Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie tak nalge przestała odpalać...
Autor Wiadomość
andrzejdg 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 27-04-2007, 14:47   Nie tak nalge przestała odpalać...

Witam.

Dzisiaj moja Tempra na dobre odmówiła jazdy... no ale może od początku.
Więc od czasu do czasu mała problemu z odpalaniem (tzn nie odpalała) ale po kilku godzinach albo dniu (maksimum) wszystko wracało do normy... i tak co jakiś czas... aż do dzisiaj. Wydaje mi się że sprawcą tego wszystkiego jest elektryka.... brak iskry. Rozmawiałem z kilkoma elektrykami znajomymi (powiedzmy że znajomymi) i wszyscy obstawili na cewkę lub moduł (dokładniej to na cewkę bo w przypadku usterki modułu napięcie nie dochodzi na cewkę). Więc kupiłem cewkę... założyłem i dalej to samo. Załatwiłem moduł ale od 1.4 (ja mam 1.6). Facet powiedział że powinno grać bez problemu. Wymieniłem i dalej nic.... brak iskry. Przewody kopułka oraz świece wymieniałem miesiąc temu więc to raczej odpada (poza tym posprawdzałem wszystko dla pewności na starych przewodach kopułce i świecach... niestety bez zmian). Co jeszcze może być przyczyną braku iskry? Jakie macie zdanie na ten temat?

Pozdrawiam i dzięki za wszystkie odp i sugestie.

Qmaty 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 27-04-2007, 16:30   

Wymień czujnik położenia wału to na pewno on jest przyczyną tych objawów,Znajduje sie z tyłu na łączeniu skrzyni biegów i silnika.Pozdrawiam

unknown 

Wysłany: 27-04-2007, 17:03   

ja! przy tego typu lsowej usterce i braku iskry CPW jest na pierwszym miejscu podejrzanych... najlepiej jakbyś mógł gdzieś 'pożyczyć' sprawny na próbę przed kupnem (bo nowy to 50-60zeta)
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

andrzejdg 

Wysłany: 01-05-2007, 18:47   

Czujnik położenia wału wymieniony = Włoszka żyje :) Dzięki za pomoc chłopaki :)

Pozdrawiam

unknown 

Wysłany: 01-05-2007, 23:24   

ni ma sprawy :partyman: ten typ tak ma (cpw), zawsze padnie w tak dobrany sposób by dany właściciel najbardziej zgupł o co znów chodzi... złoślwie... sam też wymieniałem...
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MiSzA 

Wysłany: 16-05-2007, 20:04   

Wiatm ;D wiem ze temat juz zostal dawno zakonczony ale mam ten sam problem z temperówka :sciana: i mam pytanko gdzie dokladnie znajduje sie ten czujnik połozeniw wału ??
Pozdrawiam

Bullitt 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 17-05-2007, 13:04   

Na dole przy kole pasowym

Carol 

Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Wysłany: 17-05-2007, 14:32   

Ja miałem to samo w tipo 1.4 na wtrysku. Elektrycy tacy byli madrzy, że to moduł więc z ciekawosci go rozebrali "młotkiem" i pocieli CPW i stwierdzili że CPW nie ma przejścia prądu (ale na zdrowy rozum powinien mieć ja tak sądzę) i powiedzieli że to nie CPW tylko moduł. Wymienilem moduł (bo stary młotkiem potraktowali z ciekawości co jest w środku) i dalej to samo brak iskry, przywiozłem CPW i iskra się znalazła. PS nie ufać mechanikom jak sie ma trochę pojęcia. :red_kartka:

MiSzA 

Wysłany: 18-05-2007, 11:33   

Heheh nie czaje tej mojej temperówki znowu sie sama naprawiał ;/ Pozstało 2 dni i jak przyszedlem odkrecac czujnik i z ciekawosci zapalilem zeby sprawdzic ( a moze zapali:P
) no i zapaliło i chodzi :lalala: ciekawe kiedy zas padnie ?? 8)
Pozdrawiam !!!

** Dodano: 18-05-2007, 13:35 **
a tak wogole to co sie moze popsuc w tym czujniku oprócz wtyczki czy złamania kabla bo to magnes jest nie ??

ZielonyTBG 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 18-05-2007, 14:58   

W czujniku jest cewka,do której czasami dostaje się woda i zaczyna śniedzieć a po dłuższym czasie obwód zostaje przerwany i dlatego też czasami pomaga polanie wodą.(tak mi się zdaje 8-[ ;D ;D )

assistance   Moneta

MiSzA 

Wysłany: 18-05-2007, 16:58   

hehe ale ja tego niczym nie polewalem i nic z tym nie robilem i samo sie naprawiło :lalala: :D ale i tak chyba zakupie nowy czujnik tak w razie jakby mi gdzies znowy "umarł"

** Dodano: 26-05-2007, 17:13 **
witam ponownie :P . Włoszka znowu mi odmówiła posłuszenstwa i straciła iskre ;p;p ja jestem wrecz pewien ze to CPW bo mialem identyczne objawy jak Andrzejdg ale moj ojeciec nie niedowierza :doubt: i mam pytanko : Idzie jakos sprawdzic czy czujnik jest dobry tzn sprawny np miernikiem ?? czy cos jak tak to jaka mam byc wartosc wyswietlana na czujniku ?? Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz do tematu