|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Poduszki amortyzatorów |
Autor |
Wiadomość |
krafaello
|
Wysłany: 28-12-2005, 20:08 Poduszki amortyzatorów
|
|
|
,Witam. Czy ktoś wymieniał poduszki amortyzatorów w kolumnie M-Persona. Juz nie wiem gdzie szukać bo ciągle słychac stukanie bardzo nieprzyjemne przy małej prędkości na nierównej drodze. Sprawdzałe juz na szarpakach zawieszenie 2 razy i amorki i wszystko "lux". Może to te poduszki jednak się zużyły... hmm |
|
|
|
|
Piterro
Pomógł: 2 razy Wiek: 46 Dołączył: 29 Lis 2004 Posty: 181 Skąd: Scunthorpe - UK
Województwo: Other
|
Wysłany: 28-12-2005, 20:21
|
|
|
Bardzo możliwe, u mnie jest to samo.
Jak jadę np. po kostce brukowej, to słychać stukanie.
Ale IMO na szarpakach to wychodzi. U mnie jak testowałem amory u kolegi na Stacji Kontroli Pojazdów, to wtedy dopiero się trzaskały ... |
_________________ In UK at this moment - workin'
Fiat Tipo 1.4 S 1995r., LPG - Forever |
|
|
|
|
gringo105
Województwo: Lubelskie
|
Wysłany: 28-12-2005, 23:20
|
|
|
Owszem wymieniałem, tylko że u mnie problemem były nie same poduszki (dlaczego ktoś tak nazywa kawał blachy?) tylko łożyska amortyzatorów, rypiały nieznośnie.
Poduszki coś koło 70zł sztuka, łożyska też koło tego, wymienić można samemu ale nie warto się bawić, poza tym jest jedna wredna śruba którą najlepiej potraktować pneumatykiem. Mechanik skasował mnie chyba na 60zł.
http://forum.tempra.org/v...amortyzator%F3w w tym temacie było co nieco pisane. |
_________________ -SREBRNA STRZAŁA-1,6S`95 LPG- sprzedana
VECTRA KOMBI 1,6 16V `97 LPG sprzedana
teraz VW Passat kombi 1.8 00 LPG |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-12-2005, 12:23 Re: Poduszki amortyzatorów
|
|
|
krafaello napisał/a: | ,Witam. Czy ktoś wymieniał poduszki amortyzatorów w kolumnie M-Persona. Juz nie wiem gdzie szukać bo ciągle słychac stukanie bardzo nieprzyjemne przy małej prędkości na nierównej drodze. Sprawdzałe juz na szarpakach zawieszenie 2 razy i amorki i wszystko "lux". Może to te poduszki jednak się zużyły... hmm |
Poduszki, poduszkami, ale jak stuka na prostej to wina raczej wybitych tulei wahaczy. Stuki od lozysk amortyzatorow to raczej przy skreconych kolach... |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Pele_Tipo
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 29-12-2005, 13:46
|
|
|
A nie orientujecie sie moze jaki odglos moglyby wydawac zuzyte poduszki tylnej belki... niestety w Punto jest taki wynalazek dziwny, z ktorego teraz chce rozgryzc.
Cos stuka z tylu wiadomo i wiadomo tez ze nie jest to ani sprezyna ani wachacz, za to wyglada na to ze to amorki... no i pierwsza sprawa wymienic amorki, ale czy moga one wydawac z siebie az takie dzwieki przeskakiwania o az dziwne. Teraz zaczalem sie dopiero doszukiwac czy to nie cos przy belce, a poduszki sa akurat dosc tanie, i tu kolejne zdziwienie ze chyba sa tylko dwie, przednia i tylna, wiec dedukujac powinny byc na srodku.
PODUSZKA TYLNEJ BELKI: PRZEDNIA OD STRONY ZBIORNIKA PALIWA MALO
[MA-14815] 22.00 zł brutto
Zamawiam!
PODUSZKA TYLNEJ BELKI: TYLNA OD STRONY ZDERZAKA TYLNEGO BOGE
[87-169-A] 39.00 zł brutto
Zamawiam!
PODUSZKA TYLNEJ BELKI: TYLNA OD STRONY ZDERZAKA TYLNEGO MALO
[MA-14814] 26.00 zł brutto
Zamawiam!
W kazdym razie i tak przydaloby sie je znalezc, ale jesli ktos cos wiecej wie na ten temat to bede wdzieczny.
Aha i zapomnialbym najwazniejszego - nie ma podobno wlasnie elementu o ktorym byla cala rozmowa w temacie : poduszki amortyzatorow tylnich - w Tipo z tego co pamietam bylo cos takiego, a w Punto nie ma. |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
11lukasz
|
Wysłany: 29-12-2005, 14:30 Re: Poduszki amortyzatorów
|
|
|
Poduszki, poduszkami, ale jak stuka na prostej to wina raczej wybitych tulei wahaczy. Stuki od lozysk amortyzatorow to raczej przy skreconych kolach...[/quote]
czesc,
wlasnie jestem po wymianie tulei wahaczy u mnie tylko tylnych. No i stuki ustaly. :-)
nie dalo sie jezdzic po dolach lub bruku......
pozdro
Lukasz |
|
|
|
|
Marcin - fiattipo.pl
Pomógł: 4 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Sty 2005 Posty: 1166 Skąd: Kraków
Województwo: Małopolskie
|
Wysłany: 29-12-2005, 15:25
|
|
|
Pele_Tipo napisał/a: | poduszki amortyzatorow tylnich - w Tipo z tego co pamietam bylo cos takiego, a w Punto nie ma. |
W Tipo poduszki z tylu? W Uno ponoc sa, ale w Tipo? |
_________________ Pozdrawiam
Marcin
Tipo 1.4S '94 LPG (SPRZEDANY)
Corolla LE 1.8 VVTi 2004
------------------------------
tipo.republika.pl |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 29-12-2005, 15:48
|
|
|
W Tipo jednak sa tylko dolne, nie ma przynajmniej gornych... a w wielu autach sa...
...teraz kwestia tego ze w tym wypadku inne sa amorki i w przypadku wybicia tego trzeba zmieniac caly amortyzator - czytaj. nie wystarcza regeneracja + wymiana poduszki. |
_________________ bylo 159A2.000, jest 160A1.046 i minus 200kg, a od niedawna takze pierwszy sponsor www.motohurt.com
|
|
|
|
|
moley
Pomógł: 5 razy Wiek: 39 Dołączył: 29 Gru 2005 Posty: 486 Skąd: Gdynia
Województwo: Pomorskie
|
Wysłany: 29-12-2005, 20:57
|
|
|
stukio to najczęściej mogą być - z przodu - sworznie wachaczy lub ich gumy , amorki, gumy na stablizatorze, łożysko amorka
z tyłu - amorki kompletnie zurzyte (zazwyczaj po 100- 150tkm ale zmieniałem w tipku po 238tkm a i tak były sprawne tylko kolo chciał na upartego zmienic), oczywiście słynne tuleje belki tylnej które są jednym z najsłabszych punktów fiatów |
_________________ Fiat Tempra 1,6S ' 94 - sprzedane
Peugeot 205 1,8d aka Tygrys '85 |
|
|
|
|
Pele_Tipo
|
Wysłany: 30-12-2005, 01:11
|
|
|
moley napisał/a: | oczywiście słynne tuleje belki tylnej które są jednym z najsłabszych punktów fiatów |
no wlasnie to mnie dziwi najbardziej bo u mnie przez te 217 tysi nie byly zmieniane |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|