Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Turbo do Tipo 1.4, wkład filtra i niskie obroty?
Autor Wiadomość
mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 15-11-2006, 20:02   Turbo do Tipo 1.4, wkład filtra i niskie obroty?

Chciałem zapytać czy są jakieś turbo kity do zamontowania w Tipo i czy trudne to w ogóle (pewnie sporo zabawy). Mam silnik jak w opisie - jednopunkt. Pytam tylko teoretycznie i być może na przyszłość 8) ale chodzi mi dokładnie o tę jednostkę napendową - lepiej montować osobno, czy zmienić na 1.4 T? (podobno awaryjne). Pozdro :)

a... i druga sprawa czy te sportowe wkładki do filtra coś dają? mam seryjny wkłąd filtrujący, i nie wiem ile on tam czasu jest. Możliwe, że jeśli jest on zabrudzony (raz go wytrzepałem:P) to silnik sie czasem zadławi na niskich obrotach?

Trzecia sprawa...od czasu jak kupiłem Tipka wszystko było ok. Potem dałem go do naprawy - wymiana sprzęgła, rozrządu, płynów itp. prawie zawsze jak go zapale to ma tak niskie obroty, że aż buda się trzęsie. Do tego jak jadę to moge sobie wcisnąć pedał w deche, a on jedzie jakby chciał, a nie mógł - jakby dostawał paliwo jakimiś porcjami - pod pedałem takie uczucie że cisnę a on albo nie przyspiesza albo wręcz zwalnia. Po chwili dostaję mocy i rwie jak wściekły. Potem jak sie silnik rozgrzeje jest ok, ale na zimno strasznie!

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 15-11-2006, 20:50   

ssanie, wzbogacanie mieszanki... u ciebie jest to dobierane przez układ bodajże na podst odczytu temperatury między innymi, może czujniki tem są już ten tego...? bo ew. sonda i reszta - to cały czas by były problemy...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Ninja 

Ostrzeżeń:
 5/3/5
Wysłany: 16-11-2006, 00:16   

daruj sobie turbo do 1,4 czlowieku. Lepiej sobie zrob swap silnika. Wsadz sobie cos mocniejszego i juz. 2,0 16v nie wsadzisz bo bys musial reszte zmieniac. Heble itd. Ale 1,8 spokojnie.

www.budowork.pl
     assistance

MiKuS 

Wysłany: 16-11-2006, 15:51   

mrk69 napisał/a:
raz go wytrzepałem:P

wytrzepac to mozesz co innego, ale filtr sie wymienia... :P
a swap pewnie nie wchodzi w rachubę, jedynie jakis dolot zrób, to by troche moment wzrosł...

mrk69 

Wysłany: 17-11-2006, 17:24   

Dolot dolotem, ale nie wiem jaką dać obudowę. Czytałem gdzieś na forum, że od vw pasuje, ale jaki model?

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 18-11-2006, 17:48   

Z tym chwilowym muleniem, to może zrób reset kompa i zobacz co wtedy. Jak pomoże, to może jedź na sprawdzenie komputera czy nie ma jakiś błędów. Ale zapłacisz za to.
A świecie i kable WN ok?

A co do turbo, to nawet jak byś zamontował turbo to by się to wiązało z przeróbką całych bebechów w silniku. A i koszt jaki...

Pele_Tipo 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-11-2006, 16:58   

tu nie ma kompa tylko modul wtryskowy

a co do wciskania gazu na zimnym, opisales wlasnie to czego sie nie powinno robic
na szczescie ssanie automatyczne jest tak ustawione ze nie pier*ol mu na chama mocnej mieszanki tylko poczeka az choc troszke sie zagrzeje do pierwszego przeskoku, od rozruchu z temp ok 5st wystarcza zwykle spokojne przejechanie 20-30 metrow.
Gdyby jednak robil jak napisalem to wtedy dziwilbys sie czemu w zimie pali 20 litrow na setke po miescie.

co do swapu, to wszystko zalezy od tego do czego sluzy auto, a tego juz nie opisales.

mrk69 

Wysłany: 20-11-2006, 20:22   

Aha, ok to wszystkie rady wykorzystam - dzięki!

Pytanie tylko co z tym dolotem i obudową do filtra?

http://forum.tempra.org/t...%BFkowy+obudowa

Pele_Tipo 

Wysłany: 20-11-2006, 21:27   

poki nie odpowiesz sobie na zajebiste pytanie pod katem egzystencjonalnym w jakim celu to robisz nie ma sensu czegokolwiek polecac nie polecac.

Polecam odwiedziny na pozadnej hamowni i przejrzenie tematu o tym z identycznym silnikiem jaki masz w roli glownej
http://forum.tempra.org/t...1046-vt6071.htm

a poki co zostaw auto w spokoju :aniolek:

mrk69 

Wysłany: 21-11-2006, 19:01   

Nie chodzi mi o osiągi, bo te ani mi specjalnie nie potrzebe ani nawet jak będzie przyrost to minimalny. Raczej zrobiłbym stożek z ciekawości. Jak nie będzie grąło to zdejme, mam akurat możliwość wzięcia"zestawu rur, złączek i stożka "na próbę", ale nie wiem do jakiej obudowy skoro fiatowska odpada. Na hamownie pewnie pojadę - też z ciekawości, bo w sumie to mi to nie potrzebne do niczego. Samochód mi jeździ dobrze, a skoro nadarzyła się okazja sprawdzenia czegoś jakby "za pół darmo" to czemu nie?

Pele_Tipo 

Wysłany: 22-11-2006, 21:28   

no to git

probuj, ale ja bym odwrocil kolejnosc, najpierw shamowac pozniej sie bawic :idea:

ego 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 22-11-2006, 22:26   

MiKuS napisał/a:
wytrzepac to mozesz co innego
:badgrin:
jest nuova Bravo
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu