|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
slabe hamulce z tylu... |
Autor |
Wiadomość |
snajper555
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 05-11-2007, 12:06 slabe hamulce z tylu...
|
|
|
czesc.
bylem ostatnio na przegladzie, okazalo sie, ze hamulec "nozny" jest slaby z tylu. mam pytanie:
od czego zaczac naprawe? zastanawiam sie nad odpowietrzeniem, ale nie wiem czy to ma sens skoro przod dobrze hamuje...
druga sprawa to sa bebny i okladziny - byly troche zjechane podczas ostatnich ogledzin (niedawno), ale rowniez byly dopasowane (widac, ze maja kontakt w czasie hamowania)
hamulec reczny byl OK...
prosze o porade |
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 05-11-2007, 13:04
|
|
|
Poszukaj o korektorze (regulatorze) siły hamowania na tylniej osi.
Zapewne on zardzewiał i nie reguluje siły hamowania na tylniej osi. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
snajper555
|
Wysłany: 05-11-2007, 17:40
|
|
|
a gdzi szukac korektora (konkretnie: na tylnej belce, jeszcze w komorze silnika? wydawalo mi sie, ze korektor raz ustawiony dziala bez zarzutu, na zewnatrz nie ma ruchomych czesci, ktore moga zardzewiec...
zeby wykonac czynnosc o ktorej piszesz musze spuszczac plyn hamulcowy? jak wyregulowac doceloro korektor (wykrecic - wkrecic srube, o ile taka istnieje? |
|
|
|
|
egon
Pomógł: 57 razy Wiek: 42 Dołączył: 17 Paź 2007 Posty: 5516 Skąd: Pleszew
Województwo: Wielkopolskie
Zaproszone osoby: 2
|
Wysłany: 05-11-2007, 18:25
|
|
|
snajper555, Było o tym nie tak dawno |
_________________ VW Polo 9N 1,2 12V - żony
LANCIA LYBRA 1,9 JTD 115KM
Tak mało, a tak może pomóc Składka Klubowa |
|
|
|
|
Hipo
Pomógł: 30 razy Wiek: 42 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 2082 Skąd: Jarosław
Województwo: Podkarpackie
|
Wysłany: 05-11-2007, 18:57
|
|
|
snajper555 napisał/a: | a gdzi szukac korektora (konkretnie: na tylnej belce, jeszcze w komorze silnika? wydawalo mi sie, ze korektor raz ustawiony dziala bez zarzutu, na zewnatrz nie ma ruchomych czesci, ktore moga zardzewiec...
zeby wykonac czynnosc o ktorej piszesz musze spuszczac plyn hamulcowy? jak wyregulowac doceloro korektor (wykrecic - wkrecic srube, o ile taka istnieje? |
Na temat korektora siły hamowania masz conajmniej dwa tematy na tej stronie forum wiec czemu jesteś tak leniwy i nie poszukasz ?
Korektor jest na tylnej belce, taka kostka do której idą rurki i ma wajche na którą założona jest sprezyna. Ta wajcha własnie jest czescią ruchomą i potrafi sie tam zapiec/zardzewiec.
Jesli chcesz wyjąć korektor to musisz rozkręcić rurki a to wiąże się z tym że płyn sobie zleci z układu czyli czeka Cię ponowne napełnienie zbiorniczka i odpowietrzanie. Co do regulacji to nie ma na nim żadnej śruby umieszczonej w tym celu, u mnie istniała możliwość zapięcia sprężyny w 4 punktach i to pełniło role regulacji. |
_________________ Marea 2.4 TD HLX
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
snajper555
|
Wysłany: 06-11-2007, 22:19
|
|
|
dzisiaj zajrzalem do ukladu hamulcowego, przy okazji odpowietrzylem (btw: polecialo na poczatku sporo takiego czarnego oleju, ale jako tako ani bombelka powietrza.
szukalem korektora - na belce nic takiego nie znalazlem. jedynie w okolicach baku taki lacznik metalowych przewodow hamulcowych. w ksiazce doczytalem sie, ze sa 2 korektory (po jednym na kolo), ale ze to tylko w samochodach z ABS. czy jest taka mozliwosc, ze w moim aucie tego nie ma?
jak teraz poprawic hamulce z tylu? plyn uwazam za wymieniony... |
|
|
|
|
konikks
Pomógł: 43 razy Wiek: 42 Dołączył: 16 Lis 2006 Posty: 2755 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 06-11-2007, 22:21
|
|
|
snajper555 napisał/a: | jedynie w okolicach baku taki lacznik metalowych przewodow hamulcowych |
sprecyzuj dokładnie bo jak to puszka w którą są wkręcone przewody ham to to jest właśnie korektor. ma jeszcze taki ruchomy "dziubek " ze sprężyną |
_________________ Prawdziwy Zdrajca Włoskiej Marki
HAM RADIO |
|
|
|
|
snajper555
|
Wysłany: 06-11-2007, 22:55
|
|
|
moze nie tyle puszka co przelotka, taka przedluzka laczaca 2 koncowki meskie . ma 2 "wloty" i 2 "wyloty", wymiary jakies 5cm x 5cm x 2cm. przymocowany na zatrzaskach do baku z lewej strony. nie ma zadnych sprezynek w okolicy. nie sadze, zeby to byl korektor...
ma ktosmoze jakas konkretna fotke zamontowanego korektora? |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 07-11-2007, 08:57
|
|
|
konikks, oprócz korektora były też takie łaczniki, u mnie w tipo tak własnie było że był i korektor i ten łacznik.
snajper555, pisałem Ci już żebyś poszukał, jest jeden byczy temat na temat korektora i są w nim zdjęcia, więc na co czekasz ?
http://forum.tempra.org/t...-osi-vt4199.htm
3 sekundy w szukajce i proszę jest ... ale na przyszłość troszkę własnej inicjatywy wykaż. |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
|
Rudiger
Wiek: 46 Dołączył: 19 Mar 2007 Posty: 130 Skąd: Białystok
Województwo: Podlaskie
|
Wysłany: 08-11-2007, 09:47
|
|
|
Wykaż |
|
|
|
|
Hipo
|
Wysłany: 08-11-2007, 10:24
|
|
|
Rudiger napisał/a: | Wykaż |
Dziękuje, poprawiłem |
JCB 3CX Contraktor |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|