|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
[Diesel] Olej w kolektorze ssania! |
Autor |
Wiadomość |
krzysztof484
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 29-11-2006, 11:03 [Diesel] Olej w kolektorze ssania!
|
|
|
Witam! Szukałem na witrinie T&T podobnych zachowań silnika diesla ale każdy przypadek znaleziony jest inny. Więc zaniepokojony opisze sytuacje w tym silniku.
Jest to silnik typu 160D1.000,olej nie zawsze ale kiedy jest eksploatacja wymagająca pojawia sie olej w kolektorze ssania i interkluerze.Co zaprzyczyna
sprawia że jest takie zachowanie? Może wielu z Was posiadających ten silnik
napotkało takie zachowanie. Jakie podjeliście działania prosze o porady? |
|
|
|
|
RaV
Pomógł: 2 razy Wiek: 42 Dołączył: 07 Paź 2005 Posty: 539 Skąd: Gdańsk
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 29-11-2006, 11:42
|
|
|
W intercoolerze olej się zbiera najczesciej gdy puszczają uszczelniacze na turbinie.
Być może warto by udać się do speca od turbinek.
Ja tak zrobiłem, u mnie oleju było mało i powiedział, że jeszcze spokojnie mogę jeździć roczek lub dwa.
Pozdrawiam |
|
|
GrzesiekK.
Pomógł: 43 razy Wiek: 43 Dołączył: 17 Paź 2006 Posty: 1290 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 30-11-2006, 09:58
|
|
|
Tak jak kolega powyzej napisal, turbina zaczyna puszczac na uszczelnieniach, jesli nie dymi jakos mocno, zwlaszcza na odpuszczaniu przy hamowaniu silnikiem to mozna jezdzic, tylko sprawdzaj stan oleju zeby go za duzo nie wypila i nie zatarl sie silnik, Przy rozszczelniajacej sie turbinie oprocz oleju w dolocie wystepuje tez wywalanie oleju przez wydech, ale to jzu po dkoniec zycia turbiny ;]
To co opisalem znam z praktyki w uno 1.3 turbo i.e, w dieslu z racji tak samo rozwiazanego doladowania musi byc identycznie ;] |
_________________ FIAT TIPO 2.0 SEDICIVALVOLE - sprzedane ... pozostały miłe wspomnienia ...
ALFA ROMEO 156 3,0 V6 24V 231KM@288Nm <= a tą zbudowałem sobie sam ;]
ALFA ROMEO GT 3,2 V6 24V 248KM@302Nm - daily car żony, koszyk na zakupy |
|
|
|
|
EGON:
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 02-12-2006, 21:57
|
|
|
wymuj cały dolot i intercooler sparwdz po 1 tyś km jak sparawa wygląda ,lekkie zaolejenie jest dopuszczlane jesli będzie na tyle oleju by było można coś wylac zbieraj kase na regeneracje turbinki ok.800zł |
_________________ LANCIA Kappa 2.0 20V www.egonrally.prv.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|