|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Podłączenie elektryczne sprężarki |
Autor |
Wiadomość |
Wieprz
Pomógł: 23 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 444 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 11-08-2008, 20:11 Podłączenie elektryczne sprężarki
|
|
|
Witam.
Czy kable do sprężarki muszą być podłączone odpowiednio, to znaczy przewód masowy do złącza masowego sprzęgła a prądowy (w tym przypadku kolor kabla fioletowy) do złącza prądowego?
Bo kiedyś czytałem jakiś temat i była tam dyskusja o tej sprawie. Ktoś z forumowiczów wypowiedział się, że nie ważne, który kabel do którego złącza bo i tak sprzęgło zostanie uruchomione. Ale co z polaryzacją? Czy może ktoś mi odpisać?
A może od razu wstawić zdjęcie kabli podłączonych w oryginalny sposób?
Pozdrawiam. |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
Adam1971
Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 04 Lip 2005 Posty: 178 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 13-08-2008, 19:18
|
|
|
Nie ma znaczenia bo te przewody zasilają tylko cewkę elektromagnesu. Czy minus będzie z jednej czy z drugiej strony jest obojętne. Żaden kabel nie jest podłączony z obudową sprężarki.
Chyba że sprężarki mają tylko jeden przewód. No to jest wiadomo że to jest plusowy. |
_________________ Tempra 1,6 93 r. gaźnik |
|
|
|
|
Wieprz
Pomógł: 23 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 444 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 13-08-2008, 19:49
|
|
|
Dzięki za odpowiedź.
Adam1971 napisał/a: | Żaden kabel nie jest podłączony z obudową sprężarki. |
Nie napisałem, żeby kabel podłączać do obudowy. Tylko "przewód masowy do złącza masowego sprzęgła" ale chodziło mi o złącze jedno z dwóch przy sprzęgle - w końcu są to złącza odpowiedzialne za załączenie sprzęgła.
Ale jeszcze raz dzięki. |
_________________ Talbot Horizon -> Skoda Felicia -> Fiat Ritmo -> Talbot Horizon -> Fiat Tempra SW Liberty HSD, 1.6 MPI, 90KM 127Nm, Pb/LPG |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|