|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
"SZURA" mi coś w przednim lewym kole?? |
Autor |
Wiadomość |
karolborys
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 22-09-2011, 10:59 "SZURA" mi coś w przednim lewym kole??
|
|
|
tak jak w temacie Panowie na poczatku czasami piszczało koło... a teraz co jakis czas strasznie szura chodzby jakies kulki tam latały?? czy to łożysko sie rozpruło? |
_________________ VATOS LOCOS ! |
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 22-09-2011, 11:18
|
|
|
karolborys, ściągnij to koło i spróbuj obrócić parę razy tarczą w w obydwu kierunkach jeśli posypało się łożysko powinieneś to wyczuć pod ręką (wrzuć oczywiscie na luz, mechanizm różnicowy powinien dać ci obrócić tarczą). Może to coś w skrzyni grzechocze w końcu jest bardzo blisko lewego koła. Jak masz dwie kobyłki i klocki pod koła to możesz sobie podnieść przód odpalić i wrzucić np. jedynkę posłuchać skąd dokładniej pochodzi dźwięk. Jak jesteś pewien że to koła to sprawdź czy nie szurają ci okładziny hamulcowe. Czy siedzą ciasno czy luźno. Klocki powinny siedzieć w miarę ciasno ale mieć możliwość ruchu. Ja raz w roku czyściłem prowadnice w jarzmie na klocki i smarowałem delikatnie grafitowym żeby klocek się nie blokował i ładnie odbijał. Sprawdź czy nie podwinęła się osłona wahacza, większość T/T ma już dawno zgniłe te osłony, ja jak wymieniałem a nowe to zasadniczo ze starych została tylko kupka rdzy |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
|
karolborys
|
Wysłany: 22-09-2011, 11:19
|
|
|
ok dzisiaj dokladnie zobacze skad dochodzi dzwiek ale na 90% przednie lewe koło ;/ |
|
|
|
|
Kajlon
Pomógł: 39 razy Wiek: 39 Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 1421 Skąd: Trzebinia
|
Wysłany: 22-09-2011, 11:46
|
|
|
Słychać to "szuranie" cały czas ? czy np. przy jeździe na wprost a może przy skręcie w którąś stronę ? Przy hamowaniu też słychać szuranie ? |
_________________ Tempra 1.6 gaźnik + LPG
Tipo 1.4 ie mono RIP
Tipo 1.6 ie - swap na 2.0 8v - swap na 1.6 Hf Turbo
Lancia Lybra 2.4 jtd
Fiat Marea 1.9 jtd |
|
|
|
|
karolborys
|
Wysłany: 22-09-2011, 12:18
|
|
|
Kajlon, to"szuranie" słychac wlasnie czasami jak sie jedzie na prosto czasami jak sie skreca... a przy hamowaniu ustaje... wiec chyba klocki ?? wnioskujac oczywiscie he |
|
|
|
|
KrzychuB
Pomógł: 45 razy Wiek: 40 Dołączył: 11 Cze 2009 Posty: 3983 Skąd: Nowy Sącz
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 22-09-2011, 12:29
|
|
|
karolborys napisał/a: | wiec chyba klocki ?? wnioskujac oczywiscie he |
na bank, mam to samo i zapewne tarcze też już będą zle |
_________________ Mój Scenic https://www.facebook.com/RenaultScenicKrzychuB/
|
|
|
|
|
JAM_BELFEGOR
Pomógł: 111 razy Wiek: 42 Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 3717 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-09-2011, 12:38
|
|
|
karolborys, Gdyby to były klocki to sprawdź czy ci odbijają tak jak pisałem wcześniej, jak nie to bierzesz pilnik i wyrównujesz prowadnice w jarzmie i troszkę smaru (grafitowy albo miedziany) uważając żeby nie zabrudzić ani klocka ani tarczy. Nie miałem tego problemu gdy odnowiłem zaciski i jarzmo i pomalowałem farbą wtedy przestało kodować w tym miejscu i klocek ładnie poruszał się do przodu tyłu.
P.S: teraz akurat grzebie przy przednich zaciskach w lancii i jest tyle rdzy że klocek musiałem wybijać dużym młotkiem tak się zablokował. Zresztą skuteczność pracy widać po tarczach cała zryta, z tyłu klocki w ogóle praktycznie nie hamowały bo tarcza skorodowana na wskroś.
Tu się porusza klocek
Bardzo często ignorowany temat a mający jednak spore znaczenie na zużycie klocka i komfortu jazdy |
_________________ FIAT TIPO 1.4 - (78HP) Typ : 159A2.000 (P/LPG) SPRZEDANY
RENAULT MEGANE III - 1.6 16V (110HP) - K4M 858
LANCIA DELTA II - 2.0 16V (139HP) - 836A3.000 |
|
|
|
|
karolborys
|
Wysłany: 23-09-2011, 20:56
|
|
|
Chlopaki po problemie... Klocki były 95% wytarte ... założone są nowiutkie (dzisiaj) i wszystko pięknie chodzi !! pozdrawiam !! i zapraszam do kupna mojego Tipa ))) |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|