|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
pompa cieczy chłodzącej |
Autor |
Wiadomość |
Luqas
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 16-03-2010, 10:14 pompa cieczy chłodzącej
|
|
|
witam!
ostatnio miałem problemy z ładowaniem akumulatora po wymianie regulatora ze szczotkami nadal nie dziala. diody sprawne. kabelek wzbudzenia sprawny +12V. itd wszystko posprawdzalem i nadla nie ładuje.
Po przeczytaniu jednego z postów gdzie bylo napisane ze pomogla wymina paska zrobilem to u siebie. I tu moje zdziwienie bo pomoglo:)
Po namysle doszedlem do wniosku ze to wina pompy wody ktorej łożyska juz troche "szumią"
i pewnie stawia za duzy opor dlatego pasek sie slizga-(choć nie piszczy).
dlatego postanowiłem ją zmienić. Jeśli ktos ma jakies rady i sugestie chętnie przyjmę, ale najbardziej mi zalezy na zdjęciach lub skanach ( dobrej jakosci) z ksiazki Tipo/Tempra-wydawnictwa komunikacji i łączności(taka niebieska, kiedyś byly takie z cyklu reperuje i naprawiam np Fso) stron 80 i 81.. Niestety gdzieś na forum byla ta ksiazka ale akurat te strony sa w niej bardzo niewyraźne.
pozdrawiam
Łukasz
Tipo 1.4 ie |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
Województwo: Małopolskie
Zaproszone osoby: 5
|
Wysłany: 16-03-2010, 23:11
|
|
|
Luqas, z pompa nie ma wielkich problemów, z tym ze musisz odkrecic pmpe wspomagania i alternator. Pompa jest przykrecona na czterech srubach m6 do jednej najlepsze dojscie jest po sciagnieciu koła i odkreceniu nadkola. przy odkrecaniu pompy podłóż sobie jakis pojemnik bo sie sporo płynu jeszcze poleje... ogólnie prosta robota - ok 2h z przerwami na piwko w warunkach garażowych. |
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
jest Passat B5 1,8 20V Syncro - pali tyle ile wlejesz...
|
|
|
|
|
Kaputzin
Pomógł: 6 razy Wiek: 41 Dołączył: 12 Sty 2009 Posty: 157 Skąd: Kobylanka/UK
|
Wysłany: 17-03-2010, 00:16
|
|
|
Luqas tutaj zrobiłem Ci skany o które prosiłeś. Są w formacie jpg. i jeśli mają być tylko do obejrzenia to powinno Ci to wystarczyć a jakbyś potrzebował coś więcej z tej książki to pisz:)
Pochwal się potem jak poszło z wymianą i jakie koszta, bo nie wiem czy mnie też to nie czeka niebawem
|
_________________ *** Fiat Tempra 1.6 MPI, Benzyna/LPG, '95, 200 000, DGT, zieleń perłowa***
"Gdy opuści mnie granie, miej w opiece mnie Panie" |
|
|
|
|
Luqas
|
Wysłany: 17-03-2010, 16:02
|
|
|
wielkie dzięki za skany.
Za wymianę wezmę sie w sobote. moze nawet zrobię foto story:)
koszt wymiany bedzie przyzwoity ok 120zl za pompe firmy "bugatti"(byly jakies tansze jescze za 113) i nowy pasek ok 18zł wszystko w sklepie Eurofiat w Łodzi. Uszczelke do pompy dostajesz w komplecie.
PS Tipacz niestety u mnie nie ma wspomagania-nie napisalem tego wczesniej a to faktycznie troche zmienia procedurę wymiany. |
|
|
|
|
tipacz
Pomógł: 85 razy Wiek: 38 Dołączył: 07 Cze 2007 Posty: 3093 Skąd: Andrychów/Zagórnik
|
Wysłany: 19-03-2010, 10:56
|
|
|
Cytat: | PS Tipacz niestety u mnie nie ma wspomagania-nie napisalem tego wczesniej a to faktycznie troche zmienia procedurę wymiany. |
Jesli nie masz pompy to tylko to ułatwia sprawe, wtedy wystarczy tylko popuscic mocowania alternatora zeby pasek sciągnąc.
Najgorsza do odkrecenia jest prawa dolna śrubka. Noi oczywiscie koło pasowe bedziesz miał inne bo wspomagania nie masz.
Górna srubke od altka bedziesz widział a dolna to sruba trzymająca rolke.
|
_________________ Tipo 1,4 SX LPG 1994r quartz metalic engine 160A1.046 - odjachało...
|
|
|
|
|
ciechu
Pomógł: 65 razy Wiek: 45 Dołączył: 29 Lis 2007 Posty: 4008 Skąd: Leszno
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 19-03-2010, 11:29
|
|
|
tipacz napisał/a: | Górna srubke od altka bedziesz widział a dolna to sruba trzymająca rolke.
| no i nie ma wielorowkowego paska, tylko klinowy. Więc nie ma też rolki napinającej Przynajmniej w oryginale tak powinno być wg książki... |
_________________ Było:
Tempra "bleu lord" 1.6 86KM z LPG
Tempra "smoczyca" 1.6ie 75KM z LPG
Tipo "el niño" 1.4ie 3D 70KM Pb
Bravo "bravo" 1.6 16V 103KM Pb
Jest:
156 SW 1.9JTD 145KM |
|
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 20-03-2010, 15:28
|
|
|
ciechu, no fakt ale umoczyłem ... |
|
|
|
|
|
Luqas
|
Wysłany: 21-03-2010, 14:17
|
|
|
Pompa zmieniona:) udalo sie bez wiekszych komplikacji.
Nie wiem czemu w takim razie ale mam idnetyczny uklad kol pasowych jak na zdjeciach. tj mam napinacz i pasek wielorowkowy a wspomagania nie mam jak napisalem wczesniej.
faktycznie najwiecej problemow bylo z ta dolna prawa sruba. najlepiej miec klucz 13 lamany albo jakis maly bo dostep jest tam tragiczny.
i trzeba uwazac zeby nie zalac alternatora podczas wymiany pompy bo pomimo spuszczenia plynu tam jescze troche zostało.
pozdrawiam |
|
|
|
|
tipacz
|
Wysłany: 28-03-2010, 08:06
|
|
|
Luqas napisał/a: | najlepiej miec klucz 13 lamany |
dziwne... bo ja tam miałem srubki m6 na kluczyk 10mm... |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|