Kupno samochodu z OC ? |
Autor |
Wiadomość |
Kali
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 20-04-2010, 16:04 Kupno samochodu z OC ?
|
|
|
Witam.
Mam takie pytanie, zamierzam kupic nastepny samochod, ktory ma oc oplacone do grudnia.
Jak to teraz bedzie po zakupie ? musze gdzies isc zeby przepisano na mnie ? Jesli tak to ile takie cos kosztuje itp.
CHcialbym sie dowiedziec jak najwiecej na ten temat.
Z gory dziekuje. |
_________________ A4 |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 20-04-2010, 16:11
|
|
|
Kali napisał/a: | Jak to teraz bedzie po zakupie ? |
Jesli ów wlasciciel zgodzi sie to idziesz do ubezpieczalni i mowisz ze chcesz zrobic aneks do ubezpieczenia, ze chcesz na siebie.
Kali napisał/a: | musze gdzies isc zeby przepisano na mnie ? |
ubezpieczalnia tam gdzies ubezpieczone autko
Kali napisał/a: | Jesli tak to ile takie cos kosztuje itp.
|
To nic nie kosztuje |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
Kali
|
Wysłany: 20-04-2010, 16:14
|
|
|
krzychTIPOspeed, dzieki za odpowiedz . No a musze miec jakas zgode pisemna osoby na ktora jest oc ? I w ogole oc przechodzi na mnie ale rozumiem, ze mi nie policza wiecej, ze wzgledu na krotki staz posiadania pojazdu ? |
_________________ A4 |
|
|
|
|
KrzychuB
|
Wysłany: 20-04-2010, 16:18
|
|
|
Kali napisał/a: | krzychTIPOspeed, dzieki za odpowiedz . No a musze miec jakas zgode pisemna osoby na ktora jest oc ? I w ogole oc przechodzi na mnie ale rozumiem, ze mi nie policza wiecej, ze wzgledu na krotki staz posiadania pojazdu ? |
Pisemnej zgody nie musi byc. Wazne zeby koles od kogo kupujesz sie zgodzil I nikt ci nic wiecej nie policzy. Poprostu przepisza na ciebie ubezpieczenie do kiedy tam masz |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 20-04-2010, 16:19
|
|
|
Kali, zależy jak dogadasz się z obecnym właścicielem. Jeśli zostawi Ci ubezpieczenie "w spadku", to musisz jedynie iść do ubezpieczalni przepisać umowę na Ciebie. Wtedy obliczą Ci ewentualną dopłatę, np. z racji zniżek za bezszkodową jazdę, wiek, itp. Choć w niektórych ubezpieczalniach sobie takie obliczenia darują i jeździ się bez dodatkowych kosztów do końca starej umowy.
Jeśli to auto od znajomego, to pewnie pojeździsz na tym ubezpieczeniu. Jeśli kupujesz od obcej osoby to może być tak, że wypowie ona ubezpieczenie i zażąda zwrotu nadpłaty za okres po 30 dniach od sprzedaży auta do końca okresu na jaki był ubezpieczony. Wtedy po 30 dniach musisz już płacić sam na siebie.
Kolejna pułapka czyha w ubezpieczeniach ratalnych. Dostajesz np. umowę, że auto ubezpieczone do grudnia, a po pewnym czasie (np. w czerwcu) przychodzi info od ubezpieczyciela że do zapłacenia jest kolejna rata, której z wiadomego powodu poprzedni właściciel już nie opłaca.
Więc dowiedz się szczegółów od sprzedającego i jeśli zaoferował ubezpieczenie do grudnia to weź od niego dowód wpłaty. |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
Kali
|
Wysłany: 20-04-2010, 16:24
|
|
|
ciechu, To w koncu policza mi czy nie ? Bo wlasnie nie chce placic wiecej ani doplacac. To nie jest auto od znajomego. |
_________________ A4 |
|
|
|
|
KrzychuB
|
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
|
Wysłany: 20-04-2010, 17:20
|
|
|
Kali, krzychTIPOspeed, no tu właśnie wszystko zależy od towarzystwa ubezpieczeniowego. Jedni liczą inni nie.
Kali napisał/a: | Bo wlasnie nie chce placic wiecej ani doplacac. | no jak to jest? Na auto Cię stać a na opłaty już nie? Jak nie chcesz dopłacać to nie kupuj tego auta. Wtedy będzie najpewniej |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
jeryk3
Pomógł: 1 raz Wiek: 67 Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 34 Skąd: Świdnica
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 20-04-2010, 18:52
|
|
|
Witam
Chciałbym wyjaśnić że ubezpieczenie jest przypisane do samochodu i były właściciel dostanie zwrot pozostałej części opłaty jeżeli nowy właściciel zrezygnuje z takowego w ciągu 30 dni,a jeżeli chodzi o uaktualnienie ubezpieczenia na nowego właściciela to oczywiście doliczą mu np. brak zniżek. W znowelizowanym prawie o ubezpieczeniach O.C ubezpieczenie jest kupowane na auto a właściciel otrzymuje zwrot w przypadku rezygnacji przez nowego w niektórych umowach kupna-sprzedaży jest taka klauzula |
_________________ TEMPRA 1,8 ie 92' cat/159A4.000 Morski metalik |
|
|
|
|
Kali
|
Wysłany: 20-04-2010, 19:00
|
|
|
to teraz ja juz nic nie wiem, kazdy pisze inaczej. |
_________________ A4 |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 20-04-2010, 19:06
|
|
|
Są 2 możliwości:
1) Kupujesz auto, z właścicielem się dogadujesz, że OC zostaje. Ty jako nowy właściciel auta musisz w ciągu 30 dni iść do ubezpieczalni i przepisać (zrobić tak zwaną rekalkulację składki). Wtedy przekalkulują składkę według danych takich jak czas do końca ubezpieczenia, zniżki/zwyżki dla Ciebie. W najlepszej sytuacji nic nie zapłacisz, a najgorszej każą coś dopłacić np. 50-100zł. Takie ubezpieczenie trwa do końca okresu na jaki było zawarte przez poprzedniego właściciela.
2) Kupujesz auto, stary właściciel idzie do TU i wycofuje ubezpieczenie. Dostaje zwrot za "niewykorzystany czas" ubezpieczenia. Ty musisz udać się do TU i ubezpieczyć auto, czyli płacisz pełną kwotę składki jaką Ci wyliczą. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
rademenes71
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 21-04-2010, 06:41
|
|
|
Ja kupowałem auto w zeszłym roku w marcu , OC było do sierpnia , a że nie posiadam zniżek to musiałem dopłacić. |
|
|
|
|
Świstak
Pomógł: 16 razy Wiek: 40 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 608 Skąd: Zgierz
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 21-04-2010, 19:59
|
|
|
Cytat: |
Jesli ów wlasciciel zgodzi |
poprzedni właściciel z chwilą sprzedaży pojazdu stracił prawa do decydowania o ubezpieczeniu na ten pojazd
krzychTIPOspeed napisał/a: | To nic nie kosztuje |
zależy od ubezpieczyciela warta mi dowaliła dopłatę za 4 miesiące w wysokości takiej jakw innej firmie miałbym za 6 m-cy (dodam że na tym ubezpieczeniu składka była opłacona w całości)
ciechu napisał/a: | zależy jak dogadasz się z obecnym właścicielem |
nie istnieje coś takiego ustawa reguluje takie sytuacje. dogadanie to czysta uprzejmość do której kupujący wcale nie jest zobowiązany ciechu napisał/a: | Choć w niektórych ubezpieczalniach sobie takie obliczenia darują i jeździ się bez dodatkowych kosztów do końca starej umowy |
na przykład w firmie w której pracuję PZU SA
Kali napisał/a: | To w koncu policza mi czy nie |
to zależy w jakiej masz firmie ubezpieczone nowo kupione auto rekalkulacja to wyłączna sprawa firmy |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 21-04-2010, 20:19
|
|
|
Cytat: | poprzedni właściciel z chwilą sprzedaży pojazdu stracił prawa do decydowania o ubezpieczeniu na ten pojazd |
Nie do końca, może wycofać polisę, gdyż ona jest na jego dane.
Cytat: | na przykład w firmie w której pracuję PZU SA |
Akurat to mi się u nich podoba, pomimo, że PZU nie jest najtańsze
Tylko to się opłaca komuś kto kupuje auto A płacić i tak trzeba. |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 21-04-2010, 20:51
|
|
|
miszko napisał/a: |
Nie do końca, może wycofać polisę, gdyż ona jest na jego dane. |
no właśnie nie, chociaż jest na jego dane to musi w ubezpieczalni zgłosić zbycie auta. Jeśli dziś sprzeda auto a jutro będzie chciał wypowiedzieć. często jest tak że zbywca najpierw wypowiada a potem sprzedaje. nie zmienia to sytuacji. polisa dalej jest ważna do końca okresu ubezp. i nowy nabywca ma prawo z niej skorzystać, robiąc sobie tzw "aneks zerowy/bezskładkowy". po takim wyp. przez zbywcę polisa wygasa z końcem okresu i NIE WZNAWIA SIĘ na okres kolejny a zbywcy nie przysługuje żaden zwrot z tytułu OC.
miszko napisał/a: | że PZU nie jest najtańsze |
nie jest też drogie zastanawiam się właśnie nad ubezpieczeniem na swoje Uno za 1.4 wyliczyłem sobie 288PLN jednorazowo hestia daje mi 260PLN taniej nie znalazłem |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 21-04-2010, 21:34
|
|
|
No to patrz Ci...
Mi za Uno 1998 rok, 1.0 silnik chcą 300zł jednorazowo (170zł jeżeli dwie raty). Wyliczenie dla Torunia i 65% zniżek (5% kontynuacja, 60% bezstylowość). Za NNW +100zł. |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 22-04-2010, 18:40
|
|
|
miszko, a to uno to ma oc w pzu czy gdzieś indziej ? |
|
|
|
|
miszko
|
Wysłany: 24-04-2010, 20:52
|
|
|
Tak w PZU. A mam pytanie, gdyż jutro wychodzi mu ubezpieczenie.
Dzisiaj nie miałem czasu skoczyć na pocztę i posłałem przelewem internetowym zapłatę za kolejny rok.
I tutaj mam pytanie, bo jak wcześniej coś rozmawiałem z Panią z PZU to trzeba iść do oddziału bo potwierdzenie opłacenia składki w takim przypadku? |
|
|
|
|
syspo
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-04-2010, 22:07
|
|
|
Kali, jestem nowym kierowcą, kupiłem samochód z OC, które było spłacane na raty (tak mnie poinformowało HDI).
Chcąc je przejąć (czyli papiery na mnie), musiałem spłacić jednorazowo (niestety) resztę rat.
Na szczęście osoba od, której kupiłem miała spore zniżki
Normalnie, nowe OC wyniosło by mnie ~1200zł
A zapłaciłem ~1/3 tej ceny
Także wniosek:
można je na siebie przenieść i jeździć tyle ile pozostało w papierku o ile się to opłaca
Więc tel. do ubezpieczycieli i niech Cię wyceniają |
_________________ Początkujący w motoryzacji... jeszcze ;] |
|
|
|
|
Świstak
|
Wysłany: 26-04-2010, 18:13
|
|
|
miszko,
tak, raczej tak, ponieważ gliniarz musi mieć kwitek opłaty składki, chyba że masz możliwość wydrukowania sobie jakiegoś potwierdzenia że opłaciłeś sobie polisę i możesz śmigać ale tym taki papierek w pzu nic nie kosztuje, a wydanie go to chwila, na wniosku piszesz tylko że zgubiłeś czy że uległ zniszczeniu i możesz go wziąć z każdej placówki. Dziś wydałem takie 3 albo 4 tylko prawdopodobnie jak płaciłeś w niedzielę czy sobotę to PZU choć otrzymało kasę to pewnie nie odnotowało jeszcze płatności. Kontrolerzy mają na to 4 dni robocze.
mmożesz przejść zapytac albo wyślij mi na PW nr rejestracyjny to jutro CI sprawdze żebyś nie musiał latać po 5 razy. |
|
|
|
|
Kali
|
Wysłany: 02-05-2010, 08:57
|
|
|
Niech mi ktos jeszcze powie, czy mozna kupic samochod na wspolwlasciciela ? Czyli kupuje osoba, ktora ma wszystkie znizki a ja bede wspolwlascicielem ? Obilo mi sie o uszy, ze juz tak nie mozna, ale nie wiem czy to prawda. |
_________________ A4 |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 02-05-2010, 23:03
|
|
|
Kali napisał/a: | Niech mi ktos jeszcze powie, czy mozna kupic samochod na wspolwlasciciela ? Czyli kupuje osoba, ktora ma wszystkie znizki a ja bede wspolwlascicielem ? Obilo mi sie o uszy, ze juz tak nie mozna, ale nie wiem czy to prawda. |
Można.
Współwłaścicielami pojazdu może być nawet 15 osób |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
MGSH
Wiek: 44 Dołączył: 08 Paź 2007 Posty: 42 Skąd: Brzeg Dolny
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 03-05-2010, 07:59
|
|
|
Emf napisał/a: | Można.
Współwłaścicielami pojazdu może być nawet 15 osób | to to nie wiem, ale na pewno WŁAŚCICIEL to ten ze zniżkami a WSPÓŁWŁAŚCICIEL/E to golas/y
Na KAŻDEJ kopii umowy musi być wyszczególnione kto jest kim, żadnego późniejszego dopisywania itp, bo kratki i prokurator
W US kwota odprowadzania podatku to cena auta podzielona na ilość współwłaścicieli. Każdy z nich płaci tylko jeśli jego kwota przekroczy 1000zł. |
_________________ Było => Tipo 1,4 ie + LPG Shrocik
Było => Lanos 1,6 16v + LPG Lanborghini
Jest => Xsara Picasso 1,6HDI Ogórek & Peugot 206 1,4 8v Bąbelek |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 03-05-2010, 09:22
|
|
|
MGSH napisał/a: | to to nie wiem, ale na pewno WŁAŚCICIEL to ten ze zniżkami a WSPÓŁWŁAŚCICIEL/E to golas/y
Na KAŻDEJ kopii umowy musi być wyszczególnione kto jest kim |
To wymysły firm ubezpieczeniowych teraz już nawet tam nie jest to stosowane.
NIE MA czegoś takiego jak właściciel (ten który niby ma większe prawa) i współwłaściciel (ten, który niby jest tylko figurantem).
Kodeks Cywilny reguluje to jasno, kiedy właścicielem danej rzeczy jest kilka osób mówimy o WSPÓŁWŁASNOŚCI!
Nie ma znaczenia, czy ktoś jest na pierwszej stronie DR, czy w adnotacjach, prawo własności ma TAKIE SAMO!
Chyba, że w konkretnym dokumencie te prawa są w jakiś odrębny sposób podzielone, np. jedna z osób ma 10%, druga 90%.
Co jednak nie zwalnia z obowiązku uzyskania zgody na wszelkie czynności również od osoby, której udziały są mniejszościowe. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Kali
|
Wysłany: 04-05-2010, 09:48
|
|
|
Moze mi ktos jeszcze wyjasnic taka rzecz.
Kupilem auto, ktore ma oc wazne do grudnia 2010, ale 9 maja przypada kolejna rata zaplaty skladki przez poprzedniego wlasciciela. Ja w zwiazku z tym, ze chce ubezpieczyc w innym miejscu mam pytanie do kiedy moge jezdzic na tym oc ? Do 9 maja czy 30 dni od daty zakupu (do poczatku czerwca) ?
Z gory dziekuje za odp. |
_________________ A4 |
|
|
|
|
|