Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pęknięty przewód (wąż) do reduktora
Autor Wiadomość
rosama 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 16-03-2007, 22:58   pęknięty przewód (wąż) do reduktora

Parę dni temu stojąc na światłach zauważyłem "siwy dym' spod maski. Zjechałem na bok, wyłączyłem silnik i zajrzałem pod maskę. Paski pompy wody i alternatora były mokre... Pomyślałem, że pompa wody mi się "skończyła". Ale po 15 min. wody było tyle samo, więc zapaliłem maszynę i pojechałem do domu.
Rano zbiormik wyrównawczy był pusty... :sciana:
Ale po zbadaniu sprawy okazało się, że pękł przewód biegnący do dolnego króćca w reduktorze. Ze starości... Kupiłem w sklepie z częsciami do aut dostawczych metr przewodu i założyłem. Stary był po prostu popękany poprzecznie w wielu miejscach i widocznie w najsłabszym punkcie puścił.
Ale nie chce mi się wierzyć, żeby 3-letni przewód pękł, raczej instalator założył jakiś stary szmelc przy montażu LPG.
A już chciałem pompę kupować... :lol:
Ufff...

unknown 

Wysłany: 17-03-2007, 12:01   

nawet niezbyt szmelcowe lubią czasem pęknąć zwłaszcza w miejscu łączenia, gdy np zbytnio i w dodatku krzywo przegwałcone zostaną obejmą... przycinanie czy wymiany to chyba sprawa niestety normalna, ale w sumie kawałek węża to jeszcze nic strasznego... podobno też, ale ile w tym prawdy, w zależności od raodzaju płynu (co zalewasz) i kolanka i łączenia i też węże chętniej lub nie pękają/korodują...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

rosama 

Wysłany: 17-03-2007, 19:53   

Unknown, pęknięcia były na całej długości węża i na bank się nie pojawiły na skutek zbyt mocnego ściśnięcia obejmy. :roll:
Co do tego, że po pewnym czasie mają prawo "strzelić" to się zgodzę, ale po trzech (tylko) latach?... :wrrrr:

Odpowiedz do tematu