|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Deska digital- odświeżona i w nowej szacie |
Autor |
Wiadomość |
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 16-09-2007, 12:23 Deska digital- odświeżona i w nowej szacie
|
|
|
Pewnie niejeden użytkownik fiacika posiadającego deskę digital borykał się, lub też będzie z problemem łuszczącej się farby z graficznych opisów deski. U mnie też tak się działo już od dłuższego czasu. Zabiegowi odświeżenia poddałem tylko górną część wyświetlacza, dolna jak narazie jest ok.
Nie bawiłem się w usuwanie starej, łuszczącej się farby. Jako, że mam dostęp do wszelakich materiałów, postanowiłem całość wykonać od nowa. Użyłem specjalnego tworzywa coś a`la plexi z tym, że zawierającego z jednej strony ciekawą fakturę tworzącą powłokę antyrefleksyjną. Materiał ten przy braku podświetlenia od tyłu jest z zewnątrz w zasadzie matowy. Ponieważ praca w Corelu nie jest mi obca, resztę zadania wykonała za mnie technika. Mimo, że kształt nieskomplikowany, formatkę z antyrefleksu wycinałem komputerowo a ponieważ nad zwymiarowaniem i przygotowaniem pliku do cięcia posiedziałem uczciwie dłuższy czas, efekt wyszedł taki, jak zamierzałem. Dalszy etap prac czyli wycięcie folii na ploterze oraz naklejenie całości na tworzywo, to już przysłowiowa pestka. Aby nie zepsuć niezłego w sumie efektu przy klejeniu należy zachować czystość. Wrzucam kilka fotek (sorry za jakość fotek, ale to tylko komórka). Na dwóch pierwszych porównanie starej i nowej wersji a dalej to już kolejne etapy prac. Niebawem, aby całość ujednolicić zamierzam podobnym sposobem wykonać dolną część wyświetlacza. Jakie efekty - oceńcie proszę sami.
P.S. jak narazie nie mam niestety patentu, jak odświeżyć obudowę deski - u mnie to poprostu koszmar.
[b] |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 16-09-2007, 22:31
|
|
|
Kurcze u mnie też górna część nie wygląda najlepiej.Nawet fajnie to wygląda.Masz może jedno na zbyciu |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 17-09-2007, 14:05
|
|
|
ZielonyTBG, zrobić - to nie problem. Domyślam się, że u Ciebie jest taki sam układ wskaźników( może to śmieszne,ciut mało zorientowany jestem). Jeśli tak, to wzór mamy gotowy, podaj tylko, czy interesuje Cię taka sama kolorystyka i materiał i się zrobi Daj znać proszę, na PW.
P.S.Nie wiem,komu, ale dziękuję za przeniesienie mojego postu we właściwe miejsce |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|