciut głośniej i żulików spisywali. zamiast łapać złodziei i bandytów to oni spisują gówniarzy...
Płacisz podatki na to żeby policja łapała złodziei, a oni spisują gówniarzy.
Te skur***ny, jak miałem dzwona z ciągnikiem, to powiedzieli żebyśmy się dogadali bo im się dupy z komisariatu ruszyć nie chciało...
** Dodano: 31-08-2012, 03:43 **
lukasz16v napisał/a: | nie wiem jak w innych regionach |
Przyjedź do Łodzi, wpadnij, do centrum zostaw zawieszenie na Kilińskiego i wracaj do lublina autobusem
raz przejechałem przez Kilińskiego 70km/h... dobrze że żyję... tory tramwajowe wystające 10cm nad asfalt i dziury w nieremontowanej od X lat drodze.
BTW z tej fotki widać ze chyba Alfa 159 tam jeździ chyba ze to przykładowa fotka
** Dodano: 31-08-2012, 03:48 **
aha i jeszcze jedno to jest niby na poprawę bezpieczeństwa, co jest bzdurą bo statystyki wypadków rosną. Polacy nie potrafią jeździć, to jedna rzecz, a druga rzecz to taka, że ten pomysł to nic innego jak próba załatania naszym kosztem dziury budżetowej która z każdym dniem sie diametralnie powiększa. |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-09-2012, 12:45
|
|
|
manieek133 napisał/a: | Nie wiem o co tyle krzyku,przecież nikt wam nie każe zapie.... po 200km/h.Przecież nie będą robić fotek komuś kto przekroczy prędkość o pare kilometrów,ale może przynajmniej niektórym noga zejdzie z pedału gazu,bo nie będą wiedzieć gdzie i kiedy kogoś z fotografują.
Ale i tak najlepiej się oburzyć że państwo policyjne,według co niektórych wnioskuję że najlepiej jakby nikt nie kontrolował poczyniań kierowców. |
manieek133 napisał/a: | Gdzie ja napisałem że jeżdżę przepisowo,napisałem że jak zwykle wielkie oburzenie.Niejednokrotnie przytuliłem mandat,lub pamiątkę z wakacji w postaci fotek,ale nie mam do nikogo żalu,sam zawiniłem i dostałem za swoje. |
Dokładnie!!!
Co tu biadolić, że drogi do bani, no skoro do bani (faktycznie tak jest) to tym bardziej nie powinno się zap......
KrzychuB napisał/a: | Państwo policyjne |
Człowieku o czym Ty piszesz!!!
To co tu mówić o Skandynawii, gdzie za większość wyczynów jakie często oglądamy na własne oczy lub w TVN Turbo, IDZIE SIĘ ZA KRATKI - nawet kiedy nie spowodowało się wypadku
Do tego możesz DOŻYWOTNIO mieć odebrane prawo jazdy!
To w takim razie tamte Państwa to jakie są??
SUPER, HIPER, MEGA, GIGA Policyjne?
No patrz, a tam ludzie nie giną na ulicach jak mrówki przez debili, którym się gdzieś zawsze spieszy.
Bo jak się spieszy i zabije siebie to ok, jego życie , ale często poczynania kretynów odbijają się na niewinnych ludziach.
Wystarczy wsiąść w samochód i przejechać się przez drogi krajowe i zobaczyć dokonania naszych "biednych i uciemiężonych" kierowców.
Fakt, często w naszym kraju znaki postawione są tak jakby ktoś jechał i nie miał co z nimi zrobić więc je wtykał tu i tam, co nie znaczy, że drodze o jednym pasie ruchu w jednym kierunku można zap..... 140 albo lepiej bo "mi się spieszy".
Sam wyłapałem kilka lat temu fotę na jakiejś wsi, gdzie psy ......... a fotoradar służył tam zapewne jako uzupełnienie dla budżetu gminy ale moja wina, i tyle.
Teraz przed fotoradarem ma być informacja o tym, że jest postawiony więc jak dla mnie mogą ich postawić nawet milion albo i pięć bo jak widzę znak to zwalniam, a nie liczę na to, że "nie nabity". |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Luczu
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|