|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Nie tak nalge przestała odpalać... |
Autor |
Wiadomość |
andrzejdg
Wiek: 41 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 139 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 27-04-2007, 14:47 Nie tak nalge przestała odpalać...
|
|
|
Witam.
Dzisiaj moja Tempra na dobre odmówiła jazdy... no ale może od początku.
Więc od czasu do czasu mała problemu z odpalaniem (tzn nie odpalała) ale po kilku godzinach albo dniu (maksimum) wszystko wracało do normy... i tak co jakiś czas... aż do dzisiaj. Wydaje mi się że sprawcą tego wszystkiego jest elektryka.... brak iskry. Rozmawiałem z kilkoma elektrykami znajomymi (powiedzmy że znajomymi) i wszyscy obstawili na cewkę lub moduł (dokładniej to na cewkę bo w przypadku usterki modułu napięcie nie dochodzi na cewkę). Więc kupiłem cewkę... założyłem i dalej to samo. Załatwiłem moduł ale od 1.4 (ja mam 1.6). Facet powiedział że powinno grać bez problemu. Wymieniłem i dalej nic.... brak iskry. Przewody kopułka oraz świece wymieniałem miesiąc temu więc to raczej odpada (poza tym posprawdzałem wszystko dla pewności na starych przewodach kopułce i świecach... niestety bez zmian). Co jeszcze może być przyczyną braku iskry? Jakie macie zdanie na ten temat?
Pozdrawiam i dzięki za wszystkie odp i sugestie. |
_________________ FIAT TEMPRA 1.6 gaźnik. 1994, benzyna + inst LPG "BRC" |
|
|
|
|
Qmaty
Pomógł: 5 razy Wiek: 44 Dołączył: 17 Lut 2007 Posty: 88 Skąd: Osiek
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 27-04-2007, 16:30
|
|
|
Wymień czujnik położenia wału to na pewno on jest przyczyną tych objawów,Znajduje sie z tyłu na łączeniu skrzyni biegów i silnika.Pozdrawiam |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 27-04-2007, 17:03
|
|
|
ja! przy tego typu lsowej usterce i braku iskry CPW jest na pierwszym miejscu podejrzanych... najlepiej jakbyś mógł gdzieś 'pożyczyć' sprawny na próbę przed kupnem (bo nowy to 50-60zeta) |
|
|
andrzejdg
Wiek: 41 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 139 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 01-05-2007, 18:47
|
|
|
Czujnik położenia wału wymieniony = Włoszka żyje Dzięki za pomoc chłopaki
Pozdrawiam |
_________________ FIAT TEMPRA 1.6 gaźnik. 1994, benzyna + inst LPG "BRC" |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 01-05-2007, 23:24
|
|
|
ni ma sprawy ten typ tak ma (cpw), zawsze padnie w tak dobrany sposób by dany właściciel najbardziej zgupł o co znów chodzi... złoślwie... sam też wymieniałem... |
|
|
MiSzA
|
Wysłany: 16-05-2007, 20:04
|
|
|
Wiatm wiem ze temat juz zostal dawno zakonczony ale mam ten sam problem z temperówka i mam pytanko gdzie dokladnie znajduje sie ten czujnik połozeniw wału ??
Pozdrawiam |
_________________ Tempra 1.6, 92r. Wtrysk, Benzyna, 71 Kucy Z Nową Podłogą i Hamulcami , Tapicerka Obita Czerwonym Skajem Ale Chyba Zmienie Na Niebieską i Zrobie Podświetlenie :D |
|
|
|
|
Bullitt
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 17-05-2007, 13:04
|
|
|
Na dole przy kole pasowym |
|
|
|
|
Carol
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
|
Wysłany: 17-05-2007, 14:32
|
|
|
Ja miałem to samo w tipo 1.4 na wtrysku. Elektrycy tacy byli madrzy, że to moduł więc z ciekawosci go rozebrali "młotkiem" i pocieli CPW i stwierdzili że CPW nie ma przejścia prądu (ale na zdrowy rozum powinien mieć ja tak sądzę) i powiedzieli że to nie CPW tylko moduł. Wymienilem moduł (bo stary młotkiem potraktowali z ciekawości co jest w środku) i dalej to samo brak iskry, przywiozłem CPW i iskra się znalazła. PS nie ufać mechanikom jak sie ma trochę pojęcia. |
_________________ Fabbrica Italiana di Automobili Torino Tipo 1.4 i.e '93 motor: 160A1.046 |
|
|
|
|
MiSzA
|
Wysłany: 18-05-2007, 11:33
|
|
|
Heheh nie czaje tej mojej temperówki znowu sie sama naprawiał ;/ Pozstało 2 dni i jak przyszedlem odkrecac czujnik i z ciekawosci zapalilem zeby sprawdzic ( a moze zapali:P
) no i zapaliło i chodzi ciekawe kiedy zas padnie ??
Pozdrawiam !!!
** Dodano: 18-05-2007, 13:35 **
a tak wogole to co sie moze popsuc w tym czujniku oprócz wtyczki czy złamania kabla bo to magnes jest nie ?? |
_________________ Tempra 1.6, 92r. Wtrysk, Benzyna, 71 Kucy Z Nową Podłogą i Hamulcami , Tapicerka Obita Czerwonym Skajem Ale Chyba Zmienie Na Niebieską i Zrobie Podświetlenie :D |
|
|
|
|
ZielonyTBG
Pomógł: 94 razy Wiek: 46 Dołączył: 12 Lut 2006 Posty: 2212 Skąd: Tarnobrzeg
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 18-05-2007, 14:58
|
|
|
W czujniku jest cewka,do której czasami dostaje się woda i zaczyna śniedzieć a po dłuższym czasie obwód zostaje przerwany i dlatego też czasami pomaga polanie wodą.(tak mi się zdaje ) |
_________________ Była:Tempra SW 1,6 SXie
Jest:Fiat Croma 1.9 i Lancia Prisma 1.5
SW is COOL!!
|
|
|
|
|
|
MiSzA
|
Wysłany: 18-05-2007, 16:58
|
|
|
hehe ale ja tego niczym nie polewalem i nic z tym nie robilem i samo sie naprawiło ale i tak chyba zakupie nowy czujnik tak w razie jakby mi gdzies znowy "umarł"
** Dodano: 26-05-2007, 17:13 **
witam ponownie . Włoszka znowu mi odmówiła posłuszenstwa i straciła iskre ;p;p ja jestem wrecz pewien ze to CPW bo mialem identyczne objawy jak Andrzejdg ale moj ojeciec nie niedowierza i mam pytanko : Idzie jakos sprawdzic czy czujnik jest dobry tzn sprawny np miernikiem ?? czy cos jak tak to jaka mam byc wartosc wyswietlana na czujniku ?? Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|