co po sprzedaŻy??? |
Autor |
Wiadomość |
gawor06
Pomógł: 8 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 517 Skąd: Łód Polesie
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 18-02-2007, 21:19 co po sprzedaŻy???
|
|
|
witam!
mam pytanko poniewaz moje tipo jest rozbite i nie robie bo mi sie nie oplaca to chce je sprzedac... mam juz kupca na nie i moje pytanie brzmi: co posprzedaŻy musze zrobic???
czyli czy musze nie wiem cos zalatwiac typu w wydziale ruchu drogowego czy cos??? |
_________________ FIAT TIPO 1.6 DOHC + LPG
Škoda Favorit 135L 91r igła
|
|
|
|
|
nessuno
Pomógł: 1 raz Wiek: 63 Dołączył: 20 Gru 2005 Posty: 170 Skąd: Warszawa
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 18-02-2007, 22:06
|
|
|
Jedyny obowiązek, jaki na Tobie spoczywa, to powiadomienie o tym fakcie swojego ubezpieczyciela. Nie wiem, jak jest u innych, ja mam OC w Link4 i przy opłacaniu kolejnej składki przysłali mi druczek potwierdzenia faktu sprzedaży, który po wypełnieniu należałoby im odesłać.Wydział komunikacji w tym wypadku wogóle Ciebie nie interesuje, oczywiście do czasu zakupu i rejestracji kolejnego autka, czego szczerze życzę. |
_________________ Tempra 1.6 SXie kat.SW 159A3.046 |
|
|
|
|
ROMI72
Pomógł: 2 razy Wiek: 52 Dołączył: 06 Lis 2006 Posty: 204 Skąd: Gryfice
Województwo: Zachodniopomorskie
|
Wysłany: 18-02-2007, 22:13
|
|
|
nessuno napisał/a: | Wydział komunikacji w tym wypadku wogóle Ciebie nie interesuje, |
????????????????????????????
Sprzedający ma obowiązek w ciągu 30 dni zgłosić we właściwym urzędzie komunikacji zbycie pojazdu przedstawiając umowe kupna sprzedaży oraz zglosić zbycie pojazdu w firmie ubezpieczeniowej!!! |
|
|
|
|
gawor06
Pomógł: 8 razy Wiek: 33 Dołączył: 15 Paź 2006 Posty: 517 Skąd: Łód Polesie
|
Wysłany: 18-02-2007, 22:15
|
|
|
no to w kloncu musze isc do wydzialu komunikacji???czy nie??? |
_________________ FIAT TIPO 1.6 DOHC + LPG
Škoda Favorit 135L 91r igła
|
|
|
|
|
slavol
Pomógł: 7 razy Wiek: 54 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 200 Skąd: Chodzież
Województwo: Wielkopolskie
|
Wysłany: 18-02-2007, 22:48
|
|
|
Głowy Ci nie urwą ale powinieneś iść, a do ubezpieczyciela koniecznie, dla swojego dobra. Chyba że chcesz płacić za nic OC |
_________________ Tipo 1.6 ie DGT 92r. Posadzony i utwardzony ;-) |
|
|
|
|
valdmidi
Pomógł: 2 razy Wiek: 54 Dołączył: 01 Gru 2005 Posty: 64 Skąd: tarnów
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 18-02-2007, 23:02
|
|
|
Musisz iść do wydziału komunikacji z umową sprzedaży, bo firma ubezpieczeniowa może zażądać od ciebie umowy sprzedaży samochodu, potwierdzonej przez wydział komunikacji. |
|
|
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 18-02-2007, 23:15
|
|
|
gawor06 napisał/a: | no to w kloncu musze isc do wydzialu komunikacji???czy nie??? |
Wydział komunikacji przystawia na umowie pieczątke że zgłosileś sprzedaż !! Wiec musisz iśc ja z każdym autem ktore sprzedalem tak robilem |
|
|
|
|
nessuno
|
Wysłany: 19-02-2007, 20:29
|
|
|
ROMI72 napisał/a: | ????????????????????????????
Sprzedający ma obowiązek w ciągu 30 dni zgłosić we właściwym urzędzie komunikacji zbycie pojazdu przedstawiając umowe kupna sprzedaży oraz zglosić zbycie pojazdu w firmie ubezpieczeniowej!!! |
ROMI72, być może wyraziłem się nieprecyzyjnie, wynikło to z faktu, ze nie co dzień sprzedaje się samochód. Jeśli Masz rację, to dzięki za sprostowanie. Nie chciałbym nikogo wprowadzić w błąd.
Pisałem ten post na podstawie swojej, dość ograniczonej wiedzy.Z załącznika, jaki co roku otrzymuję nie ma żadnej wzmianki o konieczności poświadczania, czy to jego, czy też umowy kupna-sprzedaży w wydziale komunikacju. Ale może u innych ubezpieczycieli jest inaczej. |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 19-02-2007, 21:41
|
|
|
nie musisz iśc do wydziału kominikacji,musisz tylko iśc do ubezpieczyciela gdzie opłacałeś OC i przedstawić umowe kupna-sprzedaży,że sprzedałeś autko i tyle... do wydziału kominikacji z Twoimi papierami pójdzie przyszły właściciel. Mówie to z własnego doświadczenia w Krakowie. |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 20-02-2007, 16:06
|
|
|
panowie z wlasnego doswiadczenia wiem - a kilka autek TT przewinelo sie u mnie - ze musisz isc do wydzialu komunikacji aby przybili pieczatke zbycia pojazdu i sciagneli go z ciebie - doslownie. aby potem nie przychodzilo ci oc i mandaty.
tak potwierdzona umowe kserujesz i wysylasz do ubezpieczyciela lub przekazujesz agentowi.
w zaleznosci czy sprzedales auto bez oc przesylasz orginal oc jak wyzej - ubezpieczalnia lub agent, wtedy masz szanse na zwrot paru groszy. jesli sprzedales z oc wtedy tylko informujesz ubezpieczalnie - wysylka umowy ze steplem pijawek(wydzial komunikacji) |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
nessuno
|
Wysłany: 20-02-2007, 18:03
|
|
|
TEMPRAWG napisał/a: | w zaleznosci czy sprzedales auto bez OC |
Że co? To można sprzedać auto bez OC? Chyba Koledze się coś pomyliło, bo o czyms takim, to ja nie słyszałem. Ale co tam, pewnie niedoinformowany jestem. |
|
|
|
|
TEMPRAWG
Pomógł: 17 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lut 2005 Posty: 414 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 20-02-2007, 18:31
|
|
|
dokladnie tak. dlatego auto bez oc jest tansze. to ostatnio popularna praktyka. dlatego zglaszajac do ubezpieczyciela warto miec oswiadczenie ze kupujacy zrzeka sie twojego ubezpieczenia. od tego uzaleznione jest czy ci cos jeszcze zwroca.
szczerze ja tego troche nielapie bo 30 dni to i tak kupujacy moze jezdzic na twoim ubezpieczeniu. ale coz polskie prawo - dziwne prawo.
tak samo jak nie mozesz zostawic sobie autka na czesci tylko musisz albo go sprzedac albo zlomowac aby nie placic oc. paranoja. powinna byc mozliwosc wyboru czy chcesz zostawic sobie rozbitka na graty. |
_________________ BYŁO
TIPO 1.4 GAZNIK 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 91' B/G
TIPO 2.0 GT 90' B/G
TEMPRA SW 1.6 93' B/G
Czesci uzywane do TIPO/TEMPRY
tel.0723-121-618 |
|
|
|
|
ROMI72
|
Wysłany: 20-02-2007, 18:33
|
|
|
ego napisał/a: | nie musisz iśc do wydziału kominikacji,musisz tylko iśc do ubezpieczyciela gdzie opłacałeś OC i przedstawić umowe kupna-sprzedaży,że sprzedałeś autko i tyle... do wydziału kominikacji z Twoimi papierami pójdzie przyszły właściciel. Mówie to z własnego doświadczenia w Krakowie. |
Kolego poczytaj kodeks poźniej dawaj porady!!!
Masz obowiązek zglosić sprzedaż samochodu czyli nazywa sie to wyrejestrowanie pojazdu:):)
** Dodano: 20-02-2007, 18:36 **
TEMPRAWG napisał/a: | dokladnie tak. dlatego auto bez oc jest tansze. to ostatnio popularna praktyka. dlatego zglaszajac do ubezpieczyciela warto miec oswiadczenie ze kupujacy zrzeka sie twojego ubezpieczenia. od tego uzaleznione jest czy ci cos jeszcze zwroca.
szczerze ja tego troche nielapie bo 30 dni to i tak kupujacy moze jezdzic na twoim ubezpieczeniu. ale coz polskie prawo - dziwne prawo.
tak samo jak nie mozesz zostawic sobie autka na czesci tylko musisz albo go sprzedac albo zlomowac aby nie placic oc. paranoja. powinna byc mozliwosc wyboru czy chcesz zostawic sobie rozbitka na graty. |
Masz racje co do OC ale kupujący ma miesiac czasu na określenie sie czy zostawia Twoje OC sobie czy nie. Jeśli Ci napisze oświadczenie że sie zrzeka to super tylko i tak musisz mu dać dokument OC na przejazd chyba że wrzuci auto na lawete!! |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: 20-02-2007, 21:55
|
|
|
ROMI72 napisał/a: | czyli nazywa sie to wyrejestrowanie pojazdu:):) |
Nazywa się to zgłoszenie sprzedaży.
Wyrejestrowanie nazywa się to wtedy, gdy auto faktycznie wyrejestrowujesz z powodu np. odstawienia do stacji demontażu, kradzieży.
TEMPRAWG napisał/a: | tak samo jak nie mozesz zostawic sobie autka na czesci tylko musisz albo go sprzedac albo zlomowac aby nie placic oc. paranoja. powinna byc mozliwosc wyboru czy chcesz zostawic sobie rozbitka na graty. | .
Tak jest w całej Europie.
Pojęcia recyklingu chyba nie muszę tłumaczyć.
Gdyby tak każdy stawiał sobie na podwórku, polu, lesie złoma to "piękny" to byłby kraj
Mało tego, tam są tak rygorystyczne przepisy pod tym względem, że Polakowi, który zachwyca się "Zachodem" szczęka by opadła. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
Tomilee
Pomógł: 5 razy Wiek: 46 Dołączył: 14 Sty 2005 Posty: 598 Skąd: Opole
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 20-02-2007, 22:45
|
|
|
Można nie zgłosić do wydziału komunikacji zbycia pojazdu (na własna odpowiedzialność). W tym urzędzie pojazd dalej będzie widniał na naszym koncie i jak znajdą panowie z policji wrak i zidentyfikują numery naszego (sprzedanego) pojazdu to my zapłacimy za złomowanie - lub za niedopełnienie obowiązku zgłoszenia faktu sprzedaży zawczasu. Można posiadać samochód i nie płacić za OC - po prostu trzeba zrezygnować z OC (u każdego ubezpieczyciela jest taka możliwość i nie trzeba przedkładać kwitów, dla czego tak chcemy zrobić). Jedyne, co nam grozi to kontrola policji (w przypadku rozbitka mało prawdopodobne - bo nie jeździ), procedura taka jest co prawda też nie zgodna z szeroko pojętym "Prawem" - gdyż pojazd musi być ubezpieczony - OC jest obowiązkowe, ci którzy mówią że się tak nie da to niech poczytają statystyki ile ludzi jeździ bez tego świstka. |
_________________ Tipo 1.8 GT
Fiat Ducato 2,5 D - fura z sianem |
|
|
|
|
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 21-02-2007, 10:01
|
|
|
ROMI72 napisał/a: | kolego poczytaj kodeks poźniej dawaj porady!!! |
widzisz kolega tak się składa,że to Ty powinieneś czytać dokładniej co napisałem,a napisałem,że ja nie zgłaszałem nic w wydziale komunikacji,tylko tam gdzie opłacałem OC,rozumiesz juz? bo jaśniej i prościej już nie potrafię |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
|