Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
"...blablabla na światłach" vs diodowe
Autor Wiadomość
unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-04-2007, 11:46   "...blablabla na światłach" vs diodowe

tak pokrótce kilka info, bo w modzie jest 'świetlany przepis' nowy, odnośnie diodowego oświetlenia, którym się dłuższy czas bawiłem;

przyszedł akurat czas, by swoje stare diody (z którymi już ponad 2 latka jeździłem) wykopać na próbę, bo miałem w domu od niedawna nowe diody które chciałem spróbować;

kilka wniosków: w Temprze przednie klosze są OK (lustra), tam jeśli jako pozycyjne wpakować mocne diody to efekt jest spoko, nawet w nocy nawet na samyś widać, ale wiadomo, nie na dużą odległość, ale przewidziałem je nie na oświetlanie w nocy ;D a jako np postojówki są lepiej niż dobre; nie biorąc przy tym prądu w zasadzie;
ALE: diody świecą punktowo, strumieniem, ie rozproszonym światłem jak żarówka, za wyjątkiem np flux'ów,te mają obudowę nieco rozpraszającą; ale tak czy siak by efekt był spoko to w miejsce postojwki wsadam nie jedną diodę a kilka, tak razem złączone by świeciły pod różnym kątem (nie kupowałem sklepowych nigdy produktów, zresztą te są od niedawna dopiero, sam rzeźbiłem na płytce 'gwint-mocowanie' a do tego lutowałem diody);
na drodze testów na przodzie najlepiej spisują się dwie hiperjasne białe LEDy + flux / klosz;
dwie, bo miałem akurat fi 10'ki ;D kiedyś 5'ki, gdybym miał mniejsze to bym jeszcze pewno wcisnął jakieś;
jedna świeci na wprost, druga nieco na bok, a flux jest z boku rzucając na lustro klosza rozproszone światło;
w drugim kloszu to samo;
na przodzie efekt jest spoko, w nocy widać aż za dobrze, w dzień zaraz zobaczę i też fotki może dodam (mam przy oświetleniu póki co i w nocy, będą poniżej);

gorzej z resztą; tylne klosze (pozycyjne) nie mają tak adnych luster, poza tym klosz, plastik mający te przezroczyste plastiki rozpraszające od wewnątrz... to ejst przeszkoda;
założyłem po kilka diód na klosz, pod różnym kątem, porównałem to do żarówy i tym razem nie jest lepiej; świecić świeci, w mieście widać, ale lecąc po autostradzie wieczorkiem już tak średnio... świeci jak w słabym 126p (mam na myśli akumulator 126p ;D ) a dodatkowo te 'filtry' rozpraszające w kloszu nie łapią strumienia światła dobrze i się robią czarne pasy poziome na kloszu, co mimo wszystko nie wygląda spoko jak by się mogło wydawać; by coś z tyłu uzyskać wypadałoby przerobić klosz/inne tworzywo;

kierunkowskazy - na boczne czemu nie (ja jeszcze nie założyłem po zdemontowaniu starych diód), choć na tył i na przód wątpię czy się skuszę dawać diody, bo obawiam się, że zimna barwa tego światła, jeszcze poprzez filtr 'pomarańczowy' jaki jest w kloszach niezbyt będzie w dzień widoczna, sprawdzę to może na dniach, ale to chyba odpada;
więc tylko postojówki póki co wypadają w porządku, na nich mogę jeździć cały rok, świecą a prąd znikomy, zostają tlyko tylne żarówy ale te sobie mogą być, aż coś wymyślę;

do nadgorliwych obrońców moralności - każdy lubi lub nie przepisy nowe; nie zakadam czegoś w stylu 'wydrukuj sobie światła' tylko powiedzmy sprawdzam 'edukacyjnie'; jeśli niezbyt zdaje egzamin, słabo je widać wg mnie, jak np z tyłu to odpada i nie zachęcam nikogo by jeździł jak poruszone gdzieś 'ręcznie malowane czarne klosze' golfów (bez urazy do 'normalnych' posiadaczy golfów)

co jeszcze: kiedyś miałem zwykłe hiperjasne ledy, teraz założyem te obecnie najmocniejsze bo dostałem za grosze, 72000mCD i do tego flux albo też 73Cd albo 56Cd, nie pamiętam;
z reszty diód jakie mam albo zrobię te kierunki albo dołożę do istniejącego oświetlenia wnętrza (póki co z tyłu dwie malutkie marniutkie LEDy, ale tył "jakoś" oświetlają jak coś spadnie po zmroku na dywanik) , zobaczę;

no i zdjątka:

** Dodano: 29-04-2007, 12:53 **
-no i zdjęcia:
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 29-04-2007, 19:13   

Rozumie, że podziurawiłeś klosz od tyłu? A ciekawostka. Przypatrzcie się na autobusy zwłaszcza te od Mana - Lion's City. Na górze mają one diodowe kierunkowskazy. Może takie coś zdobyć i przerobić tylni klosz?

unknown 

Wysłany: 29-04-2007, 22:02   

nie, broń Boże nic nie dziurawiłem; tak poprzednie diody jak i obecne zlutowałem na płytce która jest przycięta do wymiarów postojówki (żarówki) i służy za 'wtyczkę' do gniazda żarówki; na płytce lutowana jest dioda i do niej jeszcze jedna i flux, w efekcie jest jedna na drugiej prawie i boczna, dzięki czemu na styk przechodzi to przez fabryczny otwór postojówki; 'na styk' bo akurat miałem obecnie tylko fi 10, gdy miałem swego czasu diody o średnicy 5mm to spokojnie można koło siebie 3 lutować (ciasno ale się zmieści) i dać każdą pod innym kątem, dzięki czemu efekt w kloszu jest lepszy a i tak przejdą przez fabryczny otwór;

** Dodano: 29-04-2007, 23:16 **
jeszcze kilka malutkich fotek nocą, przy żarówie na masce i z góry drugiej, a także w dzień, same diody tylko świecą w kloszach; za dnia widać jak widać, na zdjęciu średnio, ale w rzeczywistości jakoś nawet; choć jeździć na samych diodach rzeczywiście, zależy od policji i warunków atmosfer. Może lepiej potraktować to jako urozmaicenie lamp
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Luczu 

Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 22-09-2008, 23:53   

Trochę stary temat ale się podepnę. Dzisiaj kupiłem 2 komplety postojówek - niebieskich ( na takich będę jeździł ) i białych dających lekką poświatę niebieskiego ( na takie wymienię jak się policja doczepi )

Do wglądu na zdjęciu.

Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

Sapphiron 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 23-09-2008, 14:23   

LUCIACIA, mam takie super jasne białe u siebie, w połączeniu z żaróweczkami OSRAM Night Breaker bardzo ładnie to wygląda... akurat dopełniają się całkowicie, a zwykła żarówka postojowa dawała żółtawo pomarańczowe poświaty co wyglądało ochydnie...

Gość, uśmiechnij się :)
     assistance   Moneta

unknown 

Wysłany: 28-09-2008, 22:54   

LUCIACIA, jak ja kiedyśtam dawno temu eksperymentowałem, to niebieskich nie wsadzałem w klosze, żeby właśnie misiaki się nie czepiały itp...
kupujesz LEDy i sam sobie z nich zrobisz wkład pasujący w gniazdo postojówki; ale LEDy _hiperjasne_, droższe ale mocniejsze wielokrotnie i BIAŁE a nie niebieskie; białe i tak mają barwę 'zimną', 'zimny biały' więc wygląda to OK a nie jest niebieskie jeszcze, taki złoty środek; w połączeniu z mocnymi postojówkiami np philips night guide gt150 było super;
ja robiłem postojówki z połączenia kilku diód: 2 sztuki flux'ów ale konkretnych, nie byle jakich, fluzy dołami do siebie zlutowane a pomiędzy nimi szły nóżki do normalnych hiperjasnych białych ledów... tak z 2 fluxy + 2-3 hiperjasne ledy odpowiednio wygięte/ustawione (bo od tego zależy jak to w kloszy wygląda - jak się od lustra odbije) i było ok; popróbować nie zaszkodzi; byleś nie kupił za słabych diód jako 'niby superjasne'... a niebieskie sobie daruj, bo wygląda to już ciut niedzisiejszo no i pały mogą mieć ale...

assistance   Moneta

Odpowiedz do tematu