Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
luz na zaworach
Autor Wiadomość
bartol222 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-04-2010, 21:51   luz na zaworach

czytałem, szukałem.. pożyczyłem nawet jeden klucz... niestety uszkodzony... wiec będąc już bez pomysłów piszę tutaj... zapytuję... jak wymienić płytki do regulacji luzu nie posiadając klucza a nie chcąc ściągać głowiczki..macie jakieś pomysły opatentowane? dodam że klucz pożyczyłem z ASO :P (niestety uszkodzony) a nowy kosztuje 150 zł a w promocji 130.. ewentualnie ktoś z małopolski (Kraków) czy ma pożyczyć takowy klucz na .. max 24 godziny.. chcę zrobić to sam bo wiem jak zrobić a nie mam czym a nie chce dać auta do mechanika..

fiat tipo (sprzedany) 1,4 gaźniczor zagazowany '93 dwie elektryczne szyby

bmw e34 520 sekwencja '90 żadnej elektrycznej szyby ale za to lusterka są

bart128 

Wysłany: 24-04-2010, 07:34   

da sie to zrobic przy pomocy dwoch srubokretow, jednym naciskajac na szklanke drugim podwazajac plytke w wycieciu w szklance, jest to metoda partyzancka:) niewygodna, ale mozliwa do przeprowadzenia przy braku innych mozliwosci i pazura do podwazania szklanek, zastanow sie czy chce Ci sie z tym babrac, szczegolnie ze tego raczej nigdy nie robiles i nie masz ani doswiadczenia ani narzedzi, mechanik za to wezmie od 7 do 10zl za zawor wiec nie wiem czy za kwote 60-max 100zl warto sie samemu meczyc,szczegolnie ze reguluje sie luz chyba co 60000 kilometrow? raz na kilka lat przy miejskim uzywaniu auta, ja kilka silnikow poskladalem , jakies pojecie mam w temacie a mimo to na regulacje zaworow jade do mechanika bo mi sie poprostu nie chce dlubac w tym, jest to niewdzieczna robota , wydlubywanie plytek mierzenie szukanie czy ma sie odpowiednia plytke, najczesciej sie okazuje ze nie ma, trzeba jechac do sklepu i kupic, a czym jechac jak auto rozkrecone:)i tak dalej i tak dalej, a mechanik to zrobi w godzinke.

bartol222 

Wysłany: 24-04-2010, 07:48   

muszę znaleźć spory śrubokręt.. zapytam się mechanika ile by chciał za to obecnie. a co do wymiany płytek to owszem pierwszy raz w ten sposób a nie pierwszy w inny, przedtem miałem szklanki na wierzchu (wymiana głowicy), co prawda przykręciłem głowiczke, zmierzyłem luzy i odkręciłem ją z powrotem mogły się różnić nieznacznie szczeliny ale nie jak teraz na 0,5 mam 0,4 a na 0,4 mam 0,3 albo 0,2.. drga mi silnik i przechodzi na budę i jazda jest niesmaczna zwyczajnie.

fiat tipo (sprzedany) 1,4 gaźniczor zagazowany '93 dwie elektryczne szyby

bmw e34 520 sekwencja '90 żadnej elektrycznej szyby ale za to lusterka są

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 24-04-2010, 08:21   

bartol222, wystarczy kawałek płaskownika metalowego,zeszlifowanego na wymiar i trochę większy płaski śrubokręt wygięty na końcu jak banan ;D .Ustawiasz szklankę wycięciem w twoją stronę,wkładasz śrubokręt między wałek a szklankę i ją wgniatasz i wtedy wkładasz płaskownik pionowo między wałek a szklankę,ale na samym kancie żeby nie zablokować płytki i wyciągasz śrubokręt.Teraz wkładasz jakiś mały śrubokręt w ustawione wcześniej wycięcie i podważasz płytkę.Proste jak drut hehe 8)
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu