Tempra Tipo Team Strona Główna Logo TTT
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team

SzukajSzukaj  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przyspieszenie - wielkie stuki i mielenie
Autor Wiadomość
Gucio 

Województwo: Śląskie
Wysłany: 02-01-2008, 20:18   Przyspieszenie - wielkie stuki i mielenie

Mam zapytanie , przed wymianą wszystkich poduszek - myslałem że stuka mi własnie silnik bojąc o przegób , ale dzis po wymianie wszystkich Oszalałem , wali jeszcze mocniej , jak przyspieszam to jakby się łózysko mieliło , a jak dam na luz to cichutko - znów dam bieg obojętnie jaki i troszkę gazu i mieli :roll: . teraz to ja juz nie wiem czy przegób ( są jakies łózyska w przegóbie ) czy moze jakaś zębatka lub łożysko w skrzyni biegów ? :sciana:

nagrałem plik z telefonu , ale nie moge go przerobic jest w formacie 3gp moge wysłać komuś na telefon . :(

Dzięka za każde informacje .
     assistance
unknown 

Wysłany: 02-01-2008, 21:03   

wymieniłeś wszystkie poduszki? dobrze to wszystko na pewno skręciłeś jeśli je wymieniałeś no i równo, nie przekrzywiłeś przy tym silnika? czasem dając nowe poduchy może Ci nieco zjechać krzywo;
próbowałeś robić 'test' na zaciągniętym ręcznym ale nie jadąc tylko wrzucić bieg, dać gaz i 'rzucać' i puszczać sprzęgło zasprzęglając tak by auto wyrywało się/szarpało do przodu (ale nie pojedziesz bo ręczny) a ktoś na zewnątrz by nasłuchiwał jak maskę podniesiesz? wtedy ten ktoś zobaczy czy silnik nie lata przesadnie w środku (jak jest skręcony toto) i ustali źródło dźwięku może...

gdybania jest dość, możesz mieć sprzęgło może uszkodzone jakoś albo zębatki w skrzyni faktycznie, kto wie...

popróbuj potestować i niech ktoś nasłuchuje kilkakrotnie na zewnątrz bo w aucie nie wychwycisz dokładnego źródła, tak się rozniesie dźwięk...

** Dodano: 02-01-2008, 21:04 **
BTW: przy okazji... pliki 3gp możesz nawet darmowymi konwerterami przekonwertować na WAV lub MP3 , starczy na google poszukać jakiś converter
http://www.google.com/sea...=utf-8&oe=utf-8
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

Gucio 

Wysłany: 03-01-2008, 00:09   

Sprzęgło na 100% nie - nic współnego .. Przykręcone tez w 101% na ciasno i dobrze , nastawione też dobrze , poprostu myślałem że to silnik opadł , a jednak coś innego . w czwartek dzwigne na paliki i puszcze bieg - zobacze .Ale tak tłucze jakby się łożysko wywaliło :roll: nie moge tak jeżdzić

Posłuchajcie sobie - jak jade i dodaje gazu :sciana:

http://www.wrzuta.pl/audio/s1Nqw9Qz1J/bez_tytulu

P.S czy przyczyną może być ABS ?? zębatki ?

AUTO na kolckach zachowuj sie inaczej , ale też lekko trzeszczy - tzn resory są luzne i nie ma nacisku na silnik ( poprostu wszystko co miało opaść opadło bo koła są w powietrzu ) . Słyszę tak jak by to było jakies łożysko ( ale w kole wymieniłem na nowe ) oraz tak jak by mieliło sie w przegóbie lub coś w wejściu zkrzyni do silnika ? ale biegi pracują idealnie i przyspieszenie tez :( bezradny
     assistance
guciomlody 

Województwo: Mazowieckie
Wysłany: 05-01-2008, 23:08   

słychać jak by coś z półośką nie tak. na kanale poszarp za półoś od strony skrzyni może łożysko w skrzyni terkocze.

unknown 

Wysłany: 05-01-2008, 23:43   

a nie znosi Cię jakoś może na którąś stronę w momencie "mielenia" jak jedziesz?
------------------------ :!: ----------------------- :arrow: ---------- :idea: ---------------------------------------------------- :!: ------------------------------------- :arrow: ----------------- :idea: ---------------------------- [MC Donald's :arrow: ] ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------| :arrow: ^ Zlot TTT |------------------------ :dresik:
= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = ==========================================================================================================================================================================================

---------------- :!: ----------------------------------------- :arrow: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- :idea: ---------------------------------- :!: ---------------------------- :arrow: ------------------------------------------------------------ :!: ---------------------------------- :arrow: ------------- :idea: --------------------
była niezawodna 1.6 Gaźnik LPG...jest Celica V 2.0 GTi na razie się trzyma kupy ;) http://www.nizu.pl
     assistance   Moneta

MupiK 

Wysłany: 06-01-2008, 09:07   

Fajny efekt, A nie masz czasem sanek od zawieszenia ktorys luznych? I jak wyglada gorne mocowanie mcPersona ono tez daje podobny objaw jak lata tzn tej gumy juz niema
www.aquamelior.pl - systemy filtracji wody, chemia i części do ekspresóworaz akcesoria, systemy filtracji powietrza, klimatyzacje, stacje uzdatniania wody, pompy ciepła i inne. W razie pytań proszę śmiało pisać.
     Moneta

opti 

Województwo: Podkarpackie
Wysłany: 06-01-2008, 17:12   

luz na przegubach hmm? wew. przeguby wyrypane? krzywe polosie napedowe hmm

Gucio 

Wysłany: 06-01-2008, 21:05   

dziś byłem u złotej rączki nie daleko mnie , jego ocena jest taka że : po wymianie gumy koło rozżądu coś puściło , lub śruba 2 możliwość coś obija o podwosie kiedy silnik posedł do góry po wymianie poduszek . Jutro jade na kanał .

Drążki całe - przed wymianą tego nie było więc by się w czasie stania w garażu nie zrobiło :)

Jestem dobrej mysli 8)

** Dodano: 07-01-2008, 22:35 **
No i juz wszystko jasne ;D Sruba od łapy skrzyni biegów uleciała ta ostatnia i silnik opadł o 2 cm i przegób a raczej śruby z niego waliły o śrubę z wachacza i sie mieliło gdy silnik sedł w dół a raczej tył silnika :? , lekko śruba juz zjechana , ale przyczyna znana . Mały zabieg i bedzie wszystko grało jak szwajcar :)

http://img151.imageshack....01082004cf2.jpg

http://img167.imageshack....01082009lv8.jpg

http://img524.imageshack....01082010wk1.jpg

a tu przegób i wykręcone juz śruby z tej awarii

http://img167.imageshack....01082002jl6.jpg

Może komuś foto i rdy się przydają ....
     assistance
Odpowiedz do tematu