Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przestawiony rozrząd ???!!!
Autor Wiadomość
forest666 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-02-2009, 16:06   Przestawiony rozrząd ???!!!

Tipo 1.4 i.e 1993 rok posiadam już 3 lata. Od czasu kupna nie rozbierałem silnika. Palił na dotyk, chodził równo nie było poważniejszych problemów z silnikiem. Teraz jak się dobrałem do głowicy, przy rozpinaniu rozrządu zaciekawiła mnie jedna sprawa. Ustawienie koła zębatego ( wałka rozrządu ) na znaku, na obudowie osłony. Jeżeli znak na kole pokrywa się ze znakiem na obudowie, to znaki na kole zamachowym i na wale nie zgrywają się z wałkiem rozrządu. Zastanowiło mnie to, że na obudowie przy kole zębatym od wałka rozrządu jest zrobiony znak przez chyba wcześniejszego użytkownika. Jeżeli ustawię wałek rozrządu w tej pozycji, to znaki na kole zamachowym i wale zgrywają się razem z wałkiem rozrządu - natomiast znak na kole zębatym wałka jest przesunięty o 2 zęby ( w przeciwnym kierunku do wskazówek zegara ) w stosunku do fabrycznego punktu na obudowie. Czy jest możliwe że przez 3 lata jeździłem z przestawionym rozrządem i nie było widać objawów i nic się nie stało ? Przecież koła zębatego wałka rozrządu nie można zamontować dowolnie - jest tylko jedna możliwa pozycja; otwór w kole zębatym wchodzi na czpień od wałka i nie da się go przesunąć.

proszę o jakieś wypowiedzi - co o tym sądzicie.
Dance Mix Chart - najlepsza muza w Polsce w każdy piątek po 20:00

http://muzyczneradio.idl.pl/?a=audycje&sub=5

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 01-02-2009, 17:50   

forest666, a wziąłes pod uwage ze zeby było dobrze ustawione wg. znaku fabrycznego musisz tą klapke odsunąc na której jest ten znak ;) Poza tym jak zakładasz nowy pasek, to ma on zaznaczone kreski, jadną znich ustawiasz na znaku na kole zamachowym, a drugi na na znaku koła wałka rozrządu i musi byc dobrze. Pamietaj tylko ze patrząc od strony rozrządu wiecej ząbków musisz miec po prawej stronie (ilosc zebów miedzy kreskami na pasku jest nierówna). Mam nadzieje ze mnie zrozumiałes :D

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

forest666 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 01-02-2009, 19:00   

Znak jest na plastikowej obudowie, która jest za kołem zębatym od wałka rozrządu i jej się nie ściąga ( chyba, że przy demontażu głowicy ). Odnośnie znaków na pasku, to nigdy nie zwróciłem na to uwagi - zawsze sam zaznaczam kredą przy ściąganiu paska ;)
Dance Mix Chart - najlepsza muza w Polsce w każdy piątek po 20:00

http://muzyczneradio.idl.pl/?a=audycje&sub=5

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 01-02-2009, 19:27   

forest666 napisał/a:
Znak jest na plastikowej obudowie, która jest za kołem zębatym od wałka rozrządu i jej się nie ściąga ( chyba, że przy demontażu głowicy ).

No nie sciąga sie, ale przesuwa taką klapke na której jest ten znak, przesuwa sie ją w kierunku przodu auta ;)
forest666 napisał/a:
Odnośnie znaków na pasku, to nigdy nie zwróciłem na to uwagi - zawsze sam zaznaczam kredą przy ściąganiu paska ;)

No to o ile zakładasz nowy pasek to zwróc na to uwage naprawde dobry sposób na dobre załozenie paska ;)

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu