|
Ogólnopolski Klub Tempra Tipo Team
|
Wolny transfer na routerze wifi |
Autor |
Wiadomość |
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 24-07-2012, 22:33 Wolny transfer na routerze wifi
|
|
|
Mam mały problem od kiedy UPC podwyższyła mi transfer z 5-6Mb/s na 25Mb/s.
Otóż przez kabel rzeczywiście wyciągam taką prędkość ale ..... przez router prędkość oscyluje w granicach 10Mb/s.
Jak włączę lapka i netbooka też prędkość jest w tej granicy pomimo, że chodzą dwa (specjalnie oba w danej chwili testują łącze).
Tak więc nie wiem, jak to możliwe, że dwa sprzęty są w stanie z routera wycisnąć prawie 20Mb/s a jeden nie.
Myślałem, że coś z kartą sieciową ..... może stara bo mój lapek ma ok. 4-5 lat ale żony netbook jest nówka funkiel i też na nim samym idzie tylko dyszka.
Router to D-link DI-524, z którego niby można wycisnąć 54Mb/s.
Gdzieś na stronie wyczytałem, że szyfrowanie WPA2 spowalnia łącze ale to guzik prawda bo wyłączyłem szyfrowanie i transfer był taki sam.
Czy ma ktoś jakiś pomysł, gdzie leży problem? |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
miszko
Pomógł: 111 razy Wiek: 41 Dołączył: 21 Lis 2004 Posty: 6990 Skąd: Toruń
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
|
Wysłany: 25-07-2012, 07:15
|
|
|
Szyfrowanie spowalnia, ale nie w takim stopniu. Możliwe, że router ma włączone QOS i nie pozwala w 100% obciążyć przez jedno urządzenie routera. Poszukaj w opcjach czy masz coś takiego. QOS to skrót Quality of Service czyli innymi słowy usługa która zarządza i kontroluje przepływ danych, tak aby wszystkie podpięte urządzenia miały przyzwoity dostęp do sieci, a nie tak, ze jedno urządzenia zabiera całe pasmo innym. |
_________________ Fiat Tempra 1.6, LPG, '94, ~425 tys. km, srebrna
Zajrzyj na Fiat Klub Polska |
|
|
|
|
Emf
Pomógł: 26 razy Wiek: 47 Dołączył: 16 Sty 2005 Posty: 2668 Skąd: Piotrków Trybunalski
Województwo: Łódzkie
|
Wysłany: 26-07-2012, 21:48
|
|
|
Dłubałem, dłubałem i nic nie pomaga, tej opcji nie znalazłem ale kurde wyczytałem, że w 802.11 g to max. 20 można wyciągnąć.
Dziwne tylko, że dwa tyle wyciągają, a jeden połowę.
Poddaje się, jak będę chciał coś zassać to kabel podłączę.
Chyba czas router zmienić na klasę n. |
_________________ Była Włoszka.
Był Niemiec.
Teraz jest Francuz.
|
|
|
|
|
vego21
Pomógł: 4 razy Wiek: 40 Dołączył: 13 Mar 2012 Posty: 452 Skąd: Żyrardów
Województwo: Mazowieckie
|
Wysłany: 27-07-2012, 20:06
|
|
|
Czasem konfig routera to masakra, brat ma w vectrze 20mb i też na lapku nie wyciągał tej prędkości przez wi-fi, przez ścianę.. Kupił inny i bez żadnej konfiugiuracji lata jak ta lala... |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
|
© 2004-2011 by tempra.org & Fiat Klub Polska
Wypowiedzi oraz zdjęcia należą do ich autorów. Nie odpowiadamy za ich treść. Zabrania się kopiowania zdjęć, treści oraz plików zawartych na tej stronie bez zgody administracji.
|