|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Aparat zapłonowy w... 126p |
Autor |
Wiadomość |
maidun
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 197 Skąd: Alwernia
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 03-09-2011, 12:27 Aparat zapłonowy w... 126p
|
|
|
Panowie mam pytanie co do maluszka, może ktoś będzie się orientował w tym temacie:
Chodzi o silnik 650 ccm - w tych silnikach były różne aparaty zapłonowe:
W dużym skrócie starszy typ miał aparat podpięty pod cewkę, która dawała iskrę na świece - ustawiało się tam zapłon na "platynkach", itp. Nowsze typy miały kable WN podpinane bezpośrednio do kopułki aparatu zapłonowego i tam już zapłonu się nie ustawiało chyba (wersje ELX i pewnie El).
Moje pytanie jest takie, czy możliwa jest zamiana tych aparatów ze starszego na nowszy na zasadzie wyjąć stary i założyć nowy?
W starym krzywka jest już wytarta z jednej strony i tak sobie myslę, że może by kupić nowszy typ i nie mieć już problemu z ustawianiem zapłonu |
_________________ Było:
Tipo 1.4 AGT
Tipo 2.0 16V Sedicivalvole
Tipo 1.4 S
Jest:
Lancia Kappa 2.0 20VT |
|
|
|
|
maciek_wk
Pomógł: 9 razy Wiek: 41 Dołączył: 26 Maj 2008 Posty: 568 Skąd: Chorzów/Katowice
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 03-09-2011, 21:22
|
|
|
w el/elx masz moduł zapłonowy nanoplex...do tego w kole pasowym nacięcia dla czujnika położenia wału...po starym aparacie trzeba zaślepić otwór, zmienić koło pasowe na takie z el/elx, umiejscowić czujnik położenia wału i zamontować cały wiązkę + moduł ... to tak w skrócie co mi w pamięci zostało |
_________________ jest...BRAVO 1.6 jtd Dynamic ...mojej kobiety
jakieś służbowe toczydło Renault Megane Grand Tour 1.5 dci |
|
|
|
|
maidun
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Gru 2009 Posty: 197 Skąd: Alwernia
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-09-2011, 11:30
|
|
|
maciek_wk, dzięki o to mi chodziło |
_________________ Było:
Tipo 1.4 AGT
Tipo 2.0 16V Sedicivalvole
Tipo 1.4 S
Jest:
Lancia Kappa 2.0 20VT |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|