Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Abs, czy jednak nie..?
Autor Wiadomość
mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 28-07-2007, 22:11   Abs, czy jednak nie..?

Witam. 3 dni temu wymieniałem w Tipolu klocki (1.4 więc seryjnie tylko przód). Pojechalem wiec do sklepu i kupiłem, takie bez Abs-u. Gdy kupowałem samochód to w ogłoszeniu było napisane, że ma abs, jednak kiedyś szukałem na forum i podobno powinien być bezpiecznik do abs-u, a u mnie nie ma. Zdjąłem koła, odkręciłem śruby, wyciągam klocki...nie pasują. Wróciłem do sklepu i mówię, że nie takie, bo za małe są. Wziąłem ze sobą w razie czego te wymontowane i po sprawdzeniu w książce oraz porównaniu wizualnym okazało się, że jednak klocki od zacisków z abs-em. Założyłem, odpowietrzyłem w razie czego układ (dolałem DOT-4 do abs-ów) i działa elegancko (dużo lepiej niż było) poza tym, że nastąpiła zmiana w hamowaniu. Dawniej gdy hamowałem to przy spokojnym naciskaniu hamulca auto powoli zwalniało aż do zera, teraz zwalnia tak samo, jednak w pewnym momencie gdy już prawie nie jadę pedał wpada w podłogę..wcale nie muszę go dociskać, on po prostu opada pod ciężarem nogi ( z tym, że zacisk trzyma i nadal hamuje). Co to jest? Jednak abs, czy jednak nie?

RobertWroc 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 28-07-2007, 22:54   

mrk69, zmartwię Cię pewnie ale opadający pedał nie jest objawem ABSów.Jeżeli włacza się ABS pedał zaczyna szybko pulsować i dobywa się dźwięk jakby terkotania.Masz poprostu bardzo szybkie hamowanie pulsacyjne.
Powinieneś mieć kontrolkę ABS czyli takie autko na jakby błyskawicach,oraz sam ABS czyli pod maską ,patrzac od przodu srebrne,metalowe pudełko z którego wychodzą aluminiowe przewody.No i chyba pod tylnią kanapą centralkę ABS,i czujniki przy kołach.
Jest możliwe ze poprostu kiedyś ktos wymienił zaciski,a że miał pod ręką tylko od wozu z ABSem to takie założył.

mrk69 

Województwo: Pomorskie
Wysłany: 29-07-2007, 00:40   

Ok, dzięki. Chociaż teraz wiem, że w ogłoszeniu przegięli ;D tak jak z tym że niby jest central...jest bo go sam zakładałem :lalala:

Odpowiedz do tematu