Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
1.6 dohc
Autor Wiadomość
alien12 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 29-08-2007, 11:26   1.6 dohc

nie wiem czy już zupełnie szukać nie umiem czy ślepy jestem ale. Zassałem z downloadu książkę Fiat Tipo/Tempra WKŁ i nie znalazłem tam opisu do 1.6 dohc :( jedyne 1.6 w niej opisane są jednowałkowe. No a ja przecież widzę że mam dwa wałki pod maską. Jak to jest z tymi silnikami. One są czy ich nie ma (a jak nie ma to co do h...ry moge mieć pod maską)???
     Moneta

schab 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 29-08-2007, 12:32   

Jest takie coś :
     assistance

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 29-08-2007, 12:38   

Taki silniki istnieją ale nie w tej publikacji. Ogólnie książka ta jest raczej mocno przeciętna z dużą ilością błędów.

konikks 

Wysłany: 29-08-2007, 12:59   

WKŁ to zło :lalala:

alien12 

Wysłany: 29-08-2007, 13:09   

To właściwie jaka książka się nadaje żeby pogrzebać coś przy tym autku? Dopadłem właśnie z wydawnictwa "auto" ale to jest dopiero jakieś nieporozumienie (może i jest tam mój silnik ale książka za dużo nie mówi, nie ma nawet tak podstawowych danych jak ilość oleju w skrzyni biegów). Przy poprzednich autkach zawsze korzystałem z WKŁów i były bardzo dobrze opracowane (malczanek i CC)
     Moneta

Tomilee 

Województwo: Opolskie
Wysłany: 29-08-2007, 13:39   

Tutaj publikacja im się nie udała. Ten silnik będzie miał dużo wspólnego z większymi np 1.8 2.0 DOHC, i ze zwykłymi 1,6. Podobno bardzo dobre jednostki (tak kiedyś słyszałem od mechaników - bardzo wytrzymałe). Sądzę, iż może być duży problem z dobra książką do napraw, więcej trzeba będzie samemu wydedukować lub szukać kogoś z podobnym motorem.

konikks 

Wysłany: 29-08-2007, 16:36   

na temat książki WKŁ to nie ma co gadać. tyle że te podstawowe dane są napisane. zdjęcia nie wyraźne, opisy nie dokładne.

schab 

Wysłany: 29-08-2007, 19:59   

Tomilee napisał/a:
Ten silnik będzie miał dużo wspólnego z większymi np 1.8 2.0 DOHC, i ze zwykłymi 1,6. Podobno bardzo dobre jednostki (tak kiedyś słyszałem od mechaników - bardzo wytrzymałe).

O ile faktycznie z silnikami 1,8 i 2,0 ten silnik ma bardzo wiele wspólnego , o tyle z jednowałkowym 1,6 nie ma wspólnego nic !
Jest to ciągle rozwijana wersja silnika 1,6TC , która pojawia się w tylnonapędowych jeszcze Fiatach 124 , 125 ( ale nie w 125p) , 131 i 132 , całej rodzinie Lancii ( też tylnonapędowych ) by później ewoluować do przednionapędowego Ritma 105TC
Identyczny jak w Tipo silnik pojawił się wcześniej w Ritmie 90 s.i.e , oraz równolegle z Tipo - w Lancii Delcie I GT ie , a jego mutacje w -dalej starej-Delcie GT ( na wielopunkcie ) i GT turbo . Równocześnie montowany był , ale z innym osprzętem w Cromie 1,6 .
Co do trwałości - w posiadanym kiedyś przeze mnie Ritmie ( właśnie 90 s.i.e ) silnik doszedł do ~350 000 km bez remontu . Jedyna ingerencja , jakiej wymagał - to wymiana uszczelki pod głowicą ( na własne życzenie - bo go przegrzałem ) przy około 250 tys .
     assistance

alien12 

Wysłany: 29-08-2007, 20:37   

to wygląda na to że mi długo będzie służył o ile sam go nie zajadę, ponieważ rok temu strzelił mu pasek napędu rozrządu i silniczek jest po generalce (cała głowica, wałki, zawory, tłoki, korbowody, wał był nietknięty więc został). Temu żal mi tego autka bo tylko silnik super a reszta szkoda mówić, wystarczy moje posty tutaj przeczytać. Może kupię inne tipo i zrobię przeszczep "serca"? Nie wiem co zrobię ale chciałbym mieć takie tipo w dobrym stanie (po przesiadce z cc jest różnica - głównie na plus ale dwa minus - stan tego egzemplarza i to że mimo wspomagania kierownica chodzi ciężej niż w moim cc bez wspomagania). Dzięki wszystkim za pomoc, lecę wam :piwko:
     Moneta

Odpowiedz do tematu