Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zwarcie?
Autor Wiadomość
czah666 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 16-09-2008, 21:15   zwarcie?

Witam!!! Panowie dziś wsiadając do tipka spotkał mnie mały suprajs :) mianowicie nie był w stanie zakręcić rozrusznikiem... dziwne bo jak dotąd spisywał się jak złoto. Odpaliłem drania na pych ale okazało się ze nie uciaga nawet świateł, nie mówiąc już o wycieraczkach i nawiewie (trochę dziś u mnie leje). Kontrolka ładowania gaśnie normalnie, potrzymałem go chwile żeby się podładował i zacząłem jechać i było spoko.. światła i nawiew i wycieraczki wsio hulało... po czym zaś to samo... po podroży pełnej postojów w celu podładowania sprzętu na parkingu pod domem nagle stwierdziłem ze światła raz świeca jak wściekle a raz w ogóle jeden reflektor nie świeci a drugi i reszta elektryki ledwo zipie..
Wydaje mi się ze to sprawka jakiegoś zwarcia i tu mam prośbę do wtajemniczonych : jak zlokalizować zwarcie??

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 16-09-2008, 21:24   

czah666, sprawdź na początek skrzynkę bezpieczników czy nie jest zalana, i zobacz jakie masz ładowanie altka.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

czah666 

Wysłany: 17-09-2008, 16:31   

no wiec dzis przejrzałem bezpieczniki i wyglądają ok. PO podłaczeniu woltomierza ładowanie wynosi 14v a jak tylko włączę jakieś urządzenie (swiatla wycieraczki nawiew) to momentalnie spada czasem az do 10v..... raz wydawało mi sie ze słyszałem jakies cykniecie w okolicach skrzynki bezpieczników i po nim przez chwile było ok... nie wiem czy to ważne ale jakis rok temu wymieniałem pasek alternatora bo piszczał... po wymianie nowy piszczał dalej wiec moze to piszczało łozysko w altku? kontrolka ładowania zachowuje sie normalnie tj gasnie po uruchomieniu auta... Pyzatym raz lutowałem w nim diodę w alternatorze bo lut (czy jak sie to fachowo zwie) pościł .

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 17-09-2008, 16:36   

czah666, jak masz możliwość wymień regulator napięcia i sprawdź ładowanie.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

czah666 

Wysłany: 17-09-2008, 17:09   

regulator jest razem ze szczotkami?? bo jesli tak to również koncem zeszlego roku go wymieniałem...

romano 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 17-09-2008, 17:17   

czah666, zainteresuj się też czerwonym plusowym przewodem idącym do skrzynki bezpieczników, jest on przykręcany na nakrętkę, zobacz czy złącze nie zardzewiało możesz też poruszać kablem i zobaczyć czy coś się zmieni.
Ja miałem podobne problemy z urządzeniami elektrycznymi w samochodzie, raz działy raz nie i winnym okazał się właśnie styk plusowy w skrzynce bezpieczników. Dodatkowym problemem było to, że zewnątrz wyglądało wszystko ok a zardzewiał styk w środku skrzynki.

Moneta

czah666 

Wysłany: 17-09-2008, 17:24   

ok kukne i na przewodzik, a czy mozliwe jest ze to akumulator ma spiecie?? moze pozycze od kogos inny i sprawdze jak chodzi... a ponadto moze na jakim autozlomie alternator kupie...

** Dodano: 20-09-2008, 21:52 **
no wiec sprawdzony kabelek i jest ok. Naładowałem aku i po włożeniu do auta ładowanie wyglądało ok przejechałem 2km postawiłem samochód pod domem. Nastepnego dnia wsiadam i zas rozładowany...ledwo kreci rozrusznikiem, wkoncu jakos zapalil, podłaczylem mu woltomierz i zas pokazuje 10v.... nie wiem co go opętało...

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-09-2008, 23:14   

cykać Ci mógł jakiś przekaźnik jak był spadek w instalacji zbyt duży i się jakby obwody jakeiś zamykały 'w złym kierunku' przez spadki...

ogólnie najprostszą przyczyną takich jaj jak opisujesz są.. brudne zaśniedziałe klemy; choć czasem tego nie widać;
mogą momentami nie łączyć (problem z zapaleniem) i podczas jazdy też przerywać (zostaje sam alternator bez 'bufora' w postaci akumulatora); wyczyść pilnikiem dokładnie klemy od przewodów a także bolce od akumulatora; potem go jeszcze po założeniu klem naładuj prostownikiem i poobserwuj; no i jak też się zachowuje akumulator? może to ona pada sam w środku i stanowi jedno wielkie zwarcie w instalacji/ (za) mocny odbiornik?
jak go naładujesz na full prostownikiem i pojeździsz trochę i znowu podłączysz prostownik - jaki jest prąd ładowania prostownika? jak jeździłeś niedużo a prostownik ładuje prawie pełną parą - akku masz do d... zresztą po czyszczeniu klem od przewodów jeśli nie ustąpią problemy - podmień jak możesz na próbę akumulator; ładowanie też sprawdzaj jakie jest - czy nie siada regulator napięcia w alternatorze na przykład; jeśli nic z w/w nie pomaga - może jakieś zwarcie w instalacji...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu