Z innej beczki... |
Autor |
Wiadomość |
Tomasz
|
Wysłany: 27-06-2005, 11:07 Z innej beczki...
|
|
|
Moze ktos ma jakąs propozycje gdzie by schowac kolo zapasowe w Tipku z gazem(butla z miejscu koła) bo się wala wiecznie po tym bagażniku...Jakoś nie ma pomysłu co by zrobić, a chcę sobie zabudowę jakoś "walnąc by mieć ładniutko... |
_________________ tipo 1.6 gażnik+ LPG 92r |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 27-06-2005, 11:12
|
|
|
ja bym dal na plasko tak zeby ci sie tam normalnie miescila linka, podnosnik, kable do reanimacji akumulatora ... itd wiadomo o co chodzi... w prawie kazdy inny sposob montarzy kola bedziez mial z tym problem...
a zabudowac kolo... jak najbardziej
kumpel ma skrzynie suba tak zrobiona by wysokosc pasowala pomiedzy kolo a polke i teraz juz myslelismy nad tym co by jakos tego suba tam zakotwiczyc czyli domontowac poleczki po jednej i drugiej stronie kola ktore by odgradzaly je od reszty bagaznika i sprawialy ze sub nawet przy ostrej jezdzie siedzialby na swoim miejscu |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
Tomasz
|
Wysłany: 27-06-2005, 12:23
|
|
|
No jakoś będę musiał kombinować bo mnie to denerwuje troszeczkę...Ciekawe jakie są najmniejsze mozliwie dojazdówki...bo moja to troche duża jest,a mniejsze widziałem... |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-06-2005, 12:33
|
|
|
tu jak kto lubi, choć ja wolę pełnowymiarowe kółko targać niż małą dojazdówkę, bo w raze czego można normalnie wracać...ma to wady i zalety...
a zabudowa - ciekawa sprawa, może by wykombinować pod rozmiar koła drewnianą skrzyneczkę poprzyśrubowywaną do podłoża bagażnika i skrzyneczkę obić/okleić czymś np jak filc.... to niegłupie.... bo na stojąco, czy pod jakmś kątem na stojąco może być problem znaleźć na tyle małą dojazdówkę.....
zawsze można :-D kupić bagażnika na dach :-) i na niego wrzucić :-) |
|
|
Sh4rKy
Pomógł: 3 razy Wiek: 40 Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 183 Skąd: EZG
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 27-06-2005, 17:24
|
|
|
Tipo mają tą niewątpliwą zalete że są hatche więc można zastosować manewr z terenowców - kawał wygiętej w litere U rury chrom, do niej przywierdzić zapas i jest wersja full wypas Meksyk
Każdy widział na filmie/w życiu/tudzież indziej jak to wygląda więc schematu nie potrzeba
Ewentualnie można wsadzić zbiornik na paliwo od malucha (21l) i w powstałe w ten sposób miejsce wkomponować zapas.
Potrzeba jest matką wynalazku jak to mówią |
_________________ Fiat Tipo.
L'ultima tentazione.
--
Wyhoduj własnego Chomika! Udostępniaj i pobieraj pliki! |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 28-06-2005, 08:16
|
|
|
Haha
Ja mam temperowe i kolo sobie lezy w pokrowcu elegancko nic nie lata moze to sprawa pokrowca bo jest tkai chropowaty i wedlug mnie zapobiega lataniu z jednej strony na druga ze lubie nawet dynamicznie pojezdzic wiec sie sprawdza:-)
Z bakiem od malucha udane sh4rky ;-) tylko myslalem jaki zasieg wtedy by autko mialo zasieg.... |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 28-06-2005, 10:21
|
|
|
Albo zakupic pianke do naprawy opony , a koło zapsowe w garazu JA majac ponad dwa lata tempre nie miałem laczka Jak bym miał zbiornik w kole to dał bym pianke tylko do bagaznika, do wulkanizacji sie dojedzie.Lub zakupic małe koło dojazdowe.I zamontowac z boku widziałem to kiedys w jakims fiacie |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Piterro
Pomógł: 2 razy Wiek: 46 Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 181 Skąd: Scunthorpe - UK
Województwo: Other
|
Wysłany: 28-06-2005, 10:57
|
|
|
TomciuHerba napisał/a: | Ciekawe jakie są najmniejsze mozliwie dojazdówki |
Ja u siebie w tipku mam wsadzoną bardzo małą dojazdówkę. Felge mam fiatowską od dojazdówki, a oponę o niskim profilu od VW. I teraz wsadziłem dojazdówkę w pokrowiec od koła zapasowego, wsadziłem też tam komplet (lewarek + klucz do felg), co oryginalnie był w zapasie. Całość prawie w pionie się mieści pod ten kawałek półeczki z tyłu, co są mocowania głośniczków z tyłu. I bagażnik bardzo mało traci na objętości przez to. Takie rozwiązanie jest najlepsze. |
_________________ In UK at this moment - workin'
Fiat Tipo 1.4 S 1995r., LPG - Forever |
|
|
|
|
Jagi
Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 252 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-06-2005, 11:36
|
|
|
tempra-grafitmetalic napisał/a: | Albo zakupic pianke do naprawy opony , a koło zapsowe w garazu JA majac ponad dwa lata tempre nie miałem laczka Jak bym miał zbiornik w kole to dał bym pianke tylko do bagaznika, do wulkanizacji sie dojedzie.Lub zakupic małe koło dojazdowe.I zamontowac z boku widziałem to kiedys w jakims fiacie |
Ja miałem "laczka", a co do pianek to żeby sie nie zdenerwować nie bedę się wypowiadał ... ale nadają się na piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Nie polecam w każdym bądź razie takich rozwiązań ... |
_________________ KIA Clarus 1.8 SLX DOHC |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 28-06-2005, 12:48
|
|
|
a to ciekawe..... ja z kolei słyszałem, że _niektóre_ te środki doraźne potrafią tak połatać kółko , że nawet-nawet pojeździ...
może zależy jakie....
sam jednak normalne koło wolę wozić :-D |
|
|
GRAFIT
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 719 Skąd: Poznań
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 03-07-2005, 15:52
|
|
|
Znalazłem w necie tempre co ma tak to rozwiazane Ładnie ktos to zrobił:P |
_________________ Była Tempra gaźnik 1.6 jest BMW coupe 318i
Było Bmw jest Mondeo |
|
|
|
|
Basteq
Pomógł: 2 razy Wiek: 45 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 115 Skąd: Łódź
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-07-2005, 07:09
|
|
|
Mailowalem z tym gościem - twierdzi ze ma dojazdowe 105/70 r14 średnica 51 cm - i taka tam nie wejdzie. Max, co wejdzie to jak mierzyłem to 47-48 cm średnicy!! Podobno 13stka wchodzi, ale nie sprawdzałem. Ale rozwiązanie super!! |
_________________ Była 159.A3.046 Tempra, była Honda Accord F20B3; CE2; AERO DECK jest Mazda 6 kombi |
|
|
|
|
Tomasz
|
Wysłany: 05-07-2005, 17:02
|
|
|
Rozwiązanie fajne...ale co do Tipo to sie chyba nie sprawdzi, choć głowy nie dam uciąc:D Pomierze co i jak i sie okaże... |
|
|
|
|
Grześko
|
Wysłany: 05-07-2005, 20:34
|
|
|
W Tipo koło dojazdowe w tym miejscu Ci napewno nie wejdzie, a co do ww rozwiązania to właśnie w ten sposób ma zainstalowany zbiornik gazu i koło zapasowe (dojazdowe) Janek "Tempra", założyciel Naszego klubu.
Oczywiście koło dojazdowe to 13-tka, bo 14-tka niestety nie zmieści się w tym miejscu. |
_________________ Była Tempra 1.6 SX 94',
był VW Passat GL 2.0 16V automat 92',
jest STILO 1.6 16V Dynamic 3D 03'
oraz Alfa Romeo GT 2.0 JTS 04'.
Przed Temprą było jeszcze 14 innych autek w tym 3 Fiaty (Tipo, Uno i 124). |
|
|
|
|
Tomasz
|
Wysłany: 06-07-2005, 07:45
|
|
|
Więc muszę coś innego poobmyślać...Kupię jak najmniejsze koło i bee kombinował, choć za dużo sie też nie da....Postaram się je po prostu zabudować jakoś elegancko i już... |
|
|
|
|
|