|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
gdzie centralka od centralnego zamka?! |
Autor |
Wiadomość |
ego
Pomógł: 37 razy Wiek: 41 Dołączył: 13 Gru 2004 Posty: 3059 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-02-2005, 12:06 gdzie centralka od centralnego zamka?!
|
|
|
w zeszłym tygodniu przyciemnialem szyby i po rozkreceniu tapicerki na drzwiach zauważyłem ze do każdego zamka są podprowadzone kable,czyli mozna sie domyslec ze jest to centralny zamek.Problem jest w tym ze on nie działa a nie wiem gdzie jest umieszczona centralka! Dodam ze zamek jest fabryczny.Czy nie wiecie moze gdzie jej mam szukac? |
_________________ było TiPo 2.0 16v sedicivalvole
i było Bravo 2.0 20v hgt ...
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 06-02-2005, 13:12
|
|
|
Nie, wcale nie musi być centralny zamek. Każdy zatrzask zamka ma włącznik który pokazuje kiedy drzwi są otwarte. Jeśli jest podłączony do zamka to jest to wskaźnik, jeśli oprócz tych kabli masz jeszcze 2 to może to byc centralny zamek. |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 06-02-2005, 14:11
|
|
|
napewno mam centralny zamek,tylko poprzedni wlasciciel zgubił klucze od samochodu i nie mam pilota,zreszta slychac to po pracy tego cycka do zamykania drzwi od srodka do kazdego zamka wchodza 4 kable! Wydaje mi sie ze jest cos odlaczone...tylko gdzie? |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
mkaminski100
Wiek: 44 Dołączył: 17 Gru 2004 Posty: 672 Skąd: Basingstoke
Województwo: Other
|
Wysłany: 06-02-2005, 14:33
|
|
|
Co ma wspólnego zgubienie klucza z centralnym zamkiem? Centralny zamek otwiera sie też kluczykiem, a pilot jest od autoalarmu i jeśli ma taką funkcję to można podłaczyć centralny zamek.
Po czym poznajesz, że masz centralny zamek jeśli piszesz, że to słychać?
Jeśli masz centralny zamek to musisz mieć siłowniki i to jest wyznacznik tego czy mam czy nie mam centralnego. |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 06-02-2005, 14:42
|
|
|
no ma bardzo duzo wspolnego,zazwyczaj pilot od centralnego jest z kluczami! ponoc fabryczny centralny zamek w tipo ma wbudowane silowniki w zamku! centralne zamki sa rozniez zamykane z pilota bez alarmu! nie wiem jak ci to mam wytlumaczyc po czym to poznaje,ale nie jest to zwykly odglos zamykania drzwi,tylko identyczny jak odglos pracy silownika! wkoncu 4 kable nie sa od kontroli otwarych drzwi! |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 06-02-2005, 21:26
|
|
|
Jeśli masz 4 kable to napewno zamki są z wbudowanymi siłownikami. Jeśli masz urządzenie Check Control to miałbyś jeszcze drugą wtyczkę z 2 kabelkami. Wracając do tematu w skrzynce bezpieczników masz taki duży przekaźnik u mnie szary to jest centralka. |
|
|
|
|
ego
|
Wysłany: 10-02-2005, 12:18
|
|
|
no wlasnie jak wypinam bezpiecznik od centarlnego to ja slysze,wiec centralka jest ok,tylko dlaczego nie dziala centralny? |
i było FOCUS 1.8 Zetec
jest nuova Bravo |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
|
Wysłany: 13-02-2005, 16:48
|
|
|
w skrzynce bezpieczników taki największy przekaźnik |
|
|
|
|
MrHak
Wiek: 72 Dołączył: 13 Lut 2005 Posty: 13 Skąd: Jastrzębie Zdrój
|
Wysłany: 20-02-2005, 01:23
|
|
|
W TIPO centralny zamek nie jest zrealizowany na siłownikach tylko silniczkach elektrycznych zamontowanych w zamkach. Przez lata komutator dwudzielny mógł ulec takiemu zabrudzeniu, że po prostu nie doprowadza prądu. Rozebranie i wyczyszczenie jednego z nich (bo nie działał) mi sie powiodło. Lata praktyki w elektronice i przy kompach. Nie radzę tego robić "zielonym". Może skończyć sie wymianą zamków. Przewody przylutowane są w zamku do silniczka i wtyczki. Izolacja jest twarda i krucha. Mogły się oderwać i jest przerwa. Do tego trzeba podejsć indywidualnie. Powodzenia! |
_________________ Od 1 lutego TIPO DGT ie, 1.6 DOHC, zielony metalic. Rocznik 1990
Motor engine 149 C2.046
Versja 160AP55A
Z elektroniką: szyberdach, lusterka, szyby przód.
Od maja - gaz |
|
|
|
|
Phill
|
Wysłany: 20-02-2005, 09:21
|
|
|
Witam,
Mam też pytanie w związku z centralnym zamkiem.U mnie od strony pasażera wszystkie zamki można zamknąć i otworzyć, natomiast jak chcę zamknąć,lub otworzyć od strony kierowcy to następuje bardzo szybkie zamknięcie i następnie otwarcie zamka we wszystkich drzwiach (lub odwrotnie). Co może być przyczyną awarii drzwi kierowcy ?
Pozdrawiam
Phill |
|
|
|
|
skuti7
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 20-02-2005, 09:57
|
|
|
Phill napisał/a: | Witam,
Mam też pytanie w związku z centralnym zamkiem.U mnie od strony pasażera wszystkie zamki można zamknąć i otworzyć, natomiast jak chcę zamknąć,lub otworzyć od strony kierowcy to następuje bardzo szybkie zamknięcie i następnie otwarcie zamka we wszystkich drzwiach (lub odwrotnie). Co może być przyczyną awarii drzwi kierowcy ?
Pozdrawiam
Phill |
Mój znajomy miał podobny problem w Oplu.
Okazało się, że padł mu siłownik w drzwiach kierowcy (master), który steruje wszystkimi zamkami.
Na allegro kupisz za parę złotych.
Pozdro |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|