podświetlany włącznik nawiewu tipo |
Autor |
Wiadomość |
mariuha
witamy nowego
Wiek: 49 Dołączył: 23 Kwi 2005 Posty: 3 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: 24-02-2006, 19:32 podświetlany włącznik nawiewu tipo
|
|
|
witam
niech mi ktoś powie czy w tipo wersji podstawowej są podświetlene włącznikinawiewu jeśli tak to jak mam je podswietlić jeśli są tam żarówki |
|
|
|
|
jabko
Pomógł: 4 razy Wiek: 46 Dołączył: 22 Lis 2004 Posty: 1012 Skąd: dolny śląsk
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 24-02-2006, 19:51
|
|
|
Przenosze do elektryki.
Poszukaj na forum bo to było wiele razy.
Nad pokrętłami demontujesz listwe, wykręcasz wkręciki, ściagasz osłonkę i wyjmujesz panel.
Tam masz żaróweczki 1,2W chyba. Te małe co do deski digital.
Robota szybka i prosta.
Instrukcja - klik |
_________________ Tipo 1.6i.e '92
Ogromnie lubię kobiety, zwłaszcza te
piękne i uległe |
|
|
|
|
antos21
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 04-03-2006, 18:55
|
|
|
A jak można zmienić kolor tego podświetlenia bo wszędzie jest pokazane jak to fajnie wygląda ale nie jest opisane. Chodzi mi dokładnie jak to zrobić bo same żarówki chyba nie wystarczą? |
_________________ Móc czegoś nie chcieć to już jest szczęście. |
|
|
|
|
dziura.arek
Pomógł: 3 razy Wiek: 44 Dołączył: 28 Lis 2004 Posty: 690 Skąd: Kraków - Zielonki
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 04-03-2006, 19:40
|
|
|
Na szablonie przy pokrętłach masz napylony zielony kolor więc Kicha.
Na forum kiedyś ktoś sprzedawał takie bez napylonego koloru.
Użyj opcji szukaj!!!!!!!!!!!!!.
|
|
|
|
|
bob96
Pomógł: 7 razy Wiek: 63 Dołączył: 23 Lis 2004 Posty: 519 Skąd: Jastrzębie Zdrój
Województwo: Śląskie
|
Wysłany: 04-03-2006, 20:23
|
|
|
Wczoraj własnie wymieniałem żaróweczki od podświetlenia przełączników nawiewu i zestawu wskażników tablicy analogowej na diody w kolorze niebieskim. Głownym powodem było to że praktycznie przez cały rok jeżdże na światłach i żarówki często ulegają przepaleniu, a na dodatek wydzielają zbyt dużo ciepła co powoduje wypalaniu się obudowy
koszt takiej diody 2,80 zł. są w róznych kolorach i pasują bez problemu :dance: |
_________________ Cromka 1.9 automat
Marea Weekend 1,8 +BRC sekwencja
Przez 7 latek Tempra 1,6 gażnik + gaz BRC
P.Walker+ Sirio ML145
Uniden 78 elite |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 05-03-2006, 00:29
|
|
|
samo podświetlenie gdziekolwiek najprościej :
diody LED same są w różnych cenach, w tej chwili już nawet nie 2.80 a poniżej 1zł bywają jak dobrze po elektroniczych sklepach poszukać. Masz rozmiary diód np 3mm, 5mm i większe, można zawsze oszlifować nieco czy mocowanie sobie dorobić/powyginać nóżki czy w samym autku pod diody już przerobić albo kupić nieco przepłacone diody na allegro czy gdzieś już z dolutowanymi 'żarówkowymi' mocowaniami/stykami.
Normalnie możesz sam kupić i wsadzić sobie albo niebieską albo może lepiej białą diodę LED, białe też są zwykłe, superjasne i hiperjasne, o różnej światłości, potrafią b mocno i z fajmnym efektem podświetlać, minimalnie przypominająniebieskie bo mają zimne światło, ,a czasem są ciekawsze niż niebieskie.
By taką diodę LED w autku gdzieś zamontować starczy podłączyć szeregowo z rezystorem, polaryzacja +/- diody się tu liczy. Diody białe i niebieskie potrzebują rezystor ok 820 ohm by je podłączyć do ok 12V, diody 'zwykłe' jak czerwone ('gęste' jak i przezroczyste, superjasne czy inne), żółte, zielone, pomarańczowe itp itd porzebują ok 1,5 kOhm.
Koszt diody 'zwykłej' średnicy fi 5mm to ok 15-30gr,
'niezwykłej' droższej bo np niebieska, biała czy superjasna to ok 0.65 zł do ponad 3zł /szt zależy jaka.
Reystor pojedynczy taki zwykły ksoztuje ok 3gr. |
|
|
picek
Województwo: Opolskie
|
Wysłany: 05-03-2006, 01:52
|
|
|
Ja w swoim diody wlutowałem żeby nie bawić się w zbędne przeróbki-I tak są bardziej żywotne.A ten kolor zlikwidowałem sprayem na bazie acetonu.{LOCTITE} Troszkę przesadziłem z tarciem bo przytarła się czarna.Następnym razem zrobiłbym to delikatniej. |
_________________ Audi |
|
|
|
|
antos21
|
Wysłany: 05-03-2006, 22:30
|
|
|
Ja zmieniłęm te lampeczki z białych na niebieskie po czym okazało się że dają za mało światła i nic nie widać dlatego pytam. Powiadacie że to mają być diody ale jak je zamocować? Jest jakiś patent? |
|
|
|
|
unknown
Pomógł: 66 razy Wiek: 41 Dołączył: 17 Mar 2005 Posty: 3978 Skąd: |°Bielsko-Biała°|
|
Wysłany: 05-03-2006, 22:44
|
|
|
jak zamontować diodę?
zależy jak leży ogólnie zasada jest taka - dioda ma 2 nóżki, w zasadzie dość długie i elastyczne, więc łatwo coś z nich wygiąć by dopasować/dołączyć się no i przy tym szeregowo do jednej nóżki rezystor dolutować...
ogólnie ma biegunowość + i - więc jak podłączysz nóżki na odwrót to nei zaświeci; podłączasz przez rezystor (połączony szeregowo do jednej nóżki, między diodę a np baterię);
sama dioda nie ma takich mocowań jak żarówki i tu jest jedyny problem; albo wziąść mocowanie ogrinalnej żarówki spalonej i do niego diodę dolutować, albo kupić już przerobioną diodę w oprawi żarówki albo samemu jakoś powyginać nóżki z rezystorem i coś dodać by doida spasowała w miejsce żarówki..l. to pomysłowość indywidualna...byle był kontakt, świeciło, przewodziło i nie wypadło na wertepach |
|
|
antos21
|
Wysłany: 05-03-2006, 22:50
|
|
|
A ile może kosztować już przerobina? No i czy te karteczki też muszę zmienić czy wystarczy niebieska dioda i będzie niebiesko? |
|
|
|
|
unknown
|
Wysłany: 06-03-2006, 23:49
|
|
|
jak masz szkiełka np zielonkawe by podświetlenie z żarówki było zielonkawe to te szkiełka/karteczki wywalasz bo Ci kolor zmienią nieco...
przerobione są na allegro po kilka zł (o trochę droższe niż same LEDy) ale pojawiać się też zaczęły 'masowiej' czyli np markety, Norauto itp itd... na allegrro na pewno znajdziesz jeśli chcesz aktualne ceny poznać... |
|
|
antos21
|
Wysłany: 07-03-2006, 22:28
|
|
|
Byłem wczoraj u elektronika i takie przerobine diody to koszt 4.5 zł za szt. A czy lampki w desce rozdzielczej są takie same jak przy nawiewach i czy tam też bede musiał zmieniać jakieś szkiełka czy nie bo mam zamiar zrobić to w tą sobotę jak mi się uda. |
|
|
|
|
USER4
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 10-02-2007, 17:30
|
|
|
Witam
moze ktos posiada schemat płytki nawiewu Tempra digital1,6.
Nie swiecą mi żarowki ,w nocy trudno znajsc przycisk,sa tam mikro elementy mysle ze cos sie przepaliło!!
z gory dziekuje |
|
|
|
|
elvis-78
Województwo: Dolnośląskie
|
Wysłany: 17-02-2007, 19:42
|
|
|
Unknown a jak bym chcial tak mniej zabawy i zmienic same żaróweczki w pod zegarami to tez dostane np. niebieskie i i czy bedzie wtedy decha swiecic na niebiesko czy bedzie moze zaciemno?Jesli bedą te żaróweczki to maja one byc z bolami czy sa one tam wkrecane bo nie rozkrecalem tego i nie wiem jak to jeszcze wyglada i jakiej maja byc mocy 1,2 watt.Masz moze orientacje. Elektrykiem zbytnim nie jestem . Daj znac |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|