Woda :( |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 24-02-2006, 00:40 Woda :(
|
|
|
Czy u was też wykladzina po stronie kierowcy ma tyle wody?
Dzisiaj jak wyciągnąłem wycieraczke i zobaczyłem tyle wody to w pierwszej chwili pomyślałem że walnął mi zawór nagrzewnicy i puszcza na wycieraczkę, bo płynu rzeczywiście mi dość sporo ubywa.
Ale dalej przy pedałach jest sucho więc to chyba nie zawór.
Jak walnie zawór to raczej wywala cały płyn od razu, tak miał bynajmniej Mupik z tego co opisywał.
Najgorsze że od tej wilgoci ta wykładzina śmierdzi
Fakt, że nie śmierdzi jak się wsiada do auta czy ewidentnie w aucie ale wyciągając wycieraczkę czuć. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
tnnn
|
Wysłany: 24-02-2006, 00:53
|
|
|
Taa, u mnie tez tak jest
Dzisiaj rano zamarzla to odlupalem wiekszosc i wysypalem z auta
Ale u mnie to raczej wina wycieraczki bez 'zawiniec' na brzegach - sniegu i lodu duzo sie zebralo, roztopilo i tyle... |
_________________ ... |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 24-02-2006, 08:17 Re: Woda :(
|
|
|
Emf napisał/a: | Czy u was też wykladzina po stronie kierowcy ma tyle wody?
|
Niestety zbiera się tam masa wody. Ja mam gumowy dywanik z wysokim brzegiem, a i tak wykładzina jest mokra. Dobrze wrzucić pod dywanik trochę starych gazet (może być Wyborcza ), żeby wciągały wilgoć. |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 24-02-2006, 08:40
|
|
|
Marcin - tipoklub.tk napisał/a: | dywanik trochę starych gazet (może być Wyborcza ), |
Dokładnie, ja tak co zimę robię U mnie też woda się tam zbiera.
Na pocieszenie, wykladzina w T/T pod spodem jest z gumy i ta woda co sie zbiera pod wycieraczka nie przenika wewnatrz. Wiec gazety stare wystarcza.
Zostaw na noc i przycisnij wycieraczka. Po nocy wymien i wloz nowa partie |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
MupiK
Pomógł: 15 razy Wiek: 40 Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1350 Skąd: Zabrze
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 24-02-2006, 10:51
|
|
|
:-)
Hihi a ja mlsalem ze tylko ja woze gazety pod wycieraczka ;-)
Ja robie tez inaczje jak jade w dluzsza trase to wogole wywalam dywanik i ogrzewanie na nozki wyparuje i przesuszy zawsze troche to ustrojstwo.
Gorzej ze moja wykladzina ma dziury boje sie ze woda moze sie dostawac ponizej wykladizny a to bardoz niedobrze :(:( w wakacje obowiazkowo bede musial wyciagnac i zobaczyc co sie tma dizeje |
_________________ www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać. |
|
|
|
|
gringo105
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 24-02-2006, 11:13
|
|
|
Popieram "Wyborcza" oprócz kilku stron do przeczytania świetnie nadaje się do osuszania podłogi w samochodzie. |
_________________ -SREBRNA STRZAŁA-1,6S`95 LPG- sprzedana
VECTRA KOMBI 1,6 16V `97 LPG sprzedana
teraz VW Passat kombi 1.8 00 LPG |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 24-02-2006, 13:30
|
|
|
I warto jeszcze autko w słoneczku ustawić, niech się suszy |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
apacz76
Wiek: 48 Dołączył: 29 Mar 2005 Posty: 144 Skąd: Mińsk Mazowiecki
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 24-02-2006, 16:02
|
|
|
sokladnie gazetka piwo i heja |
_________________ Bo jeździc to trzeba umieć
Fiat tempra1.6 ie lpg |
|
|
|
|
Piterro
Pomógł: 2 razy Wiek: 46 Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 181 Skąd: Scunthorpe - UK
Województwo: Other
|
Wysłany: 24-02-2006, 19:23
|
|
|
Ale z poważnym suszeniem trzeba poczekać na cieplejsze dni. Wtedy wrzwi otworzyć i żeby jakiś wiaterek przedmuchał.
Ja stosuję szmaty akurat. Mimo gumowych dywaników w wyskokimi brzegami, ale też się wylewa na wykładzinę.
A fe.... |
_________________ In UK at this moment - workin'
Fiat Tipo 1.4 S 1995r., LPG - Forever |
|
|
|
|
Zbyniu
Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 294 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 25-02-2006, 03:11
|
|
|
A ja właśnie z tego powodu zrezygnowałem z używania gumowych dywaników z wysokimi brzegami - zimą zbiera się tam więcej wody niż paruje i w końcu na zakrętach się wylewa, wchodzi pod gumę i tam już nie wysycha. Gazety na to nie pomogą - jeszcze lepiej trzymają wilgoć. Dlatego przerzuciłem się na dywanik z takiej gumowanej plecionej tkaniny - coś w rodzaju grubego obszytego dywanu, bez wywiniętych brzegów. Niewielkie ilości wody w to wsiąkają ale przez to nie przesiąkają a większe jak nawet przesiąkną albo pójdą bokiem to jednak jakoś wysychają spod spodu b to nie jest całkiem nieprzpeuszczalne.
No chyba, że jest naprawdę mokro i śnieżno - wtedy po przejściu najgorszego na parę dni zdejmuję ten dywanik żeby on i oryginalna wykładzina wyschła a osuszanie wspomagam mopem :-)
Problem tylko taki że jak to nasiąknie wodą i zamarznie to się robi niezła skorupa ;-)
Pozdr,
Zbyszek |
_________________ Zbyszek - Przyjaciel TTT
Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.) |
|
|
|
|
irekub
Wiek: 54 Dołączył: 04 Sty 2006 Posty: 239 Skąd: Brzeźnica
|
Wysłany: 27-02-2006, 09:15
|
|
|
A ja wytrzepuję buciory przed włożeniem ich do środka |
_________________ Irek
Tempra1 1,6+LPG 95r 287000km
Tempra2 1,6+LPG 95r 149000km
Stosując znaki interpunkcyjne i zasady ortografii wyrażasz szacunek dla czytających Twoje posty
http://www.tempra.org/images/userbar/tttblue.jpg |
|
|
|
|
Raku
Pomógł: 18 razy Wiek: 40 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 2622 Skąd: \/\/ \/\/ /\
|
|
|
|
|
Zbyniu
Pomógł: 1 raz Wiek: 51 Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 294 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 27-02-2006, 16:12
|
|
|
No ja też ale... zawsze coś zostanie na butach, topi się, spływa i jest po jakimś czasie problem :-/
Pozdr,
Zbyszek |
_________________ Zbyszek - Przyjaciel TTT
Jest Honda Accord 2.0i ES 1997 (162 tys.)
Był FIAT TEMPRA 1.6 i.e S 1995 (sprzedany przy 149 tys.) |
|
|
|
|
bloku
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 27-02-2006, 17:27
|
|
|
mam dla was rade. Kazde auto posiada tzw ciagi wentylacyjne. trzeba podniesc autko i w czterech lub szesciu miejscach (jeszcze nei wiem jak jest w TT) sa koreczki...Służą do wentylacji o osuszania podwozia. We Fiatach bywa czesto że sa zapchane. Miałem tak w Fiacie CC i przez pieć lat uzytkowania co roku musiałem przetykac te kanały i wtedy podłoga już nei była mokra. także myśle że to nam wszystkim pomoze. |
_________________ /F/I/A/T/ Tipo 1.4 S 1992r.(159A2) 78 KM
LPG Lovato,
Audio: JVC MP3, 2x250W SONY, 2x120 Hertz,
Citroen Saxo VAN(!) - służbowy... |
|
|
|
|
robertmjr
witamy nowego
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 01-03-2006, 07:26
|
|
|
W mojej Temperówce jest suchutko mam dywanik z materiału i niezauwazyłem aby zbierała sie wilgoc dywaniki sa suche |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 04-03-2006, 00:28
|
|
|
to niestety norma, nawet otrzepując buciki przy każdym wsiadaniu naniesie się dość że bna dywaniku / gumie się jeziorko robi...jedynie jak zamarznie to odłupać na pole można
a pod gumowym też nieciekawie , warto wytrzeć co jakiś czas. Gazety pomogą ale na krótko albo często zmieniać. |
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 05-03-2006, 18:29
|
|
|
wg mnie to jest ogolni ewada konstrukcyjna podłogi ze sie woda zbiera. patrzac sie od spodu pod samochodem widac ze są takie dziurki wygiete dodołu. największym problmem to to ze są zatykane piachem praprochami itp. ale gorszym problemem jst to ze one są tak wygite ze zbierają wodę zzewnątrz zamiast ją odprowadzać. dobry sposobem to uszczlnic całą podłogę os spodu wyjąć tapicerkę podłogi i wysuszyć ją i podłogę bo tam pierw woda się zbiera a potem pleśń się robi |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
wglogowski
|
Wysłany: 08-03-2006, 08:00
|
|
|
Miałem to samo. Kałuża wody pod gumową wycieraczką. Cłkowicie wyrzuciłem wycieraczkę dobrze otrzepuję buty i jest teraz sucho nie ma gumy na dywanie to dywanik wysycha. |
_________________ KLIK
|
|
|
|
|
elvis-78
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 11-03-2006, 22:30
|
|
|
Ja jak miałem wode to żeby osuszyć wykładzine , kładłem pod gumową wycieraczke normalnego pampersa.Lepiej wchłania wodę , niż "Wyborcza" i nie utzrymuje tak wilgoci jak gazeta.Dobrym podobno sposobem choć sam go nie próbowałem jest wysypanie podłogi jakimś żwirkiem dla kotów, który jest w kuwecie.Podobno tez dobrze zbiera wilgoć.Tylko jest tego jeden feler póżniej jest duuuuuzo sprzątania po takim piachu.Tak wię ja polecam pampersy |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
|
Wysłany: 11-03-2006, 22:40
|
|
|
elvis-78 napisał/a: | Ja jak miałem wode to żeby osuszyć wykładzine , kładłem pod gumową wycieraczke normalnego pampersa. |
Ale pampersy są drogie |
Marcin
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 12-03-2006, 13:14
|
|
|
to moża nieorginalnego pampersa a potem wirować w pralce
albo poczekać, w końcu woda znajdzie sobie ujście...
u kumpla z czasem w autku znalazła sobie ujście... no i jezdnię moża było oglądać przez podłogę... |
|
|
bornek
Pomógł: 1 raz Wiek: 39 Dołączył: 02 Wrz 2005 Posty: 110 Skąd: Gorzów Wielkopolski
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 12-03-2006, 14:01
|
|
|
irekub napisał/a: | A ja wytrzepuję buciory przed włożeniem ich do środka |
ja robie dokładnie to samo i ja wody w autku nie mam :dance: :dance: :dance: |
_________________ Fiat Tipo 1994 r. 1,4 benzyna + LPG , kolorek bordo
Opel Kadet 1990 r. 1,7 diesel, niebieski
Nissan Primera 1994 r. 2,0 1.6V benzyna+LPG
|
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 12-03-2006, 14:18
|
|
|
ja buciory zawsze wytrzepuję też, ale bywają takie dni tej !@%#$^#$ zimy że i to nie pomaga i woda jakaś się zbierze... rzeczywiście tylko coś podkładać pod dywanik/wycieraczkę i zmieniać co jakiś czas... |
|
|
rob
Pomógł: 5 razy Wiek: 53 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 487 Skąd: Zielona Góra
Województwo: Lubuskie
|
Wysłany: 15-03-2006, 12:56 Re: Woda :(
|
|
|
Emf napisał/a: | Czy u was też wykladzina po stronie kierowcy ma tyle wody?
Dzisiaj jak wyciągnąłem wycieraczke i zobaczyłem tyle wody to w pierwszej chwili pomyślałem że walnął mi zawór nagrzewnicy i puszcza na wycieraczkę, bo płynu rzeczywiście mi dość sporo ubywa.
Ale dalej przy pedałach jest sucho więc to chyba nie zawór.
Jak walnie zawór to raczej wywala cały płyn od razu, tak miał bynajmniej Mupik z tego co opisywał.
Najgorsze że od tej wilgoci ta wykładzina śmierdzi
Fakt, że nie śmierdzi jak się wsiada do auta czy ewidentnie w aucie ale wyciągając wycieraczkę czuć. | mam podobny problem z nadmiarem wody tylko u mnie to bardziej poważne mam szyber dach tam się zbiera woda są gumowe odpływy w przednich słupkachi prowadzą gdzieś w nadkola, ale jakiś palant tam kombinował i końcówki tych węży zaślepił śrubami, jak wczoraj byłem na myjce to miałem nawet siedzenia mokre,a woda lała się ciurkiem powszystkich przewodach ioczywiście alarm padł pozdrawiam |
_________________ Fiat Ducato 2.3 JTD
Mazda MX3 1.6 16v |
|
|
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 15-03-2006, 15:15
|
|
|
No w moim jak na razie super-wody nie ma.A z szyberdachem miałem podobny problem zaraz po kupnie.Pomogła sprężarka 10 atm. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
|