Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana silnika 2,0 16V
Autor Wiadomość
maidun 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 14-04-2010, 14:14   Wymiana silnika 2,0 16V

EDIT: temat wydzielony''
Jak to jest w przypadku gdy taki silnik miałby wylądować zamiast 2.0 16V? Bo 2.0 16VT wchodzi na zasadzie plug&play jak sądzę? A jak to jest z 2.0 8VT ?

I czy taki silnik 2.0 8VT jest trwalszy/lepszy od 16VT? Bo silniki 8V mają jakoś lepszą opinię od 16V :roll:
Tipo 1.4 S :pilot:

Jest:
Lancia Kappa 2.0 20VT :bambam:
     Moneta

Stivi 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 14-04-2010, 14:17   

maidun napisał/a:
rob napisał/a:
jak byś szukał 2.0 8vt z Dedry Integrale to posiadam takowe cudo 100 tyś przebiegu ;)

Sorry Panowie za malutki OT:

A jak to jest w przypadku gdy taki silnik miałby wylądować zamiast 2.0 16V? Bo 2.0 16VT wchodzi na zasadzie plug&play jak sądzę? A jak to jest z 2.0 8VT ?

I czy taki silnik 2.0 8VT jest trwalszy/lepszy od 16VT? Bo silniki 8V mają jakoś lepszą opinię od 16V :roll:

opinia opinią. Skoro masz zdrowy 2.0 16v (a masz) to nei pchalbym sie w inny badziew. Takie zabiegi wymagają dobrego nakladu pieniedzy..
Stilo 1.6 16v LPG

jest.. Peugeot 106 s16 TU5J4
     assistance

brynol69 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 14-04-2010, 14:19   

od końca...
integralka ma 4wd a ja nie mam gdzie tego upchac pod podłogą a temperówkę 4wd ciężko znaleźć a ja rzeźbić nie zamierzam
na forum lanci jest jakowy Killer który z takiej wlasnie FH'ki pocisnal 200hp wiekszą dmuchawka i wtryskami wiec to nie są jakies moje urojenia,
całaego punciaka mialem ale z glowica do zrobienia, ale nie zdazylem go obejrzec bo sie sprzedal
dmuchawa zarżnięta nie jest bo jak się okazało dmucha ładnie tylko poxno wstaje a powinna dosyć wcześniej ale to bez znaczenia bo idzie do regeneracjinie
a najważniejsze... nie mam zwyczaju rzucać słów na wiatr dlatego mówię "zrobię", "kupię" , jak odbiorę silnik, który owszem pochodzi z tej lancii na otomoto ale byłem, zobaczyłem i zdobyłem a nie kliknąłęm "kup teraz"

a co do 2.0 8vt jedyną zmianą musiałbym wprowadzić sam silnik z osprzętem który jest poprostu rozwiercony do 2 litrów i ew. pół osie bo nie wiem jeszcze jakie będą u mnie
     assistance

maidun 

Wysłany: 14-04-2010, 14:19   

Stivi napisał/a:
Skoro masz zdrowy 2.0 16v (a masz) to nei pchalbym sie w inny badziew. Takie zabiegi wymagają dobrego nakladu pieniedzy..

Na jakiej podstawie twierdzisz przyjacielu że mam zdrowy 2.0 16V... :?:

Jest:
     Moneta

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 14-04-2010, 14:39   

maidun napisał/a:
Na jakiej podstawie twierdzisz przyjacielu że mam zdrowy 2.0 16V... :?:

OT a zdążyłeś już go zajechać ? Tak się składa że zostałeś właścicielem chyba najsławniejszego auta z forum i każdy patrzy Ci na ręce co z nim robisz ;)
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

grabarz 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 14-04-2010, 14:53   

Luczu napisał/a:
OT a zdążyłeś już go zajechać ? Tak się składa że zostałeś właścicielem chyba najsławniejszego auta z forum i każdy patrzy Ci na ręce co z nim robisz ;)

To że najsławniejszy nie znaczy że technicznie był Tip Top :roll:

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 14-04-2010, 15:44   

brynol69, na prawdę mam nadzieję że zrobisz to co piszesz. bo "takich zawodników" którzy budowali tipo 200hp było wielu, na prawdę wielu i jakoś tych mocnych tipo nie widzę. chyba tylko EASYKATO , dysponuję sedici z N2o i jakimś konkretnym planem wsadzenia tam kompresora. a cała reszta poległa na planach ( mówimy tu tylko o tipo bo oczywiście są na forum inne mocne maszyny )

brynol69, wiesz czemu mam wątpliwości ? bo pisałeś o plug&play co by wskazywało że chcesz tanio, szybko i bez kombinacji.
plug&play to by było gdybyś do przeszczepienia miał tylko silnik i np komputer,a ty nawet nie masz na bazę właściwego auta.
P&P to by było gdybyś miał sedici albo GT. a posiadając 1.4 S gaźnik to z tego auta nadaje się tylko szkielet i nic po za tym.
chcesz się podjąć czegoś co będzie wymagało nie zwykłego nakładu pracy, czasu, wiedzy i worka pieniędzy .... życzę ci powodzenia w budowaniu tipo 200hp mając na podstawę 1.4 s

Raku 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 14-04-2010, 16:13   

2.0 8vt ma wyższy blok, i inny wał niż 1.6T - więc to nie jest kwestia 'rozwiertu', a wykorbienia.
16vT p&p nie wchodzi tak samo jak 8vT itd.
Wszystko się komplikuje i wszystko wymaga na pewno czasu a i trochę pieniędzy.
W przypadku swapu do tipo - golasa tych pieniędzy trzeba zdecydowanie więcej. Zawias, hamulce, wiązka, skrzynia, łapy...
P&P jest o tyle, że bez większej rzeźby czy cięcia da się wrzucić pod maskę, ale potrzeba nie tylko chęci.

Kto wie ten wie, kto nie to nie - JA wsadzam 1.6 8vT do Tipo, ale baza zdecydowanie lepsza.
Robię tak jak mówiłem wcześniej, od podstaw. I WIEM że łatwo nie jest.

Maidun ma tipo 'przechodnie', a krążą o nim legendy ;)
Ja wiem tyle, że silnik pozostawia sporo do życzenia.
PS. Maidun, mam tłoki do sprzedania ;D
     Moneta

maidun 

Wysłany: 14-04-2010, 17:40   

Raku, dzięki za odpowiedź na pytanie :)

Co do silnika, to powiem tylko tyle, że niestety masz rację :roll:

Koniec OT :)

Jest:
     Moneta

egon 

Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 14-04-2010, 18:53   

Luczu napisał/a:
a zdążyłeś już go zajechać ?

Niechce nikogo bronic, ani na nikogo najezdzac, ale skad ty mozesz to wiedziec :?:

Raku napisał/a:

No niewiem skąd to wiesz, ale ja powiem tylko tyle... wg. mnie silnik był w stanie dobrym, wg. miał moc i wogóle (paru forumowiczów jechało za kierownicą wiec moze cos powiedzą) ogólnie nie miałem z nim problemów, a małe ustereczki oczywiscie były jak w kazdym aucie, ale o tym nowy własciciel sie dowiedział. Poza tym, czy jest/był w super stanie to niewiem, nie miałem nigdy porównania z innym 2,0 16V, wg. mnie dawał rade, naprawde dawał rade ;) Tyle odemnie.

Sorry za OT

Tak mało, a tak może pomóc ;) Składka Klubowa
     assistance   Moneta

Raku 

Wysłany: 14-04-2010, 19:11   

Egon, to nie był atak.

Jak ktoś chce to trzeba wydzielić temat o 16v Maiduna i tyle.
Majdun, poszukaj. Mocno przerobiliśmy temat swapowania 16vT, da się ale to nie jest wyjąć i włożyć.
Koniec OT.
     Moneta

maidun 

Wysłany: 14-04-2010, 20:06   

Co do autka, to potwierdzam to co napisał egon., zostałem poinformowany o wszystkim, wszystko było jak najbardziej w porządku :)

Co nie zmienia faktu, że konieczny będzie przeszczep serca, lub generalny remont.

Jest:
     Moneta

Raku 

Wysłany: 14-04-2010, 20:51   

No to męską decyzję musisz podjąć.
Kupić 16vT zrobić remont i wsadzić do tipo
wyremontować 16v i mieć takie jak wyremontowałeś.

wał podchodzi z 1.9 D i TD ;)

Grunt to dać wał do szlifu razem z panewkami. i kazać doszlifować wał do wymiarów panewek pomierzonych w ręku (nie branych z 'opakowania') z odpowiednim luzem..
     Moneta

maidun 

Wysłany: 14-04-2010, 21:15   

Przymiarki do remontu tego silnika zaczęłyby się chyba właśnie od znalezienia wału heh... :)

Natomiast od razu się przyznaję, że nie mam takiej wiedzy i umiejętności żeby zrobić remont silnika, ani nawet zrobić przekładkę (no może podjąłbym się remontu silnika w maluchu :roll: :lol: ). Także zakładam od razu, że będzie to robił jakiś mechanik.

Znalazłem gościa, który remontuje silniki 2.0 16V, 16VT, 8V, 8VT i myślałbym właśnie o takim rozwiązaniu - włożenie silnika 16V lub 16VT po remoncie (dlatego pytałem też o 8V). Lepszy byłby 16VT, no ale pod warunkiem że nie ma zbyt dużego problemu z założeniem takiego silnika do sedici. Wiadomo, że jeśli wymyśliłbym swapowanie na 20VT to mało kto by się tego podjął (i za ile).

Aha, co do kosztów - facet za wyremontowany silnik 2.0 16V (136 km) chce ~ 2500 zł, nie wiem jak jest z 16VT.

Także dopiero poznaję ten temat :roll: Chęć wymiany/remontu silnika wynikła niestety z konieczności, więc pasowałoby wybrać jakieś rozsądne rozwiązanie, żebym jeszcze trochę pojeździł :D

Wszelkie porady mile widziane.

Jakkolwiek bym nie zdecydował koszta będą spore i zdaje sobie z tego sprawę, narazie autko jeszcze jeździ.

Jest:
     Moneta

Larry075 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 14-04-2010, 22:41   

Cytat:
Aha, co do kosztów - facet za wyremontowany silnik 2.0 16V (136 km) chce ~ 2500 zł, nie wiem jak jest z 16VT.

Za te pieniądze to nawet dobrze głowicy nie zrobisz, więc nie jest to "remont generalny" tylko naprawa, tam mi się wydaje.

Leśniczy 

Województwo: Świętokrzyskie
Wysłany: 14-04-2010, 23:30   

ja to nie ogarniam co jest z tymi silnikami 2.0 16v w tipo, sypią się na potęgę. nie spotkałem tego silnika z przebiegiem chociażby 200 000 bez remontu. zaś 8v są prawie nieśmiertelne a podobno tylko głowicą sie różnią
maidun, chyba lepiej spróbować szukać 2.0 8vT np z cromy niż remontować to nieszczęsne 16v.

co się pojawi na allegro sedici to z ubitym silnikiem, zaś praktycznie każde 16v na forum jest po remoncie.
a przecież najmocniejsza jednostka została po to wsadzona w to auto żeby dostawać baty, a okazuje się że nawet bez batów sie sypie ... przykre ale chyba ten silnik zupełnie się nie udał

Raku 

Wysłany: 15-04-2010, 07:21   

To dlatego, że zostało przeznaczone do katów, ale z głową.
Gdy silnik dostaje baty w nieodpowiednim miejscu, czasie, chwili, temperaturze, oleju. to dzieją się dziwne rzeczy.

Tyle..
     Moneta

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 15-04-2010, 07:54   

obiło mi się o uszy, że zalecane ( zapisane w książce jakejś :p ) w 2.0 16V jest wymiana panewek co 40 tys km. Pytanie kto tego przestrzega ?

No może ktoś nadgorliwy w niemczech albo w innych bardziej cywilizowanych krajach
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Raku 

Wysłany: 15-04-2010, 08:29   

Co 40kkm to chyba nie, ale po 80kkm bym zaglądał.
Tak samo olej, książka mówi chyba co 10kkm, ale lepiej wymienić częściej i lać dobry olej 10w40/60.
Silnikowi przydałaby się chłodnica oleju powietrzna, bo ta przystawka wodna, to raczej jako podgrzewacz działa ;)

Niestety ale kupując takie autko trzeba liczyć się z koniecznością wydarcia serca i zrobienia go na nowo.
Ale później ma się zdrowiutkie wie co się ma. I jak się będzie dbać to będzie jeździć i jeździć.

Przy swapie 16vT czy 8vT nie wiadomo co powie na to skrzynia, być może przyjmie na klate.
A może się rozsypie. trzeba będzie robić remont, kupować używkę (która się za chwile rozsypie), lub swapować z 16vT ale tam są linki, a nie wodziki. i hydrauliczny wysprzęglik, a nie linka. itd, itp.
Da się, ale trzeba chęci osób trzecich, albo sprawnych rąk i zaplecza warsztatowego.

Sądzę, że za 2,5kzł nie zrobisz remontu 16v. W tej cenie sądzę jest:
rozbieranie/składanie
plan głowicy + uszczelniacze
pierścienie
szlif + panewki
uszczelki
MAŁO.

Do tego warto by zrobić:
sprawdzić prowadnice (być może wymienić) dotrzeć ponownie zawory (może któreś do wymiany)
zainteresować się wałkami rozrządu - lubią się wycierać
przehonować cylindry, ale wtedy zrobi się za duży luz tłok-cylinder, więc trzeba by wymienić tłoki lub tulejować pod stare - o ile się nadają.
wał to już pisałem wyżej.
nie oszczędzać na częściach, uszczelkach, uszczelniaczach.
nowe śruby głowicy.
     Moneta

bart128 

Wysłany: 15-04-2010, 11:40   

Cytat:
facet za wyremontowany silnik 2.0 16V (136 km) chce ~ 2500 zł

to chyba okazja, bo ja za remont{tulejowanie, honowanie, szlify, osiowanie itp, panewki pierscienie , pierscienie oporowe, tulejki sworzni tlokow , nowy termostat, nowa pompa wody, oryginalny zestaw uszczelek, regeneracja glowicy itp } 2.0 16v typ 160A8, ten starszy sedici z tipo 91 rok zaplacilem sporo ponad 3000 ,a silnik skladam sam wiec nie bule za robocizne grubego peso do warsztatu.

maidun 

Wysłany: 15-04-2010, 12:26   

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem ;) Powoli nastawiam się na ten remont jednak, bo jakoś wcześniej byłem przekonany do przekładania silnika, ale już trochę "zmądrzałem" :lol: Tymbardziej, że jak mówicie tamten silnik za 2500 zł (o którym myslałem dość poważnie) jest taki nie do końca po remoncie heh... :D
Do skrzynki biegów też na pewno trzebaby zaglądnąć przy okazji remontu.

A tak z ciekawości zapytam: Czy wał z 1,9 TD jest mocniejszy niż wał od 1,9 D :?:

Jest:
     Moneta

Larry075 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 15-04-2010, 18:27   

Cytat:
Gdy silnik dostaje baty w nieodpowiednim miejscu, czasie, chwili, temperaturze, oleju. to dzieją się dziwne rzeczy.

No i tu wychodzi wytrzymałość silnika, bo każdy ale to każdy silnik jak się o niego zadba przetrwa wieki i nie ma w tym nic nie zwykłego. A np. silnik 2.0 forda sierry 8V czy 16V przetrwa naprawde wszystko, licznik przekręcił się juz dwa razy w mojej rodzinie (a niewiadomo ile było wcześniej) i nikt się z nim nie cacka, nie patrzy na temperatury, wymiany olejów czy filtry i nie jest oszczędzany a oprócz wymiany uszczelniaczy na zaworach 18-nasto letnie auto nie miało żadnej usterki, silnik nigdy nie miał awarii i tym różnią się silniki "wytrzymałe" od normalnych.

Cytat:
Tak samo olej, książka mówi chyba co 10kkm, ale lepiej wymienić częściej i lać dobry olej 10w40/60.
Silnikowi przydałaby się chłodnica oleju powietrzna, bo ta przystawka wodna, to raczej jako podgrzewacz działa

A ja myśle że poprostu są zbudowane z plastiku i nic im nie pomoże, być może właśnie fiaty w tym mają swój urok, lubią jak się spędza przy nich czas (i zostawia pieniądze).

egon 

Wysłany: 15-04-2010, 19:27   

maidun, mam nadzieje, ze ci sie uda :D Ogólnie to miło czytać to co piszesz, ze auto trafiło pod dobre skrzydła :D

assistance   Moneta

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 15-04-2010, 19:42   

Remont zacznij od szukania nowego wału.

Wiem gdzie nie daleko Ciebie leży fajne 16vT, raku też powinien wiedzieć - ten silnik miał trafić do sedici tylko nie zdążył - teraz czeka na lepsze czasy.

egon. napisał/a:
Raku napisał/a:

No niewiem skąd to wiesz, ale ja powiem tylko tyle... wg. mnie silnik był w stanie dobrym, wg. miał moc i wogóle (paru forumowiczów jechało za kierownicą wiec moze cos powiedzą) ogólnie nie miałem z nim problemów, a małe ustereczki oczywiscie były jak w kazdym aucie, ale o tym nowy własciciel sie dowiedział. Poza tym, czy jest/był w super stanie to niewiem, nie miałem nigdy porównania z innym 2,0 16V, wg. mnie dawał rade, naprawde dawał rade Tyle odemnie.

Dawał rade ale trochę do zrobienia było ;)

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

egon 

Wysłany: 15-04-2010, 19:47   

ubek napisał/a:
ale trochę do zrobienia było ;)

Nie mówie, ze nie było, no i ty jechałes na "zwykłej" instalacji LPG, po załozeniu sekwencji tez juz było inaczej, no ale to nie temat o tym ;)

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu