Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kierunkowskazy
Autor Wiadomość
evillysy 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 11-03-2007, 13:52   Kierunkowskazy

Witam
Problem polega na tym, że ciągle cyka mi przekaźnik od kierunkowskazów nawet gdy nie są włączone a kierunki i tak nie działają za to awaryjne bez problemu.Wyjąłem przekaźnik i w środku bez oznak defektu tzn. nic nie stopione ,przepalone itd.Bezpiecznik od kierunkowskazów też ok.Na dodatek przy kierownicy obok manetki od kierunków czuć topionym plastikiem i na samym początku pojawił się delikatny dymek.Myślę że stopiły się jakieś kabelki bądź styki w tej manetce ale nie wiem jak ją rozebrać,myślałem że podobnie jak tą od wycieraczek ale chyba jednak w inny sposób bo po wyjęciu zaślepek poległem.
Może ktoś wie o co chodzi z tymi kierunkami lub wie jak rozebrać tą manetkę?
     assistance   Moneta

MiKuS 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 11-03-2007, 15:18   

Po pierwsze jeżeli czuć jakąś spalenizne czy topiony plastik to ALARM zeby sprawdzic jak najszybciej instalkę - nie chce zeby ta wypowiedź zabrzmiała jak od jakiegos przestrzegacza, ale od takich rzeczy sie pożary zdarzaja (ja bym z auta nie wyszedl jak by jakiś dymek leciał...
A druga sprawa czy jestes pewien ze to akurat przerywacz cyka? często, bowiem sie zdarzało ze to inne przekaźniki sobie cykały, najcześciej ten od podgrzewania kolektora ssacego...

evillysy 

Wysłany: 11-03-2007, 16:40   

Na pewno przerywacz bo jak go wyjąłem to już nie cykało.A co do dymku to poleciał tylko raz przez chwilkę rano i jak do tej pory już go nie było a jeszcze trochę pojeździłem
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 11-03-2007, 20:00   

przerywacz, przerywacz... bardzo możliwe; typowa usterka; cyka sobie nie normalnie tylko szybkimi seriami, dzieje się tak jak są niewłaściwe spadki napięcia i złe styki w manetce od kierunkowskazów;

a że dymek - po prostu coś w manetce sobie 'spawa', możłiwe, że same styki;

na forum wielokrotnie, podobnie zresztą chyba jak na samej www.tempra.org był opis jak manetkę rozebrać i naprawić tą usterkę;

** Dodano: 11-03-2007, 20:02 **
http://forum.tempra.org/t...ight=cykaj%B1cy

http://forum.tempra.org/t...tek-vt6718.htm?
highlight=cykaj%B1cy
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

evillysy 

Wysłany: 12-03-2007, 21:16   

Dzięki za poradę, myślę ,że to o to chodziło jutro się za to zabiorę.

** Dodano: 12-03-2007, 21:23 **
Mam jeszcze pytanko.
Czy zacinające się wycieraczki przy powrocie to też wina styków w manetce.
Znalazłem taki temat w "zrób to sam"ale link nie działa i jakieś gołe dupy wyskakują albo pisze że nie ma strony
     assistance   Moneta

slavol 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 12-03-2007, 22:28   

Zacinające się wycieraczki to problem w mechaniźmie silniczka, było na forum kilkakrotnie.
Rozebrać ,poczyścić ,dogiąć styki, i po problemie.

evillysy 

Wysłany: 14-03-2007, 17:32   

Kierunki działają, wycieraczki też.Niestety nie udało mi się nie popsuć manetki od kierunków ale za 30 dychy kupiłem nową"używaną",W mechaniźmie wycieraczek styki wyczyszczone i dogięte, dodatkowo nasmarowane i wszystko chodzi
Dzięki za pomoc
Pozdro
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu