|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
"...blablabla na światłach" vs diodowe |
Autor |
Wiadomość |
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 29-04-2007, 11:46 "...blablabla na światłach" vs diodowe
|
|
|
tak pokrótce kilka info, bo w modzie jest 'świetlany przepis' nowy, odnośnie diodowego oświetlenia, którym się dłuższy czas bawiłem;
przyszedł akurat czas, by swoje stare diody (z którymi już ponad 2 latka jeździłem) wykopać na próbę, bo miałem w domu od niedawna nowe diody które chciałem spróbować;
kilka wniosków: w Temprze przednie klosze są OK (lustra), tam jeśli jako pozycyjne wpakować mocne diody to efekt jest spoko, nawet w nocy nawet na samyś widać, ale wiadomo, nie na dużą odległość, ale przewidziałem je nie na oświetlanie w nocy a jako np postojówki są lepiej niż dobre; nie biorąc przy tym prądu w zasadzie;
ALE: diody świecą punktowo, strumieniem, ie rozproszonym światłem jak żarówka, za wyjątkiem np flux'ów,te mają obudowę nieco rozpraszającą; ale tak czy siak by efekt był spoko to w miejsce postojwki wsadam nie jedną diodę a kilka, tak razem złączone by świeciły pod różnym kątem (nie kupowałem sklepowych nigdy produktów, zresztą te są od niedawna dopiero, sam rzeźbiłem na płytce 'gwint-mocowanie' a do tego lutowałem diody);
na drodze testów na przodzie najlepiej spisują się dwie hiperjasne białe LEDy + flux / klosz;
dwie, bo miałem akurat fi 10'ki kiedyś 5'ki, gdybym miał mniejsze to bym jeszcze pewno wcisnął jakieś;
jedna świeci na wprost, druga nieco na bok, a flux jest z boku rzucając na lustro klosza rozproszone światło;
w drugim kloszu to samo;
na przodzie efekt jest spoko, w nocy widać aż za dobrze, w dzień zaraz zobaczę i też fotki może dodam (mam przy oświetleniu póki co i w nocy, będą poniżej);
gorzej z resztą; tylne klosze (pozycyjne) nie mają tak adnych luster, poza tym klosz, plastik mający te przezroczyste plastiki rozpraszające od wewnątrz... to ejst przeszkoda;
założyłem po kilka diód na klosz, pod różnym kątem, porównałem to do żarówy i tym razem nie jest lepiej; świecić świeci, w mieście widać, ale lecąc po autostradzie wieczorkiem już tak średnio... świeci jak w słabym 126p (mam na myśli akumulator 126p ) a dodatkowo te 'filtry' rozpraszające w kloszu nie łapią strumienia światła dobrze i się robią czarne pasy poziome na kloszu, co mimo wszystko nie wygląda spoko jak by się mogło wydawać; by coś z tyłu uzyskać wypadałoby przerobić klosz/inne tworzywo;
kierunkowskazy - na boczne czemu nie (ja jeszcze nie założyłem po zdemontowaniu starych diód), choć na tył i na przód wątpię czy się skuszę dawać diody, bo obawiam się, że zimna barwa tego światła, jeszcze poprzez filtr 'pomarańczowy' jaki jest w kloszach niezbyt będzie w dzień widoczna, sprawdzę to może na dniach, ale to chyba odpada;
więc tylko postojówki póki co wypadają w porządku, na nich mogę jeździć cały rok, świecą a prąd znikomy, zostają tlyko tylne żarówy ale te sobie mogą być, aż coś wymyślę;
do nadgorliwych obrońców moralności - każdy lubi lub nie przepisy nowe; nie zakadam czegoś w stylu 'wydrukuj sobie światła' tylko powiedzmy sprawdzam 'edukacyjnie'; jeśli niezbyt zdaje egzamin, słabo je widać wg mnie, jak np z tyłu to odpada i nie zachęcam nikogo by jeździł jak poruszone gdzieś 'ręcznie malowane czarne klosze' golfów (bez urazy do 'normalnych' posiadaczy golfów)
co jeszcze: kiedyś miałem zwykłe hiperjasne ledy, teraz założyem te obecnie najmocniejsze bo dostałem za grosze, 72000mCD i do tego flux albo też 73Cd albo 56Cd, nie pamiętam;
z reszty diód jakie mam albo zrobię te kierunki albo dołożę do istniejącego oświetlenia wnętrza (póki co z tyłu dwie malutkie marniutkie LEDy, ale tył "jakoś" oświetlają jak coś spadnie po zmroku na dywanik) , zobaczę;
no i zdjątka:
** Dodano: 29-04-2007, 12:53 **
-no i zdjęcia: |
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 29-04-2007, 19:13
|
|
|
Rozumie, że podziurawiłeś klosz od tyłu? A ciekawostka. Przypatrzcie się na autobusy zwłaszcza te od Mana - Lion's City. Na górze mają one diodowe kierunkowskazy. Może takie coś zdobyć i przerobić tylni klosz? |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 29-04-2007, 22:02
|
|
|
nie, broń Boże nic nie dziurawiłem; tak poprzednie diody jak i obecne zlutowałem na płytce która jest przycięta do wymiarów postojówki (żarówki) i służy za 'wtyczkę' do gniazda żarówki; na płytce lutowana jest dioda i do niej jeszcze jedna i flux, w efekcie jest jedna na drugiej prawie i boczna, dzięki czemu na styk przechodzi to przez fabryczny otwór postojówki; 'na styk' bo akurat miałem obecnie tylko fi 10, gdy miałem swego czasu diody o średnicy 5mm to spokojnie można koło siebie 3 lutować (ciasno ale się zmieści) i dać każdą pod innym kątem, dzięki czemu efekt w kloszu jest lepszy a i tak przejdą przez fabryczny otwór;
** Dodano: 29-04-2007, 23:16 **
jeszcze kilka malutkich fotek nocą, przy żarówie na masce i z góry drugiej, a także w dzień, same diody tylko świecą w kloszach; za dnia widać jak widać, na zdjęciu średnio, ale w rzeczywistości jakoś nawet; choć jeździć na samych diodach rzeczywiście, zależy od policji i warunków atmosfer. Może lepiej potraktować to jako urozmaicenie lamp |
|
|
Luczu
Pomógł: 82 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 5215 Skąd: Sosnowiec
Zaproszone osoby: 3
|
Wysłany: 22-09-2008, 23:53
|
|
|
Trochę stary temat ale się podepnę. Dzisiaj kupiłem 2 komplety postojówek - niebieskich ( na takich będę jeździł ) i białych dających lekką poświatę niebieskiego ( na takie wymienię jak się policja doczepi )
Do wglądu na zdjęciu.
|
_________________ Było
Tipo 1.4 78hp
Bravo 1.9 jtd GT 105 / 99r
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
|
|
|
|
|
Sapphiron
Pomógł: 9 razy Wiek: 36 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 1395 Skąd: Lublin
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 23-09-2008, 14:23
|
|
|
LUCIACIA, mam takie super jasne białe u siebie, w połączeniu z żaróweczkami OSRAM Night Breaker bardzo ładnie to wygląda... akurat dopełniają się całkowicie, a zwykła żarówka postojowa dawała żółtawo pomarańczowe poświaty co wyglądało ochydnie... |
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 28-09-2008, 22:54
|
|
|
LUCIACIA, jak ja kiedyśtam dawno temu eksperymentowałem, to niebieskich nie wsadzałem w klosze, żeby właśnie misiaki się nie czepiały itp...
kupujesz LEDy i sam sobie z nich zrobisz wkład pasujący w gniazdo postojówki; ale LEDy _hiperjasne_, droższe ale mocniejsze wielokrotnie i BIAŁE a nie niebieskie; białe i tak mają barwę 'zimną', 'zimny biały' więc wygląda to OK a nie jest niebieskie jeszcze, taki złoty środek; w połączeniu z mocnymi postojówkiami np philips night guide gt150 było super;
ja robiłem postojówki z połączenia kilku diód: 2 sztuki flux'ów ale konkretnych, nie byle jakich, fluzy dołami do siebie zlutowane a pomiędzy nimi szły nóżki do normalnych hiperjasnych białych ledów... tak z 2 fluxy + 2-3 hiperjasne ledy odpowiednio wygięte/ustawione (bo od tego zależy jak to w kloszy wygląda - jak się od lustra odbije) i było ok; popróbować nie zaszkodzi; byleś nie kupił za słabych diód jako 'niby superjasne'... a niebieskie sobie daruj, bo wygląda to już ciut niedzisiejszo no i pały mogą mieć ale... |
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|