Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
SEAT Cordoba vs Fiat Tempra
Autor Wiadomość
Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 19-06-2005, 09:23   

Wlasnie czegos mi w wygladzie Radzia brakowalo, a dopiero po faceliftingu zdjecia przez Miszka, wiem czego :lol: :lol: :lol:

Patrzac na slubowa "Cordobke" Radke tak sie zastanawialem, czy nie ciezko mu sie przesiada z auta nowoczesniejszego na jakby nie bylo starsza technologicznie Temperke.

assistance   Moneta

Pele_Tipo 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 19-06-2005, 09:32   

cordoba przy podobnych gabarytach zewnetrznych ma o wiele mniej miejsca w srodku
ma chyba mniejszy bagaznik

i na pewno sporo mniejszy rozstaw osi przez co pewnie gorzej sie prowadzi

jesli dobrze mowie to Radke moglbys sie wypowiedziec co i jak chociaz w tych paru kwestiach

ja mialem podobne porownanie do starej cordoby oraz astry I....
z zewnatrz oba sa wieksze a w srodku wieksze jest Tipo, i sie o wiele lepiej prowadzi

Radke 

Wysłany: 19-06-2005, 09:33   

Emf napisał/a:
Patrzac na "Cordobke" Radke tak sie zastanawialem, czy nie ciezko mu sie przesiada z auta nowoczesniejszego na jakby nie bylo starsza technologicznie Temperke.

Wcale nie aż tak ciężko, Tempra jest większa i w środku i z zewnątrz oraz bardziej kanciasta co mi odpowiada. Silnikowo jest jednak spora różnica bo Cordoba to diesel.

Generalnie, mimo iż Temprą zazwyczaj jeździ moja żonka to ja staram się przynajmniej raz na kilka dni "odmulić" ten samochód, co sprawia mi olbrzymią frajdę :)

Tak na marginesie - Cordoba trafiła teraz na kilka dni do serwisu i teraz poruszam się zastępczą Ibizą 1.6 (benzyna) z automatem. Fajna zabawka ... :D

[ Dodano: Nie 19 Cze, 2005 10:36 ]
Pele_Tipo, wyprzedziłeś mnie o 1 minutę z postem.
Co byś chciał wiedzieć?

Moja Tempra to już historia. Obecnie jest:

* Opel Astra Caravan 1.7DTL
* Citroen C4 Grand Picasso aut
* Fiat Uno 1.4 VAN
* Polonez Truck Plus 1.9d

zapraszam na: www.trade-r.pl
     assistance   Moneta

Pele_Tipo 

Wysłany: 19-06-2005, 09:40   

to ze Tempra jest wieksza w srodku juz powiedziales

pozostaje pytanie czy nowa Cordoba tez gorzej sie prowadzi od Tempry tak jak starsza

to obok walorow wnetrza chyba najwazniejsza kwestia w przypadku dwoch podobnych wielkoscia aut

Emf 

Województwo: Łódzkie
Wysłany: 19-06-2005, 09:41   

Radke napisał/a:
Generalnie, mimo iż Temprą zazwyczaj jeździ moja żonka to ja staram się przynajmniej raz na kilka dni "odmulić" ten samochód,

:lol: :lol: :lol:

To ze Tempra jest wieksza to fakt bo ja mialem okazje jezdzic sluzbowa Tempra i Meganem.
Tempra byla wieksza ale Megan mial pelen wypas, nowoczesna deske no i niezlego "buta" :D
110 konikow to przyjemnosc, a ze ja nie musialem placic za paliwo, komfort byl dodatkowy.
Przy 180 jak wlaczylem komputer to pokazywal spalanie w granicach 16 litrow wiec nie za bardzo by mi sie to podobalo gdyby ta benzynka byla "moja" :lol:

assistance   Moneta

Radke 

Wysłany: 19-06-2005, 09:59   

Pele_Tipo napisał/a:
to ze Tempra jest wieksza w srodku juz powiedziales
pozostaje pytanie czy nowa Cordoba tez gorzej sie prowadzi od Tempry tak jak starsza
to obok walorow wnetrza chyba najwazniejsza kwestia w przypadku dwoch podobnych wielkoscia aut

Cóż, Temprę - jeśli chodzi o ilość miejsca - raczej bym porównywał do Toledo ale nie tego najnowszego. Cordoba jest wąska co wewnątrz niestety się odczuwa.

W kwestii prowadzenia: w Cordobie dużo lżej pracuje wspomaganie, twardsze jest zawieszenie - o bardziej sportowej charakterystyce, hamulce są niezłe ale ABS jest zbyt czuły i często "trochę wariuje" (można się przyzwyczaić). Nie porównuję tu silników bo diesel, którym zazwyczaj jeżdżę ma zupełnie inne parametry i charakterystyki ale np: Cordoba z silnikiem benzynowym 1.6 (100KM) jest słabsza od mojej Tempry (takie odczuwałem wrażenie porównując oba te auta).

Poza tym Cordoba jako nowszy i bardziej zaawansowany technicznie samochód posiada wiele rozwiązań, które uprzyjemniają jazdę - w Temprach tego brakuje ale nie ma się czemu dziwić - to trochę starsza konstrukcja...

[ Dodano: Nie 19 Cze, 2005 11:34 ]
Wnętrze Cordoby i Tempry... tak dla porównania.

* Fiat Uno 1.4 VAN

assistance   Moneta

Radzio_wawa 

Wysłany: 19-06-2005, 13:21   

W/g mnie dyskusja jest raczej bezprzedmiotowa. Gruntowne porównywanie samochodów z dwóch różnych epok, to absurd. Wiadomo, że w starej temprze wszystko skrzypi, trzeszczy, a i rozwiązania techniczne są nieco w tyle. Porównać można jedynie ilość miejsca wewnątrz i linię nadwozia, ale nic więcej. [-(

Sklep Czarodziejski... http://www.fraida.pl
     Moneta

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 19-06-2005, 14:33   

W Temprze brakuje w środku tylko prostokątnej kierownicy.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 19-06-2005, 16:30   

A dla tych ktorzy chca zobaczyc prawdziwe oblicze Radzia -> http://forum.tempra.org/v...p?p=17211#17211

Co do mnie, to stara cordoba czy ibiza nie grzeszyly wygladem, ale te nowe seaty wygladaja jak by jakis pijany artysta je zrobil. ZERO gustu i jakies te linie autka fuj...

Pele_Tipo 

Wysłany: 19-06-2005, 16:47   

dobra to teraz porownanie tego co mozna latwo porownac w czym nowa technologia lezy i kwiczy

1. Cordoba 2.Tempra

podobienstwa :

szerokosc 170cm 170cm
wysokosc 144cm 144cm

roznice:

dlugosc 428cm 435cm
rozstaw osi 246cm 254cm
poj. bagaznika 485l 5**l
masa 1.9TD 1232kg 1170kg
masa 1.6 1150kg 1080kg

Radke 

Wysłany: 19-06-2005, 17:05   

A tak bardziej "precyzyjniej" :P :

* Fiat Uno 1.4 VAN

assistance   Moneta

temprak
[Usunięty]

Wysłany: 20-06-2005, 15:05   

Panowie jak wogole mozna porownywac obydwa samochody. Przepasc technologiczna jest ogromna. Zgadzam sie z kolega Radzio_wawa iz mozna jedynie dyskutowac na temat wymiarow auta. Jak tak dalej pojdzie na forum beda porownywane Fiat Tempra i Porsche Carrera. Oczywiscie z przewaga glosow na Tempre:)

Wracajac do tematow kobiet. Widze ze niektorych to mocno ruszylo. Zle mnie zrozumieliscie. Tempra to stary jak swiat samochod i tylko ladna (czyt. ladna) kobieta moze spowodowac ze auto sie troche odmlodzi o kilka lat. Na wszelakiego rodzaju wystawach samochodowych obok kazdego samochodu stoja sliczne, zgrabne kobiety. Moze cos takiego zainicjowac na spocie???
Zrobic mala sesje zdjeciowa z modelkami. Oczywiscie profesjonalnym aparatem. Mam przyjemnosc ze moj brat pracuje w agencji modelek i mysle ze moglby to zalatwic.
Oczywiscie zdjatka z modelkami i Temprami bylyby wizytowka klubu.

Radke 

Wysłany: 20-06-2005, 15:31   

Nie zgadzam się z przedmówcą :) w całej rozciągłości.
Auta, które dzieli 10 lat też można porównywać.
I informuję, że Temprą jeździ mi się wygodniej niż Cordobą, która jest nowsza, droższa, bardziej zaawansowana technicznie itd.

Poza tym nie uważam Tempry za samochód "stary jak świat". Moje auto ma 11 lat i jest w bardzo dobrej kondycji. A najważniejsze jest to, że dalej mi się podoba. Górę biorą emocje nad rozsądkiem bo myśląc rozsądnie powinienem już dawno to auto sprzedać. Mam gdzieś, że zainwestowałem w nie już więcej niż jest wart. To się chyba nazywa fanatyzm... [-o<

A co do kobiet to jestem zdania, że tak jak żadna kobieta (modelka?) nie "odmłodzi" żadnego auta tak i żadne auto nie spowoduje, że kobieta będzie bardziej urodziwa.

Tak na marginesie dodam, że mam żonę i nie wolno mi ( :lol: ) oglądać się za modelkami...

* Fiat Uno 1.4 VAN

assistance   Moneta

temprak
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2005, 11:55   

Witajcie!!
To jak, przyprowadzic fajne niunie na najblizszy spocik ???
czy obawiacie sie ze Was za bardzo poniesie :roll:
czekam na opinie w tym temacie.

miszko 

Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Wysłany: 21-06-2005, 12:16   

Temprak skoro tak pragniesz kobiet, to sam przyprowadz na spot jakies. Chetnie je obejzymy. Dlaczego ktos ma odwalac za Ciebie ta robote, skoro moze ty masz cos do zaoferowania?

T/T maja juz swoje lata, ale to nie oznacza ze musimy przywozic ze soba "blondyny" zeby "przyozdobic" auto. Chyba cel spotkan i zltow jest inny. Nie uwazasz?

Nie wszczynaj "takich tematow" bo one sa raczej bez sensu. Juz widzisz ze Jarek Ci wystawil upomnienie. I po co to ?

Jacacenty 

Województwo: Lubuskie
Wysłany: 21-06-2005, 17:06   

temprak napisał/a:

A masz z nimi zawodowo do czynienia?

Pele_Tipo 

Wysłany: 21-06-2005, 20:19   

Jacacenty napisał/a:
temprak napisał/a:

A masz z nimi zawodowo do czynienia?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jacacenty rzadzisz

temprak jak chcesz sie pobawic w lans bauns i orzeszki to wpadnij dzis na spalarnie swoja tempra czy tipo albo poczekaj do czwartku 8)
wtedy kazdy sie "lansuje" :lol: :lol: :lol: i kobitek ladnych sporo, wierz mi na slowo

Odpowiedz do tematu