Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie chce odpalić :( zarówno na gazie jak i na benzynie
Autor Wiadomość
piotras 

Województwo: Dolnośląskie
Wysłany: 27-04-2007, 19:16   Nie chce odpalić :( zarówno na gazie jak i na benzynie

A więc tak, stało się to dwa tygodnie temu. Wieczorem w niedziele jeszcze wszystko było ok (do tej pory nigdy nie mialem problemów z odpalaniem) a w poniedziałek rano samochód już odmówił posłuszeństwa. Śpieszyłem się do pracy więc wsiadłem w busa i pojechałem.

Dopiero dziś przyjechałem i próbowałem zlokalizować usterkę , ale nic z tego :(

Rozrusznik się kręci, ale nic dalej. Sprawdzałem iskrę i jest tak, że jak się kręci to raz na początku przeskoczy a później już nic. Zresetowałem alarm w samochodzie, ale nic nie pomogło. Sprawdziłem też wszystkie bezpieczniki w skrzynce.
Możecie mi coś jeszcze poradzić ?
Help mee !! Długi weekend się zbliża a ja jestem uziemiony :(

Aktualnie jestem w Trzebnicy, jakby ktoś miał namiary na mechanika/elektryka to byłbym bardzo wdzięczny. No chyba, że jest ktoś w klubie z okolic Trzebnicy to byłbym wdzięczny za pomoc, wole zapłacić za naprawę komuś z forum niż mechanikowi ;)
     assistance

rewit 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 28-04-2007, 09:22   

sprawdz palec i kopułkę mialem podobne objawy :?

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 28-04-2007, 10:45   

Piotras sprawdź czujnik położenia wału,bo jeśli chodzi o iskrę to trzeba zacząć właśnie od niego.
     assistance   Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 28-04-2007, 11:07   

a jak nie czujnik (choć przy nim też mogą być tylko 'pierwsze' iskry) to może na cewce coś nie łączy albo nawaliło odcięcie zapłonu od alarmu jak masz i nie daje na cewkę nic...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

piotras 

Wysłany: 28-04-2007, 12:04   

Dzięki za rady.
Próbowałem, ale w końcu akumulator zaczął padać a nie miałem prostownika, więc przestałem sprawdzać, żeby go na dobre nie zabić.
Auto zostało odholowane do elektryka, ale mają taki nawał w pracy, że dostane odpowiedź dopiero w poniedziałek. Opisze później na forum, co to była za usterka.
Mam nadzieje, że mnie nie skroją za bardzo :( bo w tym miesiącu jeszcze przegląd mnie czeka
     assistance

irekub 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 28-04-2007, 18:16   

99% CPW typowe dla niego.
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty

http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg
     Moneta

mig 

Wysłany: 29-04-2007, 12:47   

Dwa dni temu miałem podobny problem i okazało się że to palec ( brak iskry na świecy) po założeniu nowego ( ok. 10 zł ) auto odpaliło.

piotras 

Wysłany: 30-04-2007, 09:53   

irekub napisał/a:
99% CPW typowe dla niego.

zgadles :)

Ile może taki czujnik kosztować ?
Bo za naprawę mi krzyknęli 152 zł.... :(

Muszę mieć jakieś argumenty, zeby z nimi ponegocjować
     assistance

romano 

Wysłany: 30-04-2007, 14:46   

Cytat:
Ile może taki czujnik kosztować ?
Bo za naprawę mi krzyknęli 152 zł.... :(

Muszę mieć jakieś argumenty, zeby z nimi ponegocjować

Normalnie ok 60-70 zł warsztaty mogą mieć taniej.
Jak dla mnie to trochę przegięcie z tymi 152zł, roboty jest na maks 0,5h a jak się dobrze postarać to i w 15min da radę, więcej jak 100zł z robotą bym nie dał. Najlepiej samemu wymienić potrzebne są: mała grzechotka, przedłużka i nasadka 10mm.

Moneta

piotras 

Wysłany: 30-04-2007, 16:21   

gdyby samochód mi się zepsuł w domu, to pewnie sam do tego doszedłbym i naprawił.
Niestety samochód stanął koło mojej dziewczyny pod blokiem, nie miałem żadnych narzędzi
akumulator zaczął padać i już nie chciałem go dobić, bo prostownika też nie miałem

Dzwoniłem do sklepu fiata we Wrocku, to za czujnik powiedzieli mi 95zł. Może jak z nimi pogadam, że dam im jeszcze kilka rzeczy do zrobienia to zejdą z ceną.

[EDIT]
Właśnie odebrałem samochod i taką rozpiskę dostałem:
- znalezienie usterki 50zł
- CPW - 84 zł (Magneti Marelli)
- ?? mycie auta 18zl

Nie mówiłem nic o myciu auta, jak go oddawałem do naprawy, ale niech im tam będzie... W sumie to było już strasznie zabrudzone, stało dwa tygodnie pod drzewkiem i było bardziej białe niż grafitowo-zielone (czy jak się tam nazywa ten mój bliżej nieokreślony kolor samochodu)
     assistance

zajac 

Województwo: Lubelskie
Wysłany: 22-05-2007, 13:54   

witam ja mam problem taki ze niepali mi na benzynie a na gazie bez problemu ; pompa daje paliwo cisnienie jest niewiem moze slabe jeden z mechaników stwierdził ze to komputer mógł sie zepsuć pomóżcie jak ktoś miał taki problem
     Moneta

unknown 

Wysłany: 22-05-2007, 15:52   

a pailwo do samego silnika dochodzi? może np elektrozaworek odcięcia benzyny się przywiesza na przykład... albo coś z zapłonem, ale wtedy prędzej zazwyczaj na gazie to wychodzi...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

zajac 

Wysłany: 24-05-2007, 12:04   

paliwo dochodzi do silnika bo sprawdzałem niemam pojęcia czego tak z dnia na dzień nie pali na paliwie
     Moneta

Qmaty 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 25-05-2007, 20:12   

Jak w moim padł komputer to wtrysk lał paliwa tyle że zalewało silnik i nie palił na benie...ale nie wiem czy to typowe zachowanie dla padniętego komputera.Musiałem potem długo kręcić rozrusznikiem na gazie zanim zapalił... zalany był...Najlepiej to spróbuj przełożyć jakiegoś pewnego kompa na chwile, tak dla sprawdzenia...

zajac 

Wysłany: 28-05-2007, 16:47   

dzięki za info jak zrobie to dam znać co to było pozdrawiam
     Moneta

Odpowiedz do tematu