|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
pęknięty przewód (wąż) do reduktora |
Autor |
Wiadomość |
rosama
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 16-03-2007, 22:58 pęknięty przewód (wąż) do reduktora
|
|
|
Parę dni temu stojąc na światłach zauważyłem "siwy dym' spod maski. Zjechałem na bok, wyłączyłem silnik i zajrzałem pod maskę. Paski pompy wody i alternatora były mokre... Pomyślałem, że pompa wody mi się "skończyła". Ale po 15 min. wody było tyle samo, więc zapaliłem maszynę i pojechałem do domu.
Rano zbiormik wyrównawczy był pusty...
Ale po zbadaniu sprawy okazało się, że pękł przewód biegnący do dolnego króćca w reduktorze. Ze starości... Kupiłem w sklepie z częsciami do aut dostawczych metr przewodu i założyłem. Stary był po prostu popękany poprzecznie w wielu miejscach i widocznie w najsłabszym punkcie puścił.
Ale nie chce mi się wierzyć, żeby 3-letni przewód pękł, raczej instalator założył jakiś stary szmelc przy montażu LPG.
A już chciałem pompę kupować...
Ufff... |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 17-03-2007, 12:01
|
|
|
nawet niezbyt szmelcowe lubią czasem pęknąć zwłaszcza w miejscu łączenia, gdy np zbytnio i w dodatku krzywo przegwałcone zostaną obejmą... przycinanie czy wymiany to chyba sprawa niestety normalna, ale w sumie kawałek węża to jeszcze nic strasznego... podobno też, ale ile w tym prawdy, w zależności od raodzaju płynu (co zalewasz) i kolanka i łączenia i też węże chętniej lub nie pękają/korodują... |
|
|
rosama
|
Wysłany: 17-03-2007, 19:53
|
|
|
Unknown, pęknięcia były na całej długości węża i na bank się nie pojawiły na skutek zbyt mocnego ściśnięcia obejmy.
Co do tego, że po pewnym czasie mają prawo "strzelić" to się zgodzę, ale po trzech (tylko) latach?... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|