|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Mocowanie silnika |
Autor |
Wiadomość |
Dawidow
witamy nowego
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 28-07-2007, 20:07 Mocowanie silnika
|
|
|
Witam. Mam pytanie. Czy mocowanie silnika 2,0 i naprzykład 1,4 jest takie samo w tipo czy się różnią? Poza tym czy w razie czego łatwo jest przełożyć łapy z budy 2,0 do budy 1,4 ?
Poza tym interesuje mnie czy układ napędowy jest taki sam w 2,0 i w 1,4, 1,6 itp. chodzi o półosi itd. ogólnie o wytrzymałość, i czy można jest bez problemu przełożyc zmocniejszego do słabszego auta |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 29-07-2007, 20:09
|
|
|
Łapa silnika jest chyba gdzie indziej w tych dwóch silnikach, 2.0 ma łape stanowiacą jednocześnie podstawe filtra oleju, jak jest w 1.4 to akurat nie wiem. Skrzynia od 2.0 jest większa i wytrzymalsza, dlatego idzie inna łapa tylna ( mocowanie przy karoserii to samo), półosie są większej średnicy i są w skrzyni mocowane na wieloklinie a nie na kamieniach stanowiacych jednoczesnie przegub jak w 1.4. Do tego z prawej strony jest póloś dwuczesciowa, jeden fragment jest mocowany na silniku na łożysku podporowym i do niego dopiero przykręca się własciwą półoś. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 29-07-2007, 21:09
|
|
|
Dawidow proponuje Tobie nabyć książke - WKŁ FIAT TIPO TEMPRA SAM NAPRAWIAM. Jest tam dużo rzeczy opisanych. ogólnie 1,4 i 1,6 są na tym samym bloku i na tel samej skrzyni biegów. silniki 1,8 i 2,0 są już inne . inne mocowania ukłąd napędowy dolot wylot. |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Dawidow
witamy nowego
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 29-07-2007, 21:22
|
|
|
Dzięki. Już wszystko wiem |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|