|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Kierunkowskazy |
Autor |
Wiadomość |
evillysy
Pomógł: 4 razy Wiek: 41 Dołączył: 01 Mar 2007 Posty: 551 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 11-03-2007, 13:52 Kierunkowskazy
|
|
|
Witam
Problem polega na tym, że ciągle cyka mi przekaźnik od kierunkowskazów nawet gdy nie są włączone a kierunki i tak nie działają za to awaryjne bez problemu.Wyjąłem przekaźnik i w środku bez oznak defektu tzn. nic nie stopione ,przepalone itd.Bezpiecznik od kierunkowskazów też ok.Na dodatek przy kierownicy obok manetki od kierunków czuć topionym plastikiem i na samym początku pojawił się delikatny dymek.Myślę że stopiły się jakieś kabelki bądź styki w tej manetce ale nie wiem jak ją rozebrać,myślałem że podobnie jak tą od wycieraczek ale chyba jednak w inny sposób bo po wyjęciu zaślepek poległem.
Może ktoś wie o co chodzi z tymi kierunkami lub wie jak rozebrać tą manetkę? |
|
|
|
|
MiKuS
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Mar 2006 Posty: 612 Skąd: TcZeW
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 11-03-2007, 15:18
|
|
|
Po pierwsze jeżeli czuć jakąś spalenizne czy topiony plastik to ALARM zeby sprawdzic jak najszybciej instalkę - nie chce zeby ta wypowiedź zabrzmiała jak od jakiegos przestrzegacza, ale od takich rzeczy sie pożary zdarzaja (ja bym z auta nie wyszedl jak by jakiś dymek leciał...
A druga sprawa czy jestes pewien ze to akurat przerywacz cyka? często, bowiem sie zdarzało ze to inne przekaźniki sobie cykały, najcześciej ten od podgrzewania kolektora ssacego... |
_________________ Tipo 1.4 Gaźnik |
|
|
|
|
evillysy
|
Wysłany: 11-03-2007, 16:40
|
|
|
Na pewno przerywacz bo jak go wyjąłem to już nie cykało.A co do dymku to poleciał tylko raz przez chwilkę rano i jak do tej pory już go nie było a jeszcze trochę pojeździłem |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 11-03-2007, 20:00
|
|
|
przerywacz, przerywacz... bardzo możliwe; typowa usterka; cyka sobie nie normalnie tylko szybkimi seriami, dzieje się tak jak są niewłaściwe spadki napięcia i złe styki w manetce od kierunkowskazów;
a że dymek - po prostu coś w manetce sobie 'spawa', możłiwe, że same styki;
na forum wielokrotnie, podobnie zresztą chyba jak na samej www.tempra.org był opis jak manetkę rozebrać i naprawić tą usterkę;
** Dodano: 11-03-2007, 20:02 **
http://forum.tempra.org/t...ight=cykaj%B1cy
http://forum.tempra.org/t...tek-vt6718.htm?
highlight=cykaj%B1cy |
|
|
evillysy
|
Wysłany: 12-03-2007, 21:16
|
|
|
Dzięki za poradę, myślę ,że to o to chodziło jutro się za to zabiorę.
** Dodano: 12-03-2007, 21:23 **
Mam jeszcze pytanko.
Czy zacinające się wycieraczki przy powrocie to też wina styków w manetce.
Znalazłem taki temat w "zrób to sam"ale link nie działa i jakieś gołe dupy wyskakują albo pisze że nie ma strony |
|
|
|
|
slavol
Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 12-03-2007, 22:28
|
|
|
Zacinające się wycieraczki to problem w mechaniźmie silniczka, było na forum kilkakrotnie.
Rozebrać ,poczyścić ,dogiąć styki, i po problemie. |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
|
evillysy
|
Wysłany: 14-03-2007, 17:32
|
|
|
Kierunki działają, wycieraczki też.Niestety nie udało mi się nie popsuć manetki od kierunków ale za 30 dychy kupiłem nową"używaną",W mechaniźmie wycieraczek styki wyczyszczone i dogięte, dodatkowo nasmarowane i wszystko chodzi
Dzięki za pomoc
Pozdro |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|