Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wooooolny komp
Autor Wiadomość
yoyo 

Województwo: Małopolskie
Wysłany: 23-04-2009, 13:45   wooooolny komp

piszę tu bo już nie mam siły, a brakuje mi pomysłów:

mam lapka dell 1113mhz 384 mb ram ale chodzi jak krew z nosa pod górkę :sciana: jak pentium 200 :sciana: :sciana:

oczywiście system jest świeży, powyłączane zbędne usługi, nic niepotrzebnego się nie włącza z systemem, przeskanowany spybotem i adaware, większość grafiki i wodotrysków powyłączana a on dalej zamula :sciana:

testowałem ostatnio cpu jakimś benchmarkiem (chyba cms) i nie zgłosił żadnych błędów, tabele wydajności też nie pokazują jakiegoś nadmiernego użycia pamięci czy pliku strony

bios bardzo okrojony nie ma tam żadnych konkretnych ustawień, wyłączyłem tylko step cpu żeby nie zwalniał tylko non stop chodził na max

nic nie pomaga, a mnie już szlag trafia :(

Luczu 

Województwo: Śląskie
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 23-04-2009, 16:04   

a jaki masz system ? Bo jeżeli VISTE to normalne że muli na takim kompie. Jak XP albo starszy no to jedynym rozwiązaniem jest format. Piszesz że system świeży - ile czasu już na nim pracujesz ?
Jest
A4 B5 2.4 V6 PB 165 / 00r
     Moneta

ubek 

Województwo: Other
Wysłany: 23-04-2009, 16:07   

yoyo, zmień windowsa - ja tez mam problem z zamulonym kompem mimo nowego systemu. Wina tkwi w windowsie - mm zainstalowana wersje z torrenta jakas z nowymi poprawkami.

Przy 200 ciężko jest zobaczyć 40 na znaku

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

kazik 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 23-04-2009, 16:11   

jaki masz sp?? ja posiadam tego http://peb.pl/system/3430...xp-pro-sp3.html i jestem bardzo zadowolony z niego. ale z doswiadczenia wiem ze im nowszy sp na starym kompie tym bardziej zamula.

Moneta

konikks 

Wysłany: 23-04-2009, 21:31   

yoyo, masz czytnik kart?

jaki masz system?

mariuszm 

Ostrzeżeń:
 3/3/5
Wysłany: 23-04-2009, 21:42   

dawid5451 napisał/a:
jaki masz sp?? ja posiadam tego http://peb.pl/system/3430...xp-pro-sp3.html i jestem bardzo zadowolony z niego. ale z doswiadczenia wiem ze im nowszy sp na starym kompie tym bardziej zamula.
kolego to jest jak dla mnie urok zeczy martwych jak chcesz polepszyc systema to dołuz ramu albopowyłanczaj na starcie to co zbedne i w sumie juz nikt tego nie pisze instalka na odłączonym necie [ kabel z kompa] potem w pierwszej kolejnosci anty wir sterowniki i net sprobuj a przyznasz mi racje

unknown 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 23-04-2009, 22:44   

troszke mało RAMu mimo wszystko... na tej samej ilości chodził ok?
system na pewno świeży?
powyłączne usługi piszesz.. a efekty, bajery...
jakie procesy masz aktywne w tle? pamiętaj, że menedżer zadań wszystkich nie wyświetli... process monitor na przykład już więcej...

sterowniki od sprzętu może mieć jakieś nie tego i coś źle obsługuje... starczy, że dysk wolno pracuje i już masz taki efekt...
w biosie za dużo byś nie namieszał, trochę byś spowolnił ale nie jakoś znacznie jakbyś popsuł, chyba, żebyś CPU Cache wyłączył no to byłby ślimak...

zbyt nowe wersje niektórych rzeczy np int.explorera czy sterowników mogą też dać zły efekt...
trudno coś powiedzieć, wypadałoby kompa zobaczyć... może sam coś znajdziesz więcej i nakierujesz...
w jakich momentach muli, co wtedy robi, co odpalasz?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

yoyo 

Wysłany: 24-04-2009, 20:54   

ok dzięki za odpowiedzi tak dla wyjaśnienia chodziło o xp i była to już chyba 3 czy czwarta instalacja która mimo ze świeża po formacie strasznie zamulała, może to faktycznie wina samego XPka bo to był jakiś okrojony z emula
system był poprzyśpieszany na maxa, wszelkie zbędne programy, powyłaczane usługi (bufory drukarki, posłańce, porty podczerwieni itd.) powyłączane urządzenia które są na płycie ale nie używam a mimo to coś go muliło, a jak przysżło no openoffica otworzyć to mogłem sobie iść kawę zrobić

nie wytrzymałem nerwowo przesiadłem się na mandrive 2008, jeszcze nie wszystko hula ale już widzę poprawę w żwawości

ubek 

Wysłany: 24-04-2009, 22:07   

yoyo, dziś wrzuciłem normalnego xp- ka - niebo a zmienia w porównaniu z tamtym, mimo że niby miał być szybszy itd.

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

konikks 

Wysłany: 24-04-2009, 22:07   

konikks napisał/a:
yoyo, masz czytnik kart?

ponawiam pytanie... olewasz mnie :(

ubek 

Wysłany: 24-04-2009, 22:09   

konikks napisał/a:

ponawiam pytanie... olewasz mnie :(

Kupiłeś renaul to się teraz męcz... a na poważnie ja mam jak byś potrzebował. i nawet jutro będę w krakowie z powrotem ;D

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

konikks 

Wysłany: 24-04-2009, 22:11   

ubek, mam nadzieję że po tej wypowiedzi sam sobie wlepisz ostrzeżenie :lalala: :badgrin:

ubek 

Wysłany: 24-04-2009, 22:17   

konikks, wlepie se :P

Chcesz ten czytnik czy nie??

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

konikks 

Wysłany: 25-04-2009, 09:59   

ubek napisał/a:
Chcesz ten czytnik czy nie??

Tomek czytaj ze zrozumieniem!
Pytałem yoyo, czy ma czytnik kart bo to może być przyczyną wolnej pracy kompa szczególnie przy starcie systemu.

taka ciekawostka: mój asus ma czytnik do którego włożona jest zaślepka plastikowa (nie adapter) w celu zabezpieczenia czytnika. wyjęcie jej skutkuje szybszym działaniem kompa... potwierdzone na forum Asusa.

Dawid 

Wysłany: 25-04-2009, 13:04   

yoyo, sprawdź sobie temperatury podzespołów. Znajomemu też laptop zwalniał i dał do serwisu. Chłopak się martwił że naprawa będzie droższa od kompa, a się okazało, że po prostu radiatory kurzem były zapchane. Od zewnątrz tego nie widać ale w środku podobno tona brudu się nazbierała. Procek i chipset się tak nagrzewały że się komp widocznie zwalniał.
Na upartego możesz sam laptopa rozebrać i wyczyścić. Na forach komputerowych albo na YT są dokładne instrukcje rozbierania laptopów.

konikks napisał/a:
mój asus ma czytnik do którego włożona jest zaślepka plastikowa (nie adapter) w celu zabezpieczenia czytnika. wyjęcie jej skutkuje szybszym działaniem kompa... potwierdzone na forum Asusa.

Dlatego szybciej działa że ma dodatkowe miejsca do zaciągania zimnego powietrza z zewnątrz.

yoyo 

Wysłany: 26-04-2009, 19:01   

konikks, przepraszam, przeoczyłem - nie mam czytnika

Dawid, zabieram sie do tego od dłuższego czasu ale rozbieranie lapka to nie to samo co desktopa, 2 razy juz to robiłem i jak o tym pomyślę to mi sie odechciewa :P

ubek napisał/a:
yoyo, dziś wrzuciłem normalnego xp- ka - niebo a zmienia w porównaniu z tamtym, mimo że niby miał być szybszy itd.

nawet najlepsze idee przegrają z kobieta :P - mandriva wyleciała, bo "to mi nie działa" "tego programu mi brakuje" "a jak Cie nie będzie w domu to sobie nie poradzę" :P

podejrzewam że tamta wersja xp była lewa, jakiś powerxp, czy speedxp z osiołka
zainstalowałem taką wersje jaka mam na desktopie, sprawdzoną i stabilna (xp z wyglądem visty) różnica jest niesamowita, wcześniej 1gb z pendriva kopiowałem 40min a teraz 15min :)
dodatkowo zrobiłem sobie partycję 8mb na swap, żeby mi niepotrzebnie dysku nie fragmentował

ubek 

Wysłany: 27-04-2009, 00:31   

konikks napisał/a:

Tomek czytaj ze zrozumieniem!
Pytałem yoyo, czy ma czytnik kart bo to może być przyczyną wolnej pracy kompa szczególnie przy starcie systemu.

Przepraszam, źle zrozumiełem... zamykam się w sobie już się nie odzywam.... :doubt: :badgrin: :lalala:

www.tomekmichalik.pl
     Moneta

Odpowiedz do tematu