Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
mułowaty
Autor Wiadomość
lotarr 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 12-06-2006, 23:26   mułowaty

mam problem tego typu, że cholernie moja temperówka jest mułowata. przy wchodzeniu na obroty powyżej 3500 tyś wyraźnie traci moc. na wolnych obrotach jest mocny-płynnie przyśpiesza od 1500 obrotów a potem lipa. spalanie też jest zawyżone. kontrolka power zapala się już przy 2500 tyś przy delikatnym wciśnięciu gazu. chyba nie działa do końca cut-off bo gdy puszczę gaz to powinno odciąć dopływ paliwa i zaświecić economy a tak nie jest.

P.S. ten post przeniosłem z działu mechanika

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 13-06-2006, 21:47   

obroty na pewno Ci rosną w miarę OK?
może chodzi o zasilanie paliwem i całą masę czarów z tym związanych, począwszy od tego czy pompa jest OK i wydala, czy nic nie przytkane, filtr dobry no a potem to już reszta w silniku/okolicznyh dodatkach :)

tak samo może być sprzęgiełko coś już ten tego (ale wtedy nie mułowaty tyle, co powyżej pewnych obrotw nie pociągnie już.. było na forum....)

to tak pierwsze co do głowy przyszło...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

lotarr 

Wysłany: 16-06-2006, 11:40   

moje pierwsze wrażenie jest takie, że dostaje za dużo paliwa a za mało powietrza, stąd zapalanie się kontrolki power już przy 2500 obrotów. co wogóle można zrobić, żeby dostawał mniej paliwa i kontrolka zapalała przy około 3000 obrotów? na obroty wchodzi całkiem płynnie tylko jakby był przyduszony.

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 16-06-2006, 12:01   

a w takim razie sprawdzałeś wszystko dot zasilania powietrzem? filtr pow i resztę?
a cut-off'a masz jak w gaźniku na elektrozaworku może też? (masz wtrysk? chyba.. a ja tego nie ruszałem) bo jeśli elektrozaworek to może się skrzywił ciut i blokuje się lub źle przepuszcza np samo powietrze...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

lotarr 

Wysłany: 16-06-2006, 12:08   

niestety mam wtrysk, gdzie tego zaworku szukać? filtr powietrza mam nowy, sprawdziłem też czy nie bierze gdzieś lewego powietrza na wężykacz i wszystko wporządku. myślę, że problem jest wakimś czujniku lub w komputerze. dziwne jest też to, że kręcąc aparatem zapłonowym przyśpieszając i opóźniając zapłon nie ma żadnej reakcji na obroty

TEMPRAWG 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 18-06-2006, 00:50   

lotarr reakcji nie bedzie bo to ustrojstwo ma zaplon elektroniczny i musial bys zaplon przestawic o 90 stopni aby pogubily sie iskry. conajwyzej bedziesz musial czesciej wymieniac palec i kopolke
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G

Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY

tel.0723-121-618
     assistance   Moneta

lotarr 

Wysłany: 18-06-2006, 10:46   

TEMPRAWG, ile chcesz za komplet czujników do silnika tempry 2,0 8V ?

BYQ 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 18-06-2006, 11:06   

Pierwsza sprawdz sonde lamde, ona moze być odpowiedzialna za sklad mieszanki. Warto sprawdzić przewody od podcisnienia z kolektora, bo może komputer opoźnia zapłon.

Tempra 1.6 159A3.000
Bravo 1.8 GT 182A2.000 ;)

CLIO SWAP

lotarr 

Wysłany: 13-03-2008, 11:52   

Po wymianie czujnika obok termostatu wszystko wróciło do normy

tad42 

Województwo: Wielkopolskie
Wysłany: 10-05-2008, 20:25   

Rozumiem, że wymieniłes czujnik w okolicach termostatu, ale może by ktoś powiedział czym ten czujnik zarządza, pytam bo w moim tipo od kilku dni dzieje sie podobnie, a nie wiem od czego zacząć...czekam na fachową odpowiedź w sprawie tego czujnika...

lotarr 

Wysłany: 12-05-2008, 20:06   

Nie jestem mechanikiem, ale z tego co mi wiadomo to ten czujnik odpowiedzialny jest za podawanie właściwej temperatury cieczy chłodzącej do komputera a co za tym idzie dobierania składu mieszanki dla rozgrzanego silnika.

Odpowiedz do tematu