|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
tłuczenie podczas jazdy |
Autor |
Wiadomość |
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-03-2006, 18:16 tłuczenie podczas jazdy
|
|
|
jak jade sobie temperówką to cały czas słyszę takie tłuczenie z prawej strony. jest to nieustanneim szybciej jade tym szybciej tłucze oczywiście
i tu pytanko co to qrna moze być
felgi są proste i wyważone
niechce mi się tego rozbierac teraz bo zostala mi teraz tylko tempra i niemam czym jeździć a reszta autek w trasie jest
więc cuż to może być??
mam pare podejżeń ale niewiem czy mogą byc trafne
1. łożysko
2. krzyzak się źle układa
3. przeob - wew czy zew??
4. odważnik się poluzował na półośce??
co o tym sądzicie? |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-03-2006, 22:21
|
|
|
odważnik chyba nie, raczej nie słyszałem.
Łożysko - prędzej mielenie i piski jakieś może, a szczególnie na parkingu, postoju jak skręcisz mocno koła i powoli pojedziesz to powinny pomielić łożyskajak są do D... może przy gwałtownym ruszeniu (szarnięciu) też... ale tu to przegub...
przegub sam - to już przerabiałem i sam w najbliższym czasie będę miał chyba do zrobienia; zewnętrzny przegub się może ten dłuższy prawy spsuć, bo przebieg albo bo kiedyś uderzenie mocne o krawężnik i całość dostała (koło, półoś itp jak poszło uderzenie) albo manżeta gumowa minmalnie pękła co jest tu normalne i nawet często nie widać, dostało Ci się minimalnie syfu w ziemie i załatwia właśnie przegub od wewnątrz (przgub zewnętrzny cały czas ofkozzzzz) albo jeszcze coś innego...
w zasadzie jak miałbyś kanał, podnośnik czy stację diagnostyczną w okolicy można rękami poszarpać trochę pod autkeim, pokręcić kołem itp itd i posłuchać, na wałkach na stacji diag może pojeździć w miejscu jak mają i posłuchać ...
podobno to nawet obowiązek stacji by na prośbę pomogli Ci przy sprawdeniu stanu tech i za darmo jeśli to nie ten do podbicia przegląd (bo masz ważny jeszcze).
W każdym raziewarto znaleźć stację diag w okolicy tą od przeglądów tech autka co roku, stację najlepiej z wałkami pod koła i normalną obsługą co to Ci pozwoli za free na minutkę autko obejrzeć, posłuchać... |
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-03-2006, 23:44
|
|
|
stacje diag mam bliziutko to podjade. fakt mój bracki raz stuknał mocno w krawężnik no ale aż tak?? lewym kołem to przy wypadku się felga zgięła i nic a tu prawy od pyknięcia i przegub siadł?? dziwne
jeśli przegub no to 120zł w plecy ale jeszcze sprawdze u siebei na kanale jeśli bede miał wogule czas na to
[ Dodano: 17-03-2006, 23:31 ]
po tym jak pozyczylem kuplowi samochód wyszło że jest to łożysko prawe
całe szczęści ze łatwo się rozebrało wszystko i przy okazji zmieniłem prawy drążek kierowniczy - łożysko 62zł +drążek 18zł , wymiana 45minut i zbierzność 20minut |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 20-03-2006, 20:33
|
|
|
Hmm to ja sie podczepie pod ten temat :-)
Drazki sa we wszystkich modelach tkaie same ?
Czy jest roznica czy kupie za 20 zł czy za 40zł ?? oprocz roznicy w portfelu ?:> |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 20-03-2006, 20:44
|
|
|
MupiK, Ja już parę razy w życiu przekonałem się że jak chcesz mieć to musisz zapłacić. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 20-03-2006, 20:57
|
|
|
BTW: co do drążków - ja kupowałem do temperówki w niby fiatowskim sklepie co też mają zamienniki drążki za 20 zł (okoł0) za szt i mają się bardzo dobrze...
pasują bez problemów... tu raczej nie ma jakichś różnic o ile wiem...
a tłuczenie? jakie/skąd?
łożyska mielą, jak pisano wyżej, przy skręcie, jadąc powoli;
krzyżak - to byś na słuch namierzy raczej , że to nie prawa strona ale bliżej Ciebie i skrzyni, słychać czy krzyżak czy bardziej z prawej stronyn autka niż środka;
'odważnik' na pólosi - wątpię; z kanału łatwo nim poruszać i zobaczysz, ale on nie hałasuje tak raczej;
przegub - b. możliwe;
ja dzięki tej zimie m.in. nie licząc skrzyni,poduszek też mam efekt uboczny zimy, może nie tyle tłuczenie, ile tylko przy ruszaniu szybkim na 1, może początek 2 na wys obrotach mam jakby mielenie ale to na 99% przegub; przy mocnym skoku autka podobny odgłos; u Ciebie b. prawdopodobne , że przegub, ale szapraniem na kanale metodą ręczną nie poczujesz tego raczej, jedynie stacja diagnost. starsza co _jeszcze ma rolki_ by można na nich było szybciej ruszyć i jechać w miejscu a ktoś w kanale pod autkiem Ci dokładnie namierzy źródło; |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|