Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tipo po umyciu silnika osłabło
Autor Wiadomość
Carol 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 17-05-2007, 12:28   Tipo po umyciu silnika osłabło

Wiec było tak umyłem silnik jak zwykle. Czyli pozakrywałem cewkę, kopułkę, moduł, moduł od gazu i parownik. Umyłem go wężem. I nie wiem co jest oczywiście po pierwszym odpaleniu chodził na 2 tłoki więc wysuszyłem kopułkę i przewody. No i jakos poszedł. Teraz od 3 dni jest jakoś znacznie słabszy niz przedtem i chodzi nie równo tzn. jakby iskra gdzies uciekała. Świece też przeczyściłem. Nie wiem co jest. :sciana: :sciana: :sciana:
Na gazie chodzi jeszcze gorzej.
Tipo 1.4 i.e. S '93
     Moneta

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 17-05-2007, 14:45   

na gazie czasem bardziej wychodzą problemy z zapłonem... widocznie wypłukałeś gdzieś dobry styk ;D może np masz spadek w instalacji (nie świeci co nieco słabiej niż zwykle) bo masy źle przewodzą, albo klemy na akumulatorze a może jednak coś z kopułką... gdzieś straty lub prędzej przebicia w zapłonie musisz mieć, co któryś zapłon Ci 'wypada' i jest słabszy... może trzeba pogrzebać w kopułce? ładne masz iskry na świecach jak wykręcisz świece ale podłączone zostaną?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Carol 

Wysłany: 17-05-2007, 15:28   

Wykręciłem jedną swiece i odpaliłem go na 3 gary ta iskra zaciekawa to nie jest i lata po elektrodzie na swiecy nie trzyma sie w jednym miejscu. Przyznam się że przewody WN to jeszcze oryginały, mam go 8 lat i ich nie wymieniałem kopułke i palec wymieniałem z 7 lat temu. Świece z rok temu. To może już przyszedł czas je wymienić ;D

polansky 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 17-05-2007, 15:39   

Ja bym na początek obstawiał kable, kopułka, świece. Zależy w jakim stanie masz to wszystko. Jeśli mają już trochę to bym zmienił.
Ja przerabiałem to na jesieni jak zaczęło lać codziennie, to odpalał na 3 potem po jakimś czasie przepalał. Na początek wymiana kabli, trochę się poprawiło, ale za parę dni znów chodzi na 3 więc jadę z nadzieją, że zaraz przepali i przejechałem tak z 7km :sciana: po czym wkurzony, bo ciemno i jeszcze lało jak z cebra, otwieram machę i sprawdzam okolicę kopułki, jak mnie popieściło tak zgasiłem go, wziąłem szmatę i wytarłem osłonę i spryskałem silikonem w sprayu. Na następny dzień do sklepu po kopułkę, wymieniłem i okazało się, że stara miała pęknięcie. Od tej pory pali jak należy, ale idąc za ciosem jeszcze od razu mu wymieniłem świece.
Carol napisał/a:
Wiec było tak umyłem silnik jak zwykle.

Dlatego nie jestem za myciem silnika, bo potem są różne jaja :D
Zresztą silnik ma być brudny, bo jak to by wyglądało, że naprawiasz auto a masz czyste ręce haha :?:

Fiesta 1.25 ZETEC-S Fun '98 ;>
     Moneta

Carol 

Wysłany: 17-05-2007, 15:42   

Jakiej firmy przewody kupiłeś ja sie zastanawiam nad Magneti Marelli i ewentualnie ile za MM sobie zarzyczą bo jak czytam forum to wiele osób przejechało się na JANMORACH. :D

polansky 

Wysłany: 17-05-2007, 15:45   

Właśnie nie pamiętam jaka to byla firma :roll: Nie wiem, czy nie przypadkiem właśnie JANMORY, ale zaraz jadę autem to sprawdzę :D Pamiętam tylko że płaciłem za nie 54zł w Euro Moto Fan, ale Magneti Marelli napewno będą dobre :)

Moneta

Carol 

Wysłany: 17-05-2007, 15:48   

Dzięki jutro zakupie przewody :D i zobacze czy będzie lepiej no na pewno mu nie zaszkodzi :lalala:

gulczas 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 17-05-2007, 16:55   

Ja ze swojej strony polecam Sentechy oczywiście MM tez, do tego NGK

assistance   Moneta

Carol 

Wysłany: 17-05-2007, 18:21   

Przypadkiem nie znacie dobrych sklepów z częściami do Tipo w necie??????

polansky 

Wysłany: 17-05-2007, 19:05   

Hmm patrzyłem na pudełko, pisze na nim że made in Italy :D Lookam pod maskę a tam na przewodach JANMOR made in USA tripple silicone 300 stopni :eee:
Myślę, że Magneti będą dobre, bo to porządna firma zresztą większość fabrycznych podzespołów to właśnie Magneti. NGK i Bosh też są chyba godne polecenia.
Co do sklepów w necie to nie znam. Ja ponieważ mam w mieście parę sklepów z częściami to nie chce mi się czekać na przesyłkę, bo tak mam od ręki i w razie pomyłki mogę wymienić :D

Moneta

Carol 

Wysłany: 18-05-2007, 16:47   

Wymieniłem przewody z początku nie zabardzo zapalił prawie jak na starych. Jak przejechałem ze 3 km to jakoś się ustawił i ładnie chodził, siły nabrał i w ogóle. Zapalał na dotyk, gdy ostygł odpaliłem go i to samo jak na tych starych przewodach nie wiem już co jest. :sciana: :sciana: :sciana:

polansky 

Wysłany: 18-05-2007, 18:35   

Jak na ciepłym jest OK, a na zimnym kuleje to w takim razie będzie to chyba raczej coś z wtryskiem lub jego osprzętem (sonda lambda, komputer), ale nie bardzo się w tym orientuję więc nie gwarantuję, że dobrze mówię :?

Moneta

Carol 

Wysłany: 18-05-2007, 20:23   

Na benzynie jeszcze ujdzie ale na gazie odpale silnik 5 sekund i jak by gaz mu odcinało. Obroty spadają i gaśnie. Jak na benzynie go przegonie ti później ujdzie jakoś. Już sam nie wiem pojade do jakiś speców od gazu.

** Dodano: 28-05-2007, 20:13 **
No Panowie w końcu uleczyłem autko:D:D:D Wymieniłem CPW i jak ręką odjął. Zero problemów z odpalaniem, przerywaniem, szarpaniem itp. :D

Odpowiedz do tematu